Доступність посилання

ТОП новини

Замах невідомих на найвищий флагшток в Україні. Затримано «Терезу»


Підірвана стела з національним прапором на проспекті Правди. Харків, 7 квітня 2015 року
Підірвана стела з національним прапором на проспекті Правди. Харків, 7 квітня 2015 року

У Харкові вночі намагалися підірвати флагшток із прапором України

Сьомого квітня, приблизно опів на четверту ночі, харків’ян, що живуть у центрі, розбудив звук потужного вибуху. Як з’ясувалося, це невідомі підклали вибуховий пристрій під офіційним флагштоком національного прапора в Харкові. Згодом у СБУ повідомили, що до цього вибуху могла бути причетною громадянка Росії з позивним «Тереза», яку спеціально переправили до Харкова для організації терактів.

Вибухівка була закладена біля підніжжя композиції флагштока. Невідомі задіяли вибуховий пристрій десь о 3:40 ночі. Про це одразу почали писати в соцмережах люди, які живуть у центрі Харкова. Вони запитували один в одного, де саме трапився вибух.

Ближче до ранку обласна прокуратура повідомила, що намагалися вибухівкою зруйнувати флагшток із державним стягом. Але сам флагшток із жовто-блакитним полотнищем уцілів, вибухівка пробила наскрізь тільки стелу з державним гербом та надписом, також повилітали шибки з вікон найближчих будівель.

Від самого ранку на місці надзвичайної події працювали вибухотехніки, слідчі СБУ, а за ними туди прибули майстри з будівельним приладдям.

«Нижня частина стели вже обрізана. Сьогодні вночі розпочнеться приварка нової частини. Упродовж цього тижня ми спробуємо повернути стелу на місце», – заявив заступник міського голови Євген Водовозов.

У Харкові відновлюють пошкоджену вибухом стелу з прапором України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00


Підірвати, винищити, я ці речі не розумію – скульптор

Харківський флагшток із державним прапором вважається одним із найвищих в Україні. Стяг майорить на висоті 22 метрів. Флагшток встановили 2010 року спеціально до Дня державного прапора. Це не просто флагшток, а мистецький витвір із українськими орнаментами, з декором – кулями і кільцями.

Автор композиції флагштока скульптор Сейфаддін Гурбанов дізнався про руйнацію його роботи від колег і засмутився.

«Підірвати, коли є прикраса у місті, яку руками майстри робили? Навіщо руйнувати те, що не завжди можливо відновити чи зробити? Підірвати, винищити – я ці речі не розумію», – сказав Сейфаддін Гурбанов.

Харківська міська влада обіцяє відновити флагшток до суботи, композиція флагштока виглядатиме так само, як і до цього дня.

За повідомленням радника голови СБУ Маркіяна Лубківського, правоохоронцям вдалося затримати громадянку Росії, яка співпрацювала з бойовиками угруповання «ДНР» і могла бути причетною до підриву флагштока.

Маркіян Лубківський
Маркіян Лубківський

«Жінка з позивним «Тереза» є співробітницею так званого «міністерства державної безпеки» угруповання «ДНР». Встановлено, що на початку 2014 року вона була активною учасницею «антимайдану» в Харкові та проросійських протестних акцій. Після початку бойових дій на Донбасі «Тереза» виїхала до Донецька для участі у збройному протистоянні проти України на боці «ДНР», – написав Лубківський на своїй сторінці у Facebook.

За даними СБУ, у лютому цього року ця громадянка Росії прибула до Харкова з метою збору розвідувальної інформації та координації діяльності диверсійно-розвідувальних груп (ДРГ), які діють на території регіону.

Лубківський повідомляє, що за місцем тимчасового проживання громадянки Росії провели слідчі дії, було виявлено саморобний вибуховий пристрій, військове спорядження, антиукраїнську символіку.

Надто символічно, що ця стела з прапором встояла – заступник міського голови

Що ж до вибухового пристрою, встановленого біля флагштока, наразі з’ясовують його тип і потенціал, розповіла речниця обласної прокуратури Віта Дубовик.

За її словами, СБУ веде досудове слідство за статтею «Теракт».

Місцева влада всіляко заспокоює мешканців, мовляв, усе під контролем, нікому з проросійських активістів і бойовиків не вдасться влаштувати тут чергову «народну республіку».

Стелу з прапором України у Харкові пошкодили вибухом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00


Заступник міського голови Ігор Терехов заявив, що нікому не вдасться розхитати Харків.

Ми угледіли в цьому меседж, що Харків був, є і буде українським містом, і нікому ми не дозволимо розхитати ситуацію в місті
Ігор Терехов

«Хочу сказати вам: сьогодні благовіщення і надто символічно, що ця стела з українським стягом встояла, і це добра ознака, ми угледіли в цьому той меседж, що Харків був, є і буде українським містом, і нікому ми не дозволимо розхитати ситуацію в місті Харкові», – переконаний Ігор Терехов.

Проросійські бойовики для закладення вибухівок обирають стратегічно-важливі об’єкти. Починаючи з минулого літа, їхні пристрої спрацьовували біля військкоматів, військових частин, протитанкового заводу, на станціях залізниць. За цей час Харків пережив чотири терористичних акти, найстрашніший – із людськими жертвами відбувся 22 лютого. У Службі безпеки малослівні щодо нових даних про розслідування діяльності мережі проросійських терористичних організацій на території Харківщини. Відомо, що центр однієї з організацій «Харківські партизани» базується в російському Бєлгороді, звідти ведеться фінансування агентури, а навчання диверсантів проходить у спеціальних навчальних таборах.

Громадські активісти Харкова повсякчас наполягають, аби місцева влада не чекала манни небесної, а зміцнювала кордони прикордонної та прифронтової області, як з боку Росії, так і з Донецької та Луганської областей. Проукраїнські громадські активісти обурюються: складається враження, що «чиновники не вірять, що на Харків хтось може напасти».

Напередодні виконувач обов’язків обласного військового комісара Юрій Калгушкін, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, повідомив, що наразі зводиться третя межа оборони області. Опорні пункти третьої лінії захисту розгортають передусім зі сторони Російської Федерації.

За даними обласного військкому, минулого року було зведено 27 опорних пунктів першої і другої лінії оборони.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG