Доступність посилання

ТОП новини

МВФ запевняє, що не кине Україну напризволяще


«Україна має політичну волю, але й повинна боротися з повномасштабною економічною та фінансовою кризою» – Дейвід Ліптон

Незважаючи на війну та кредитні проблеми, Міжнародний валютний фонд не кине Україну напризволяще. Про це у Вашингтоні заявив перший заступник голови МВФ Дейвід Ліптон під час конференції, присвяченій Україні.

Нещодавно МВФ схвалив чотирирічну програму з фінансування України на загальну суму у 17,5 мільярдів доларів. Мета програми доволі проста: стабілізувати український фінансовий ринок, відновити ріст економіки та модернізувати країну, яка відстає від своїх західних сусідів.

За словами першого заступника голови МВФ Дейвіда Ліптона, сьогодні для України відкривається вікно можливостей.

«На початку 2013 року я відвідав Київ, щоб закликати уряд до вирішення багатьох питань і попередив, що Україна сповзає до кризи. Якби дії були зроблені тоді, то Україну могла б оминути криза та дестабілізація, але тоді не було політичної волі. Тепер Україна має політичну волю, але й повинна боротися з повномасштабною економічною та фінансовою кризою. Вперше за довгий час вікно можливостей відкривається. Країна обрала лідерів, які демонструють відданість у виробленні економічної програми», – каже Дейвід Ліптон.

Дейвід Ліптон звернув увагу, що МВФ мав вісім програм з фінансової підтримки України. Деякі з них були успішними, а деякі – ні.

«Боротьба з корупцією у країнах, які співпрацюють з МВФ, завжди буде проблемою. Ми не підтримуємо жодні прояви корупції під час здійснення програм Фонду. Знову таки, корупція це те, чого ми не можемо позбутися на 100%. Але дуже важливо, що цей уряд визнає існування проблеми та намагається щось з цим зробити: ухвалюється антикорупційні закони та створюють антикорупційні органи», – сказав Ліптон, відповідаючи на запитання, чи не пропадуть гроші Фонду в Україні через корупцію.

Екоконіст Інституту Пітерсона Андерс Аслунд переконаний, що нинішня програма МВФ значно краща за минулорічну з кількох причин: «По-перше, програма зі зменшення дефіциту бюджету значно сильніша. По-друге, структурні реформи прописані значно краще, а це означає, що українська економіка отримає шанс на зростання. Ну, і по-третє, фінансування значно краще. Однак питання залишається відкритим, чи його достатньо».

За словами Дейвіда Ліптона, мета програми полягає в покритті потреби в зовнішньому фінансуванні України, яка оцінюються в 40 мільярдів доларів протягом наступних чотирьох років. Фінансування допоможе втричі збільшити валютні резерви України до 18 мільярдів доларів до кінця цього року.

У Вашингтоні вже лунають критичні зауваження щодо доцільності надання Україні грошей МВФ через нестабільну ситуацію. Однак, за словами Дейвіда Ліптона, відповідь може бути одна: Фонд допомагає своїм членам у кризі. Україна повинна рухатися шляхом реформ, а міжнародна спільнота їй допоможе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG