Доступність посилання

ТОП новини

Активісти проти Кернеса: сторони звинувачують одна одну в маніпуляціях


Геннадій Кернес
Геннадій Кернес

Потерпілі хочуть розглядати справу в Києві, де у Кернеса менший вплив, а його адвокати вважають фіктивною столичну реєстрацію активістів

Потерпілі у справі щодо харківського міського голови Геннадія Кернеса хочуть перенести судовий розгляд у Київ, де у чиновника – менший вплив, але будуть змушені довести, що дійсно мешкають у столиці. Так вирішив Вищий спеціалізований суд, оголосивши перерву у розгляді до 2 квітня. Тим часом, суд у Харкові, який наразі розглядає справу про викрадення і катування активістів Євромайдану, переніс розгляд справи через неявку представників постраждалої сторони. Адвокат активістів натомість стверджує, що про засідання його підопічним не повідомляли.

Потерпілі у справі про викрадення і катування активістів Євромайдану Олександр Кутянін та Олексій Ряполов не з’явились на засідання Дзержинського районного суду Харкова, тож суд оголосив перерву до 7 квітня.

Суд переніс засідання у справі Кернеса через неявку потерпілих
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00


Один із адвокатів майданівців Євгеній Музичук зауважив у коментарі Радіо Свобода, що його підопічних належним чином не сповістили ні про засідання у Харкові, ані про розгляд цього ж дня у Вищому спеціалізованому суді їхнього клопотання про зміну місця розгляду справи із Харкова на Київ, оскільки обидва активісти мають столичну реєстрацію.

«Судовими повістками потерпілі не були повідомлені і не були повідомлені їхні адвокати. З іншого боку, зараз неможливо почати будь-яке засідання у Дзержинському суді, поки не розглянуть клопотання про зміну територіальної підсудності», – зазначив він.

У залі Дзержинського районного суду Харкова адвокати Геннадія Кернеса висловили припущення, що потерпілі вдаються до навмисних маніпуляцій. Олександр Кутянін та Олексій Ряполов нещодавно змінили адресу реєстрації місця проживання на київську, і тому їх не змогли повідомити про засідання, заявила одна із адвокатів чиновника Лідія Ізовітова

«Обвинувальний акт, який надійшов до суду, містить місце реєстрації потерпілих Ряполова і Кутяніна у Харкові. Мабуть, судові виклики скерували за цими адресами. Того ж дня, коли надійшов обвинувальний акт до Дзержинського суду, до іншого суду – Вищого спеціалізованого з розгляду цивільних і кримінальних справ – надійшов інший документ, який підписаний тими самими посадовими особами Генеральної прокуратури, що затвердили цей обвинувальний акт, про те, що потерпілі зареєстровані в іншому місті, у Києві. Завдяки цим маніпуляціям потерпілі не отримали, як ми розуміємо, або роблять вигляд, що не отримали, судовий виклик», – сказала вона.

Двоє інших адвокатів Кернеса Юлія Плєтньова і Олександр Русин зазначають, що обидва постраждалі зареєстровані у Києві за однією адресою, а реєстрація відбувалася у лютому цього року.

«До клопотання не додали жодного доказу, окрім копії паспорта, де є штамп із реєстрацією за адресою у місті Києві», – каже Русин.

Потерпілі у справі Кернеса мусять довести, що живуть у Києві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00


Сам Кернес зазначив, що хоча сторона обвинувачення хоче розглядати справу у Києві, сама історія відбувалася у харківському готелі «Національ», тому він наполягає на слуханнях саме у цьому місті. Іншою причиною не міняти територіальну підсудність, за словами Кернеса, є його стан здоров’я: на засідання Дзержинського районного суду він приїхав у візку.

«Я на сьогоднішній день маю кілька перепон у так званому комфорті життя. Я прикутий до інвалідного візка. Тому я вважаю, що, за законом, суд має відбуватися за місцем так званого злочину. За матеріалами справи, місцем злочину є проспект Леніна, 21, Дзержинський район», – наголосив Геннадій Кернес.

Головне – мінімізувати вплив на судовий розгляд Кернеса і його друзів-юристів ­­– Геращенко

Антон Геращенко
Антон Геращенко

Згодом на сторінці у Facebook радник міністра внутрішніх справ України, депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко, коментуючи слова Кернеса про маломобільність, нагадав, що новий Кримінально-процесуальний кодекс передбачає участь людини у суді за допомогою відеоконференції з дому або прямо з робочого кабінету міського голови.

«Головне у питанні переносі справи Кернеса з Харкова в іншу область – це спроба мінімізувати вплив Геннадія Адольфовича і його друзів-юристів – Андрія Портнова, Володимира Писаренка, колишніх голів вищої Ради Юстиції Лідії Ізовітової та Сергія Кивалова», – написав депутат.


Як зазначив Геращенко журналістам перед засіданням Вищого спеціалізованого суду, наразі у Харкові також відкрили провадження і розслідують зловживання посадових осіб міськради та комунальних підприємств, але щодо цих справ «поки не оголошено про підозру Геннадію Кернесу».

Справа, яка нині розглядається у суді, бере свій початок із 25 січня минулого року – цього дня у Харкові на євромайданівців напали люди спортивної статури із георгіївськими стрічками.

За словами Олександра Кутяніна та Олексія Ряполова, вони знімали машини з російськими номерами біля готелю «Національ», який пов’язуть із Геннадієм Кернесом. Після гонитви на автівках, охоронцям харківського мера вдалося схопити активістів і доставити безпосередньо в готель «Національ» на допит особисто Кернесу, згадували ті у пізніших інтерв’ю.

За словами Олексія Ряполова, міський голова особисто вдарив його по обличчю.

Сьогодні Геннадій Кернес заявив Радіо Свобода, що у готелі 25 січня минулого року не бачив Ряполова та Кутяніна, і познайомився з ними вперше він у головному слідчому управлінні Генеральної прокуратури України.

«До цього я їх не бачив і не знав, і не знаю», – сказав Геннадій Кернес. Міський голова вчергове повторює, що справа проти нього сфабрикована і висловив сподівання, що незабаром в суді зможе довести свою невинуватість.

Від судового вироку у цій справі, серед іншого, залежатиме й те, чи зможе Геннадій Кернес знову балотуватися на посаду мера Харкова.

  • Зображення 16x9

    Володимир Носков

    Володимир Носков співпрацює з Радіо Свобода з 2009 року. Є власним кореспондентом Радіо Свобода по Харкову і області

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG