Доступність посилання

ТОП новини

П’ять тисяч ромів, що втекли від війни, не змогли зареєструватись як переселенці


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Роми стикаються з проблемами, які не відомі представникам інших національностей – Бурлуцький

Роми-переселенці є однією з найбільш вразливих категорій українців, які потребують допомоги. Про це повідомляють представники правозахисних організацій. Люди, які і в мирний час через своє етнічне походження належали до найбільш вразливих і дискримінованих верств населення, тепер стають об’єктами подвійної дискримінації, і наразі держава має спростити процедуру отримання документів для цієї категорії, заявляють правозахисники.

ЗАВАНТАЖИТИ

За оціночними даними міжнародних організацій, в Україні проживає від 200 до 400 тисяч ромів. За даними неофіційної статистики, з них близько 9000 осіб були змушені залишити свої домівки на сході України з початком воєнних дій. З приходом внутрішньопереміщених ромів зі сходу в інші регіони країни фонд «Чіріклі» проводив моніторинг, результати якого показали: в цілому негативне ставлення населення лише посилилось, розповідає віце-президент міжнародної благодійної організації «Ромський жіночий фонд «Чіріклі» Земфіра Кондур. Адже місцеве населення не було готове бачити таку кількість ромських родин.

Близько 5 тисяч ромів не були зареєстровані як внутрішньопереміщені особи в силу різних причин і в силу того, що у деяких із них не було документів до початку кризи, або вони були втрачені
Земфіра Кондур

«Близько 5 тисяч ромів не були зареєстровані як внутрішньопереміщені особи в силу різних причин і в силу того, що у деяких із них не було документів до початку кризи, або вони були втрачені. А ті, в яких були документи, боялися реєструватися через різні причини. 2,5 тисячі ромів хотіли б зареєструватися, але не змогли це зробити, бо у них не було паспортів. 1,5 тисячі осіб не мали ніякої інформації, де можна зареєструватися, що потрібно робити і де можливо отримати якусь допомогу переселенцям», – говорить Кондур.

Роми нині в особливо скрутній ситуації Бурлуцький

Складність ситуації в тому, що, якщо в мирний час роми становили вразливу і соціально незахищену частину населення, то в період збройного конфлікту цей ефект тільки посилився, констатує голова харківської неурядової організації «Чачімо» Микола Бурлуцький. За його словами, люди, які переїжджають на українську територію, стикаються з тими проблемами, з якими не стикаються представники інших національностей.

Близько 65 відсотків ромів не мають початкової освіти. Вони не можуть звертатися до різних інстанцій і отримувати допомогу
Микола Бурлуцький

«Проблема полягає в тому, що близько 65 відсотків ромів не мають початкової освіти. Відповідно, вони не мають доступу до інформаційних ресурсів, вони не мають доступу до інтернету. Вони не можуть звертатися до різних інстанцій і отримувати допомогу. Само собою, у них немає спеціальності, вони не можуть знайти роботу і проблема з працевлаштуванням дуже велика», – наголосив Бурлуцький.

За період з липня 2014 до березня 2015 року організація «Чачімо» допомогла 1292 внутрішньопереміщеним ромам, з них 432 дитини, 243 матері-одиначки, 63 інваліди і 66 осіб похилого віку.

Ромські організації запропонують владі план дій

У 2009 році була створена Ромська рада України, до якої увійшли 47 організацій, розповідає голова херсонської організації КЕТАНЕ Юрій Іваненко. Це організації, які охоплюють всю Україну і мають на меті підтримати ромське населення України. Наразі головним завданням ради є узгодження плану дій з українською владою та втілення його в життя, зазначає Іваненко.

Ми пропонуємо свої шляхи вирішення проблеми, адже ніхто, крім нас, не знає наших проблем, і ніхто не знає, як з них виходити, тому ми хотіли би допомогти владі
Юрій Іваненко

«Саме сьогодні, в День ромів, ми проводимо всеукраїнську конференцію за підтримки фонду «Відродження», на яку прибули всі представники ромських організацій, і головним питанням буде виконання створеного плану дій до 2020 року. Також у нас підготоване звернення до влади, до президента, до Верховної Ради, ми пропонуємо свої шляхи вирішення проблеми, адже ніхто, крім нас, не знає наших проблем, і ніхто не знає, як з них виходити, тому ми хотіли би допомогти владі», – говорить Іваненко.

Правозахисні організації також сподіваються, що ставлення українців до ромів покращиться, адже, за даними останніх досліджень рівня ксенофобії в Україні, роми залишаються національною меншиною, до якої українці ставляться найбільш упереджено (5,5 з можливих 7 балів за шкалою вимірювання ставлення населення до представників різних рас і націй).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG