Доступність посилання

ТОП новини

«Усі операції на Донбасі проводять російські генерали» – спецназівець із Росії (світова преса)


Вони розробляють плани разом із командирами сепаратистів, які потім виконують накази – Дмитро Сапожников

Солдат російського спецназу розповів про ключову роль російських військ у нещодавніх боях на Донбасі, повідомляє журналіст «Бі-Бі-Сі». Росія розпочинає нову смертельну фазу гібридної війни проти України, пише журналіст Newsweek. Чехи, які зустрічали американську військову колону, своїми діями «зреклися» президента Мілоша Земана, пише Economist.

Солдат російського спецназу розповів про ключову роль російських військ у нещодавніх боях на Донбасі, повідомляє журналіст британської телерадіокомпанії «Бі-Бі-Сі» Ольга Івшина. Незважаючи на те, що російська сторона заперечує свою участь в українському конфлікті, за словами російського спецназівця Дмитра Сапожникова, «всі операції, особливо масштабні, проводяться на чолі з російськими офіцерами, російськими генералами».

«Вони розробляють плани разом із нашими командирами. Потім ми виконуємо накази», – сказав Сапожніков.

Британський журналіст Том Коґлан: «Чергова історія, яку Росія оголосить «необґрунтованою брехнею»

Він також розповів про допомогу Росії під час битви за Дебальцеве. Хоча сепаратистам вдалося взяти під контроль головну дорогу, яка відрізала українську армію від решти підконтрольної їй території, сепаратисти не могли тримати цю дорогу довго.

«Але тоді приїхали російські танки. Це був танковий підрозділ із Бурятії. Завдяки їхній допомозі та броні нам вдалося взяти Дебальцеве», – розповів Сапожников.

Він додав, що російська регулярна армія мала вирішальне значення в тяжкі для сепаратистів моменти, коли операції вимагали дисциплінованих і добре підготовлених військових.

Сапожников вважає, що Росія, врешті-решт, визнає свою участь у конфлікті на Донбасі, як зробила це з Кримом. Тим часом, на його думку, існує певна домовленість. «Захід закриватиме очі на участь російської сторони, а Росія робитиме вигляд, що не помічає американських і європейських солдатів, які допомагають українській стороні», – сказав військовий в інтерв’ю з журналістом «Бі-Бі-Сі».

Росія розпочинає нову смертельну фазу гібридної війни проти України, пише журналіст американського часопису Newsweek Максім Такер. Згідно з повідомленням Служби безпеки України, організувавши атаку в Харкові 22 лютого, російські ФСБ і ГРУ перейшли до нового етапу в дестабілізації української держави.

«Не проходить і тижня в Україні без якого-небудь інциденту, починаючи від фальшивого «мінування» львівського аеропорту, закінчуючи серією вибухів проти проукраїнських політичних груп в Одесі», – пише журналіст.

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт: «Докладний звіт про Харків/російську тактику гібридної війни в Україні»

Такер пише про страх, який охоплює проукраїнськи налаштованих мешканців Харкова сьогодні. Дмитро Комяков, який разом із родиною втік від війни з рідного Стаханова Луганської області, розповів, що забороняє своїй 12-річній дочці відвідувати будь-які мітинги на підтримку України.

«Це жахливо, але мені здається… Люди тут також кажуть, що невдовзі в Харкові буде те саме, що й у місті, з якого ми приїхали. Це жахлива думка», – сказав Комяков журналісту.

Чехи, які зустрічали американську військову колону, своїми діями «зреклися» президента Мілоша Земана, чиї прокремлівські симпатії зробили його ключовим союзником Москви в зусиллях розділити європейську громадську думку стосовно України, пише британський часопис Economist.

Теплу зустріч військових НАТО з боку пересічних чехів не можна було передбачити. «Країна має значну кількість антиамериканських виборців. Пан Земан є одним із небагатьох європейських лідерів, який зобов’язався приїхати до Москви на святкування урочистостей 9 травня. Він ставив під сумніви мудрість європейських санкцій проти Росії, хоча публічно й не схвалив кремлівської лінії щодо України», – пише часопис.

Журналіст Бенджамін Канінгем: «Американське військо в Чехії та російський союзник у Празькому граді»

Тим не менш, згідно з опитуванням громадської думки, 82 відсотки чехів підтримали проїзд конвою НАТО територією своєї країни. «Американський капрал сказав, що прийом конвою в чеському місті Наход був найбільшим, порівняно з усіма іншими містами в інших країнах. Незважаючи на прогнози, лише купка протестувальників – в основному, комуністів – стояла на шляху військових», – повідомляє Economist.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG