Доступність посилання

ТОП новини

Студент розробив для бійців «польовий» перетворювач напруги


Студент розробив для бійців «польовий» перетворювач напруги
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Лампочка, мобільний, ноутбук – від винаходу можна заряджати навіть в -30

Майбутні електрики Черкаського політехнічного технікуму виготовляють «польові» перетворювачі напруги, завдяки яким солдати на передовій зможуть заряджати електричні пристрої. А от студенти-автомеханіки переобладнують старі автівки для АТО.

21-річного студента-автоелектрика Владислава Джулая допомогти військовим попросили волонтери. На передовій украй необхідні недорогі перетворювачі напруги, щоб військові могли заряджати електроприлади. Китайські аналоги коштують задорого. Тож випускник політехнічного технікуму, а нині студент технологічного університету, майбутній інженер-механік, за місяць розробив власну схему «польового перетворювача напруги».

Прилад призначений для підзарядки пристроїв зв’язку: мобільні телефони, рації. Навіть можна ввімкнути ноутбук
Владислав Джулай

«Прилад на п’ять розеток потужністю майже 100W. Призначений для підзарядки пристроїв зв’язку: мобільні телефони, рації. Також навіть можна ввімкнути ноутбук. Можна підключати лампочки: економки, світлодіодні. Довелося розробити власну схему так, щоб прилади працювали навіть при мінусовій температурі, -20, -30. Це, так би мовити, відкриття. Тому що схему розробляв на основі вже наявних, але зроблена вона таким чином, що, виходить, такої схеми ніде немає. Тому вона унікальна», – говорить Владислав Джулай.

Гроші для розробки «польового перетворювача напруги» хлопцеві дали волонтери. А згодом про новий пристрій дізналися і поза межами навчального закладу. Тепер Владислав працює над виготовленням десяти таких приладів. Спонсорують міські чиновники. Допомагають розробнику й інші студенти-електрики технікуму.

«Ми працюємо в команді. Влад є нашим керівником, він нам допомагає, що не виходить – пояснює. Десь виправляє нас, якщо не так щось зробили. У нас була практика, то під час неї це робили. Також робимо це і у вільний час», – говорить студент третього курсу Черкаського політехнічного технікуму Євгеній Любковський.

Незабаром студенти завершать роботу над першою партією «польових перетворювачів напруги». Опісля будуть випробування та складання інструкції із використання приладу.

Якщо акумулятор, наприклад, для ноутбука, пристрій ще працюватиме, коли заряд впаде до 11,5V. А різні лампочки, мобільні телефони – навіть до 9V. І нижче пробували, то телефони ще заряджаються! Тобто схема працює

«Усе залежатиме від акумулятора. Якщо акумулятор, наприклад, для ноутбука, пристрій ще працюватиме, коли заряд впаде до 11,5V. А різні лампочки, мобільні телефони – навіть до 9V. І нижче пробували, то телефони ще заряджаються! Тобто схема працює», – говорить розробник. І додає, що створив прилад не з метою збагачення, а для реальної допомоги армії.

Студенти технікуму ремонтують авто для передової

Тим часом студенти-автомеханіки політехнічного технікуму ладнають автівки для військових. Іще восени для 72-ої окремої механізованої бригади із власної ініціативи вони переобладнали ЛуАЗ під транспортування мінометів. А вже два місяці щодня майбутні автомеханіки працюють над УАЗом-469.

«Іще господаря ми не знайшли. Але ми автівку готуємо капітально. Зробили капітальний ремонт двигуна, усіх агрегатів, для того, щоб він міг принести користь в зоні бойових дій. Кошти на це виділяють батьки, спонсорують. Студенти своїми руками ремонтують. І це не лише практичні навички студентів, це і виховує у них патріотизм», – говорить заступник директора з виробничого навчання Черкаського політехнічного технікуму Олег Романчук.

Окрім цього, навчальну практику студенти проходять в Черкаському автомобільному батальйоні. Там допомагають ремонтувати техніку, яку повертають із зони АТО.

«Молодь Плюс» / Як студенти допомагають АТО?

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG