Доступність посилання

ТОП новини

Для безвізового режиму треба виконати ще 4 технічні завдання – Геращенко


Ірина Геращенко (©Shutterstock)
Ірина Геращенко (©Shutterstock)

Для отримання безвізового режиму Україні потрібно виконати ще щонайменше чотири важливі завдання, повідомила голова комітету з євроінтеграції, радник президента і уповноважена президентом з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

«Перше – це безпека документів. У першу чергу нам потрібно забезпечити захист внутрішнього паспорта, вдосконалити процедуру запобігання використання підроблених паспортів і врегулювати питання захисту персональних даних. Друге – це політика притулку. Верховна Рада повинна внести зміни до закону про біженців та осіб, які потребують додаткового захисту і збільшити строк дійсності документів на право перебування в Україні осіб, які повернулися за міжнародним захистом, і ми чекаємо від уряду такого законопроекту. Найбільше нарікань сьогодні на Міграційну службу і вона має ретельно попрацювати ці кілька тижнів, що залишились до Ризького саміту «Східного партнерства», – заявила Геращенко.

Також, за її словами, залишається низка питань у правоохоронній сфері, у боротьбі з організованою злочинністю, тероризмом і корупцією. «І четверте – це питання з протидії дискримінації. Воно не стоїть так гостро, але буде правильно, якщо Верховна Рада ухвалить новий Трудовий кодекс, де буде, в тому числі, враховано забезпечення рівності трудових прав усіх громадян», – додала народний депутат.

Разом із тим, Геращенко зазначила, що більшість законодавчих актів в контексті лібералізації візового режиму Верховна Рада ухвалила, зокрема розглянула реформи у міграційній сфері, у сфері боротьби з наркотрафіком і протидією відмиванню коштів.

«Очевидно, що європейська сторона усвідомлює, що війна на сході є тим фактором, який не додає оптимізму, але ми маємо засвідчити, що ми своє домашнє завдання виконали. Ми, депутати різних фракцій, будемо доносити до європейських партнерів політичний меседж: якщо європейська сторона хоче захистити себе візовим режимом від нелегальної міграції в контексті війни на Донбасі, то це не буде захистом. Абсолютно відомо, що зупинити той жах може лише виконання Мінських угод», – додала Геращенко.

У ці дні закінчується друга місія, що оцінювала виконання Україною зобов’язань в контексті другого етапу лібералізації безвізового режиму. Висновки місії будуть оприлюднені найближчим часом.

У травні в столиці Латвії Ризі відбудеться саміт «Східного партнерства» ЄС. Влада України раніше заявляла, що розраховує на надання Україні безвізового режиму на цій зустрічі, проте в ЄС заявили, що може йтися про лібералізацію візового режиму, а не про скасування віз.

XS
SM
MD
LG