Доступність посилання

ТОП новини

Українські слідчі неефективно розслідували події на Майдані – спостерігачі Ради Європи


Акції протесту на Майдані, лютий 2014 року
Акції протесту на Майдані, лютий 2014 року

Міжнародна дорадча група Ради Європи з спостереження за розслідуванням злочинів під час протестів на майдані Незалежності в Києві наприкінці 2013- 2014 років вважає роботу українських правоохоронців у розслідуванні неефективною. Про це заявив глава групи Ніколас Братза.

Він зазначив, що, зокрема, після 22 лютого 2014 року «розслідування стикалось зі значними перешкодами, які однак не можуть виправдати всі ті недоліки, що не були їхнім неминучим наслідком».

Також, обґрунтовуючи свій висновок про неефективність розслідувань справ, міжнародна група констатує, що ресурси Генпрокуратури України у розслідуванні злочинів були вкрай недостатніми, часто змінювалися генеральні прокурори, робота слідчих також була розподілена неефективно.

У звіті також зазначається, що Міністерство внутрішніх справ та Служба безпеки України не бажали співпрацювати з прокуратурою у розслідуваннях злочинів проти активістів Майдану.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати «Небесною сотнею».

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі осіб, 104 з них загинули. У рамках справи про вбивства учасників Євромайдану і насильницьких дій проти них до суду передали 8 обвинувальних висновків, раніше повідомляв тодішній генпрокурор Віталій Ярема.

Наприкінці лютого у ГПУ також повідомляли, що встановлені всі бійці спецпідрозділу «Беркут», які брали участь у розстрілах мирних мітингувальників. Однак за злочини проти активістів Майдану досі ніхто не покараний.

XS
SM
MD
LG