Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо знову взялися за Конституцію? (Огляд преси)


Зміни до Конституції не можуть бути наслідком Мінських чи будь-яких інших домовленостей

Із запізненням у кілька місяців влада таки взялася переписувати Основний закон, констатує газета «Сегодня». Внесення поправок до Конституції – один із пунктів Мінської угоди: Донбасу обіцяли розширені політичні та економічні права і повноваження (децентралізацію), в обмін на поступове повернення східних територій під контроль України. Експерт видання вважає, що децентралізація потрібна державі, адже вона дасть більше можливостей місцевому самоврядуванню, а не лише обласним центрам. Це може влаштувати мирних жителів на Сході. На цьому наголошується в статті «Конституцію перепишуть за варіантом президента».

«Знову взялися за Конституцію: навіщо?» – у публікації під таким заголовком газета «День» переконує, що ні за яких обставин зміни в Основний закон не можуть бути наслідком Мінських чи будь-яких інших домовленостей. По-перше, будь-які зміни в Конституції незалежної держави не можуть відбуватися під впливом зовнішніх факторів – це принципова позиція. У ній закладається повага до народного суверенітету, власної державності та самостійності – з точки зору міжнародного права та національного конституційного процесу. По-друге, Україна зараз потерпає від агресії, тому цей факт є неприйнятним. Українська позиція є позицією правди та справедливості, а отже, має бути пріоритетною в питанні розв’язання збройної агресії. Конституційні зміни в жодному разі не можуть бути наслідком прямих чи непрямих вимог агресора. Це подвійно недопустимо: з морально-етичної та державно-правової точок зору –наголошує газета.

Українське суспільство нині дуже змінилося, тоді як владні політики десь не хочуть, а десь просто не можуть «жити по-новому». Причина, як переконує «Газета по-українськи», – міцно вкорінені користолюбство, популізм, непрофесійність і корумпованість. Нинішня влада – це щось посередині між Януковичем і Майданом, тимчасовий варіант, стверджує видання. А стати якісно іншими, змінити свою сутність вони не можуть. Тому вже сьогодні потрібна ефективна опозиція або початок процесу створення такої. Вона має бути розумна і фахова. Із сучасним європейським мисленням, із чіткою ідеологією та зрозумілими ідеями. Патріотична й фінансово незалежна від олігархів. Політики нового типу нині в дефіциті, але вони є. Певний відсоток таких людей із принципами присутній у нинішньому парламенті. Чимало працюють у волонтерських та інших громадських організаціях. Від них вимагається об’єднання, від суспільства – підтримка.

Навіщо знову взялися за Конституцію? (Огляд преси)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG