Доступність посилання

ТОП новини

Штучно живий: чи надовго зміцнився російський рубль?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Нинішнє зміцнення рубля після його тривалого падіння може бути тимчасовим, вважає американський економіст

За різким зміцненням рубля щодо долара в останній місяць, швидше за все, стоїть вдала акція російського уряду, ефективність якої може вичерпатися в недалекому майбутньому. Так вважає американський економіст, співробітник Гуверівського інституту в Каліфорнії Михайло Бернштам.

У понеділок вперше в нинішньому році за долар давали менше п'ятдесяти шести рублів. Днем раніше новинна служба Bloomberg оголосила, що, за її підрахунками, російська валюта з найгіршої серед валют країн, що розвиваються, в минулому році перетворилася на найкращу в році нинішньому. За три місяці вона зросла щодо долара майже на 4 з половиною відсотка. Дані про поведінку рубля за останній місяць, не наведені Bloomberg, набагато більш вражаючі: він піднявся на понад 20 відсотків. Але це, швидше за все, тимчасові успіхи на хиткому фундаменті, які стали можливими завдяки вдалому рішенню російського уряду, введенню замаскованого валютного контролю, вважає Михайло Бернштам:

– Є дуже проста закономірність: динаміка зростання рубля відображає динаміку зростання валютних резервів Центрального банку. Якщо ми подивимося на статистику, ми побачимо, що за 2014 рік рубль впав з 33 рублів за долар до 56, тобто на 40%. На початку нинішнього року він впав до 70 рублів за долар, ще на 20%. А потім він почав підніматися, і за місяць виріс до 56 рублів, тобто на 24%. Водночас, різко падали валютні резерви Центрального банку – на 25 відсотків за 2014 рік. Вони продовжували падати в березні, а зараз вони почали підніматися, і, відповідно, піднімається рубль. Динаміка проста: зараз підвищилася пропозиція доларів на ринку, а тому поповнилися резерви Центрального банку і зростає рубль.

– Це результат поліпшення внутрішньоекономічної ситуації в Росії, і макроекономічні процеси виглядають більш сприятливими для неї? Чи це щось інше?

– Зазвичай, коли політики урочисто і офіційно проголошують, що вони чогось не будуть робити, очікуйте, що вони це зроблять. За три дні до девальвації 1998 року президент Єльцин говорив, що її не буде. Десь у жовтні минулого року керівництво Центрального банку Росії оголосило, що більше підтримувати курс рубля за рахунок продажу резервів воно не буде, і одразу ж вони почали це робити, резерви продовжували скорочуватися, але попит на долари ріс і рубль продовжував падати. Водночас, уряд фактично ввів валютний контроль. Якщо раніше такий захід вводився постановою Центрального банку, коли зобов'язували експортерів повертати валютну виручку, зараз це було зроблено більш м'яким шляхом.

Як тільки припинився відтік капіталу через державні експортні підприємства, вони стали продавати свою валютну виручку в рублі, піднялися запаси Центрального банку, підвищилася пропозиція валюти, курс рубля пішов вгору

Оскільки уряд є власником контрольного пакету найбільших експортних підприємств, держава наказала їм повертати валютну виручку, щоб вони поліпшили валютне становище всередині країни, що вони і стали робити. Як тільки припинився відтік капіталу через державні експортні підприємства, вони стали продавати свою валютну виручку в рублі, піднялися запаси Центрального банку, підвищилася пропозиція валюти, курс рубля пішов вгору. Заходи грошової політики (на мій погляд, правильні в цій ситуації) справили позитивний вплив на курс національної валюти.

– Чи можна з цього зробити висновок, що таким чином російський уряд зможе і в майбутньому зміцнювати рубль, що у російської влади є ключ до стабільності валюти?

Можливості держави з примусу підприємств повертати валютну виручку обмежені. Вони обмежені обсягами експорту, більше повернути валютної виручки, ніж її отримують від експорту, неможливо за законами природи

– Тут є ще одна складова: в результаті санкцій російські банки і підприємства не можуть рефінансувати свої борги, вони змушені їх виплачувати. Для цього вони вдаються до допомоги Центрального банку. Торік виплатили 82 мільярди доларів, в цьому – приблизно 40 мільярдів. Але в наступному кварталі виплати очікуються порівняно невеликі. Тому в наступному кварталі російським компаніям знадобиться менше валюти, і можна прогнозувати збільшення резервів Центрального банку і зміцнення курсу рубля. У наступному кварталі динаміка може змінитися. Орім того, можливості держави з примусу підприємств повертати валютну виручку обмежені. Вони обмежені обсягами експорту, більше повернути валютної виручки, ніж її отримують від експорту, неможливо за законами природи.

– Але за великим рахунком, макроекономічна ситуація, макроекономічні умови не змінилися на користь Росії?

Ніяких джерел зростання не передбачається, триватиме повільне погіршення економічної ситуації. І коли буде вичерпано ці вигідні для Росії кон'юнктурні умови, національна валюта буде падати

– Не змінилися, тому що очікувати відновлення цін природних ресурсів не доводиться через технологічну революцію на Заході. Інвестиції в Росії падають, стимулів для інвестування не більшає, іноземних інвестицій не буде через політичні причини. Ніяких джерел зростання не передбачається, триватиме повільне погіршення економічної ситуації. І коли буде вичерпано ці вигідні для Росії кон'юнктурні умови, національна валюта буде падати.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG