Доступність посилання

ТОП новини

Антикорупційне бюро: без голови?


7 квітня Конкурсна комісія має визначити двох чи трьох кандидатів для подання президенту, щоб він обрав із них директора Національного антикорупційного бюро

Навіть вирішальне засідання комісії у вівторок, на якому мають представити президенту кандидатів на посаду директора Національного антикорупційного бюро (НАБ), як виявилося, може бути не останнім. Журналісти програми Першого національно та Радіо Свобода «Схеми» запитали членів комісії, чи сподіваються вони, врешті, визначитися з кандидатами для подання президенту.

«Я сподіваюсь, що так, але впевненості у мене немає. Бачите, було чотири кандидата, лишилось троє. Один, на мій погляд найдостойніший, не пройшов перевірки. У мене немає впевненості, що решта троє отримають п’ять чи більше голосів на підтримку, щоб їх рекомендувати президенту», – зазначає Євген Захаров, правозахисник та член конкурсної комісії з відбору кандидатів на посаду директора НАБ.

«Я сподіваюся, що завтра (7 квітня – ред.) має бути останнє засідання. Тому що ми маємо ухвалити лише одне рішення – направити два або три кандидати президенту, з яких він обере одного і призначить на посаду директора бюро», – з надією відповідає Віктор Мусіяка, член конкурсної комісії.

«Я не можу цього Вам сказати точно, тому що це залежатиме від того, як буде відбуватися голосування. Якщо кандидати хоча би отримають по 5 голосів, то дійсно, ми зможемо подати ці кандидатури президенту. З тих кандидатів, що пройшли спецперевірку, я за них голосувала лише за двох», – ділиться своїм баченням ще один член комісії Олександра Яновська.

«Дуже би хотілось цього, але я до кінця не певний. Кружляють чутки. Звичайно, хотілось би щоб ці чутки були перевірені, що завтра прийдеться скликати новий тур аплікацій, що цей конкурс може бути невдалий, бо не оберемо жодного кандидата. Будемо поступати відповідно до законодавства», – каже Ярослав Грицак.

«Завтра попередньо ми домовилися зустрітися. Є дев’ять чоловік, завтра я буду орієнтуватися по ситуації», – зазначає Євген Ніщук.

«Є ймовірність, що завтра вийде двоє або навіть троє до президента, але ймовірність цієї події не дуже велика, скажемо – 50%. АЛЕ, завжди є АЛЕ. У Верховній Раді лежить законопроект по цій темі, ще один законопроект. І наскільки мені відомо, різні настрої і думки щодо цього законопроекту вже узгоджені, і Верховна Рада нібито готова за нього проголосувати», – прогнозує ще один член комісії – дисидент Йосип Зiсельс.

Раніше, голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін наголошував на тому, що законопроект №2339 зриває обрання директора Національного антикорупційного бюро.

Основна норма закону передбачає скасування норми про звільнення директора НАБУ при досягненні 65 років.

Відповідно з дня вступу в дію закону, незалежно від стадії проведення конкурсного відбору, всі бажаючі знову можуть прийняти участь у відборі.


На цю ж тему:

16.01.2015
Національне антикорупційне бюро: надія є?

Корумповані суди, прокурорський та міліцейський саботаж, бездіяльність правоохоронної системи – чи буде цьому край? далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG