Доступність посилання

ТОП новини

Українці на передовій можуть стріляти з «Джевелінів» при мінімальному тренуванні – генерал США


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

«Є шанс, що нинішня адміністрація США надасть Україні зброю. Це точно станеться, якщо Путін нападе» – Веслі Кларк

Надання допомоги Україні зброєю не буде провокацією проти Росії, а сприятиме стабілізації ситуації в Україні. У цьому переконаний, екс-головнокомандувач НАТО, генерал США у відставці Веслі Кларк. За його словами, Сполучені Штати повинні негайно надати Україні летальну зброю для захисту. Закиди, що українські військові не впораються з озброєнням не витримують критики.

«Ми маємо справу з українськими військовими, а не іракськими збройними силами. Українці добре освічені, добре розбираються у техніці, мають досвідчених лідерів, мають гарну мотивацію. Нам не треба їх вчити базових речей і казати: «а тепер візьміть і запишіть усе почуте». Так, український ВПК за кілька годин не зможе навчитись як випускати «Джевеліни». Але я хочу вас запевнити, що солдати на передовій можуть стріляти з «Джевеліна», маючи мінімальне тренування. Це стосується і інших військових систем США», – переконаний Веслі Кларк.

На його думку, допомагати Україні у військовому плані треба комплексно. Він навів приклад арабо-ізраїльської війни 1973 року. Тоді Вашингтон оперативно надав Тель-Авіву зброю, і це кардинально змінило хід війни.

Окрім військового спорядження, українські Збройні сили, переконаний експерт, потребують і військових навчань.

«Ми тренуємо українців на рівні батальйонів. Так, це допомагає, однак українці продемонстрували, що саме на рівні батальйонів вони воюють дуже добре. Я хотів би бачити тренування на інших рівнях – навчання командування та персоналу. Наприклад, можна взяти тренування хорватської армії у 1995 році до початку операції «Шторм», – каже генерал.

Веслі Кларк додав, що ситуація на Балканах в 90-х дуже нагадує те, що відбувається в Україні.

«Конфлікт на Балканах був створений штучно, у такий самий спосіб, як і конфлікт в Україні. Мілошевич свого часу заперечував, що контролює боснійських сербів. У Путіна такий самий рівень заперечення. Але те, що сталося в Україні не є шаблоном подій на Балканах. Подібне відбулось у 1939 році в Східній Польщі після підписання пакту «Молотова-Ріббентропа». Події в Криму та на Донбасі – це нагадування того, що сталося 70 років тому», – заявив екс-головнокомандувач НАТО.
Веслі Кларк переконаний, що США мають відіграти провідну роль у вирішенні конфлікту в Україні.

«Якщо ми – США, самі себе утримуємо від допомоги Україні, заохочуючи Німеччину взяти на себе ініціативу, то наступний російський наступ продемонструє хибність німецького аналізу. Анґела Меркель – гарний політик, вона скільки завгодно може казати, що немає військового вирішення конфлікту. Однак третій російський наступ означатиме, що принаймні Путін бачить військове вирішення конфлікту. Ми давали європейцям шанс вирішити балканську кризу упродовж кількох років. Нарешті ми сказали, що самі вирішимо цю кризу, і надіслали 30 тисяч американських солдат, щоб зацементувати підписані мирні домовленості», – наголосив Кларк.

Веслі Кларк також відзначив, що у разі програшу України наслідки для всієї Східної Європи будуть непередбачуваними, і в котре нагадав: зброю потрібно надати зараз, щоб підвищити ціну для Путіна.

«Є шанс, що нинішня адміністрація надасть Україні зброю. Це точно станеться, якщо Путін нападе. Я би хотів, щоб США надали зброю до того, як Путін нападе, оскільки зброя буде гарним стримуючим фактором», – сказав генерал.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG