Доступність посилання

ТОП новини

Новітній російський винищувач виявився провалом?


Росія раптом скоротила кількість закупівлі авіаційних комплексів фронтової авіації «Сухой Т-50», які називала «найпрогресивнішими в світі»

Зміна планів російського військового керівництва щодо кількості новітніх винищувачів ПАК ФА (перспективний авіаційний комплекс фронтової авіації – ред.) «Сухой Т-50», які мали надійти на озброєння російської армії, можуть бути зумовлені не лише браком необхідних фінансів, але і критичними недоліками у самому винищувачі, який у Росії називали «найпрогресивнішим у світі». Про це йдеться у статті аналітичного проекту «War is boring».

Видання відзначає – причиною заяви заступника міністра оборони Росії Юрій Борисова від 24 березня про плани закупівлі лише 12 Т-50 замість запланованих 52, може бути не лише нестача коштів у Росії.

Літак має значні технічні проблеми, як стверджує видання, відштовхуючись від повідомлень з Індії, яка тривалий час брала активну участь у проекті створення літака з прицілом на закупівлю його експортної версії для власних ВПС. Усього Індія вже вклала у проект ПАК ФА 5 мільярдів доларів.

Росія тривалий час рекламувала ПАК ФА, як перший російський літак 5-го покоління та відповідь на американські літаки F-22 та F-35. При цьому Москва робила наголос на те, що у літаку використані технології малопомітності, досконалі радарні системи та інші характерні особливості літаків так званого п'ятого покоління.

Висвітленням численних проблем з обома варіантами літака, власне призначеним для ВПС Росії та його експортним «братом», більше року займались в індійському Business Standard.

У грудні 2013 року там повідомляли про дороговизну літака та слабкість його двигунів та небажання росіян ділитись технічною інформацією з індійськими колегами.

За місяць потому видання повідомило, з посиланням на джерела серед індійських військових, що літак має «неадекватний радар», а його конструкція, яка власне і має забезпечувати малопомітність для радарів – «погано спроектована».

Пізніше стало відомо і про те, що під час одного з випробувань ПАК ФА у червні 2014-го, літак загорівся після посадки.

ЗМІ також повідомляли, що росіяни категорично відмовились допустити індійську технічну команду до огляду літака після аварії.

Проект «War is boring» повідомляє, що внаслідок цих подій Індія та Росія перервали усі контакти по літаку, який критично залежить від фінансування з Делі.

«Російські ЗМІ заявляють, що саме падіння цін на нафту зумовило скорочення замовлення на Т-50... Якщо це так, то після покращення в економіці, виробництво Т-50 може бути повернуто на запланований рівень, хоч і з запізненням. Це найкращий варіант розвитку подій. Найгірший варіант включає серйозні поки що вкриті таємницею технічні проблеми. Якщо ж Індія піде ще далі і покине участь у програмі ПАК ФА, Т-50 перетвориться з проекту з серйозними проблемами на повну катастрофу», – пишуть у «War is boring».

Водночас у згаданому індійському виданні Business Standard зазначали, що причиною численних нарікань Делі на ПАК ФА може бути бажання вийти з проекту з метою зекономити кошти для закупівлі французьких винищувачів Rafale. Ціна останньої угоди оцінюється у 18 мільярдів доларів.

Раніше про ПАК ФА повідомляли, що перша партія цих літаків мала відправитись до західного військового регіону Росії для відповіді на «загрозу НАТО».

Усього на озброєння Росії мали надійти до 60 новітніх літаків. Для порівняння Для порівняння на озброєнні США перебуває 187 винищувачів 5-го покоління F-22. При цьому F-22 вже використовуються у авіакампанії проти бойовиків «Ісламської держави» у Сирії та Іраку.

Раніше Russia today повідомляла, що сильними сторонами російського ПАК ФА є висока маневреність, а недоліками – перегрівання двигуна та обмежена функціональність радара, який буцімто може виявити присутність іншого літака винищувача, але не здатен захопити його у приціл.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG