Доступність посилання

ТОП новини

Партію регіонів варто внести у Книгу рекордів Гіннеса – політолог Магда


«Те, що партія, в якій ще два роки тому було півтора мільйони осіб, на сьогоднішній момент, практично не існує – це, я думаю, унікальній факт»

Днями колишні соратники Віктора Януковича, колишнього президента України, оголосили про створення так званого «тіньового» уряду, який обіцяє займатися виведенням України з кризи і соціальним захистом українців. У ньому майже всі посади обіймають депутати «Опозиційного блоку». Тіньовим прем’єр-міністром став Борис Колесников, який досі був на чолі Партії регіонів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:23 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Чи варто переоцінювати цю подію, як це зробили деякі ЗМІ в Україні та в сусідній Росії? З таким запитанням Радіо Свобода звернулось до політолога Євгена Магди.

Євген Магда
Євген Магда

– Я думаю, що створення «тіньового» уряду – з одного боку, це поширений у світі процес. Не вперше і не вдруге створюється тіньовий уряд. Але, мабуть, найбільш ефективний тіньовий уряд існує у Великій Британії. Звідти, якщо я не помиляюся, практика, власне, і пішла. Втім, як на мене, створення «тіньового» уряду було викликано не стільки прагненням «Опозиційного блоку» (а ця партія виступає фундатором цієї організації, скажімо так) якось критикувати владу, скільки створити щось подібне швидше, ніж подібний уряд створить, так би мовити, права опозиція (умовна група «Укроп»), яка після виходу кількох людей із «Блоку Петра Порошенка», буде формалізована наступного тижня, зможе відповідно претендувати на створення власної депутатської групи і далі вже там говорити про створення власного «тіньового» уряду.

– Ви вважаєте, що вони таким чином «випередили» депутатську групу «Укроп»?

Рейтинги «Опозиційного блоку» все-таки не надто високі, і лідери намагаються в такий спосіб додати собі популярності

– Це один із факторів. Уже понад 100 днів існує нинішня Верховна Рада, більше року нова влада в країні, але тіньовий уряд тільки- но створений. Тобто, виходить, що чогось чекали до останнього моменту. Я не думаю, що не було до того якихось аспектів, які не варто було критикувати. Тут все-таки, «застовбили» за собою такий упізнаваний, можна сказати, бренд і будуть його активно використовувати. І думаю, ще один момент: рейтинги «Опозиційного блоку» все-таки не надто високі, і лідери намагаються в такий спосіб додати собі популярності.

– Чи, можливо, це також означає остаточне скасування Партії регіонів?

Партія, в якій ще два роки тому було півтора мільйона осіб, на сьогоднішній момент, практично, не існує. Це унікальній факт

– Я думаю, що Партії регіонів вже як такої нема, тому що вже і Борис Колесніков звідти вийшов. І це, до речі, на мою думку, претендує на подію масштабу Книги рекордів Гіннеса. Тому що партія, в якій ще два роки тому було півтора мільйона осіб, на сьогоднішній момент, практично, не існує. Це, я думаю, унікальній факт, і він заслуговує на детальніший аналіз.

– Враховуючи те, що в так званому «тіньовому» уряді зібрані, в основному, колишні соратники Віктора Януковича, все ж чи може сам факт його створення якось бути на користь нинішній владі, в плані конкуренції, так би мовити?

Можна тільки шкодувати, що влада сама не додумалась, як створити своєрідний клапан для отримання критичної інформації

– Я не думаю, що створення цього уряду буде якось передувати поверненню Віктора Януковича з Російської Федерації в Україну – це зрозуміло. Але зрозуміло, що будь-яка конструктивна критика, якщо вона буде змістовною і буде передбачати створення альтернативи,– це крок позитивний і крок для влади потрібний. Можна тільки шкодувати, що влада сама не додумалась, як створити такий своєрідний клапан для отримання критичної інформації і дочекалася, доки «Опозиційний блок» створив свій «тіньовий» уряд.

– В Україні вже було кілька тіньових урядів, зокрема уряд Юлії Тимошенко, Віктора Януковича, Сергія Соболєва та інші – який з них, на Вашу думку, був найуспішніший?

– Жоден з них не можна назвати успішним, тому що за підсумками діяльності, прихід до влади хіба що може в актив занести «тіньовий» уряд Віктора Януковича. Але тут, я думаю, все ж таки на його користь зіграла політична кон’юнктура, де його заслуги були мізерними. Нам на сьогоднішній момент бракує кваліфікованих політиків, які не перебувають у владі. Які спроможні займатися критикою, а не критиканством, які спроможні пропонувати альтернативу, а не просто збиткуватися над станом справ у державі.

Спроможність змінити ситуацію на краще визначає відмінність між державним діячем та просто політиком

З іншого боку, розумієте, якщо ми зараз живемо в 42-мільйонній державі, то так чи інакше у нас знайдуться люди, які будуть рухатися вперед. Просто ми живемо сьогодні в умовах такого своєрідного поєднання – з одного боку, великої недовіри до влади, а з іншого боку величезних очікувань і дій. І така атмосфера складна для досягнення успіхів, але спроможність змінити ситуацію на краще визначає відмінність між державним діячем і просто політиком.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG