Доступність посилання

ТОП новини

НБУ обіцяє почати знімати обмеження через кілька місяців


Йдеться про нинішні адміністративні обмеження, в тому числі на валютному ринку

За кілька місяців Національний банк України обіцяє закінчити очистку банківської системи та розпочати стабілізацію, зокрема зняти адміністративні обмеження (в тому числі) на валютному ринку. Незважаючи на нібито існуючі конкретні плани, голова НБУ Валерія Гонтарева не прийшла на засідання парламентського комітету, народні депутати говорять, що вона боїться ЗМІ.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Національний банк України представить план стабілізації банківської системи на початку травня. Про це під час засідання комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності повідомив перший заступник голови Національного банку України Олександр Писарук.

За його словами, план буде готовий для презентації протягом квітня. Нещодавно спеціалісти НБУ обговорили заходи зі стабілізації із Міжнародним валютним фондом (НБУ зобов’язаний це робити – згідно з правилами отримання траншів).

«Адміністративні обмеження, які Національний банк був вимушений впровадити для стабілізації ситуації, зокрема на валютному ринку, – ми розуміємо, що їх треба поступово знімати. Але ми не можемо їх скасувати одночасно, це треба робити поступово і у нас є план, як це робити», – наголосив заступник голови НБУ.

За словами Писарука, ситуація в економіці, яка є зараз, – це наслідок дій минулої влади та банківської адміністрації НБУ. Він нагадав, що після економічної кризи 2008 року багато розвинутих країн чистили банківську систему та закривали неефективні установи. За словами Писарука, за кілька місяців очистка система закінчиться, після чого треба розпочинати структуру стабілізації банківської системи і знімати обмеження для вкладників. Але спочатку НБУ планує змінити правила гри на банківському ринку, зокрема розкрити структуру власності банків, обмежити обсяги кредитування та посилити відповідальність керівництва банків.

«Одна з головних причин, чому банківська система історично накопичувала таку низку проблем за 23 роки існування, в тому, що відповідальності не було. Фактично жодного серйозного покарання для власників чи керівників, які довели банк до банкрутства своїми неправомірними діями, не було», – зазначив Писарук.

Він також наголосив, що НБУ веде конструктивні переговори з позичальниками та громадськими організаціями, які їх представляють.

Депутати погрожують Національному банку Генпрокуратурою

Обурення секретаря профільного парламентського комітету Максима Полякова викликало те, що голова Національного банку України Валерія Гонтарева не прийшла на засідання комітету та прислала замість себе першого заступника.

«Пані Гонтарева збиралась прийти на комітет рівно до того часу, поки їй не стало відомо, що це буде відкрите слухання і там будуть журналісти. Після того вона одразу зникла», – заявив Поляков.

Він також звинуватив НБУ у небажанні арештовувати банки, де лежать гроші Януковича та його чиновників, та які співпрацюють із бойовиками так званої «ДНР».

«Там Генеральною прокуратурою були заарештовані кошти пана Колобова, який заарештований в Іспанії. Але якщо «Інтерпол» вважає, що це злочинець, то НБУ не вважає – жодних перевірок не здійснено», – наголосив народний депутат від «Народного фронту».

Він також звинуватив Гонтареву та Писарука у доведенні до банкрутства недержавного пенсійного фонду та пообіцяв, що усі члени міжфракційної групи «Депутатський контроль» звернуться з цього та інших приводів до генерального прокурора України.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG