Доступність посилання

ТОП новини

Росія відповідальна за порушення післявоєнного порядку в Європі – президент Словаччини


Президент Словаччини Андрей Кіска
Президент Словаччини Андрей Кіска

Президент Словаччини Андрей Кіска під час зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим у Братиславі заявив, що факт анексії Росією Криму порушує принципи міжнародного права.

«Анексія Російською Федерацією Криму вважається нами серйозною дестабілізацією післявоєнного порядку і порушенням принципів міжнародного права. Це зокрема порушення конкретних зобов'язань Російської Федерації в грудні 1994 року в Будапешті, коли Україна відмовилася від своєї ядерної зброї, а Великобританія, США і Росія зобов’язались поважати незмінність чинних українських кордонів», – сказав Кіска.

За його словами, Словаччина не розглядає події в сусідній країні як віддалені і такі, що є «є якою далекою теорією геополітики».

«Словаччина підтримує послідовну реалізацію мінських домовленостей. Тішить, що після підписання угоди великі бої припинилися, що зупинило вбивства людей у значних масштабах. Я висловлюю сподівання , що зброя в цьому конфлікті остаточно буде замінена на діалог та повагу угод, іноземні солдати, які були і залишаються в Україні без погодження на це – підуть. Що Україна як суверенна держава буде в змозі контролювати свої кордони», – додав Кіска.

На думку словацького президента, «керівництво Російської Федерації має не тільки можливості, але й несе суттєву частину відповідальності за успішність цього процесу».

Глава МЗС Росії Сергій Лавров у Братиславі сказав, що закон України про особливий порядок для частини Донбасу буцімто створює перепони на шляху виконання Мінських домовленостей. Він наголосив, що Росія виступає за відведення від лінії розмежування озброєння калібру менше 100 міліметрів.

12 лютого у Мінську були підписані угоди, які серед іншого передбачали відведення важких озброєнь від лінії розмежування на Донбасі. Незадовго після зустрічі «нормандської четвірки» українські військові і бойовики оголосили про відвід важкого озброєння, зокрема ракетних комплексів, але в результаті це не припинило обстрілів на Сході. Українська сторона заявила, що сепаратисти зробили лише показові маневри, і насправді продовжують стріляти з озброєння, яке мали б відвести. Бойовики у відповідь звинувачують Збройні сили України у зриві мінських домовленостей і порушенні режиму тиші.

XS
SM
MD
LG