Доступність посилання

ТОП новини

Керрі попереджає Іран через підтримку бойовиків у Ємені


Держсекретар США Джон Керрі
Держсекретар США Джон Керрі

США зафіксували декілька літаків з Ірану в Ємені, якими могли перевозити військову допомогу бойовикам руху «Аль-Хуті»

Сполучені Штати попередили Іран щодо можливої підтримки шиїтського руху «Аль-Хуті» в Ємені, заявивши, що вони не стоятимуть осторонь у той час, як Тегеран дестабілізує ситуацію в регіоні. Між тим, Тегеран закликає розпочати мирні переговори для врегулювання кризи в Ємені.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Ємені протягом останніх тижнів активізувалося протистояння між силами, що підтримують президента Абд-Раббу Мансура Хаді, і бойовиками руху «Аль-Хуті», яких нібито підтримує Іран. Повстанці вже захопили великі частини Ємену, у тому числі столицю Сану.

Держсекретар США Джон Керрі у розмові з американською телевізійною станцією PBS заявив, що Вашингтон знає про допомогу Тегерана повстанцям у Ємені.

«Ми дуже стурбовані тим, що там відбувається. Очевидно, що з Ірану в Ємен надходить постачання. Щотижня прилітають декілька літаків. Ми відстежуємо ці літаки, ми про них знаємо», – сказав Керрі.

Він додав, що США підтримають будь-яку державу на Близькому Сході, яка відчуває загрозу з боку Ірану. За його словами, Вашингтон «не збирається стояти осторонь у той час, як регіон дестабілізують, а люди воюють».

Прикордонники Саудівської Аравії біля кордону з Єменом. 6 квітня 2015 року
Прикордонники Саудівської Аравії біля кордону з Єменом. 6 квітня 2015 року

Сполучені Штати активізували свою підтримку коаліції на чолі зі Саудівською Аравією, яка постачає зброю проурядовим силам Ємену та проводить повітряні удари по шиїтським бойовикам.

Тегеран відкидає будь-які звинувачення в допомозі повстанцям. У телевізійному виступі 9 квітня, верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї закликав зупинити кампанію авіаударів по Ємену, заявивши, що вони є «актом агресії» проти країни та її народу.

Президент Ірану Хасан Роугані
Президент Ірану Хасан Роугані

Того ж дня іранський президент Хасан Роугані сказав, що держави регіону мають працювати разом, щоб змусити фракції Ємену сісти за стіл переговорів.

«Велика нація, як Ємен, не здасться через бомбардування. Давайте почнемо думати про те, як закінчити війну, про припинення вогню, про гуманітарну допомогу бідним людям Ємену. Давайте приготуємо для єменців атмосферу для того, щоб вони сіли за стіл переговорів з іншими єменцями, та вирішили своє власне майбутнє», – сказав він.

Реакції сусідів

Іранський міністр закордонних справ Джавад Заріф 9 квітня відвідав Пакистан, де зустрівся з міністром закордонних справ та начальником штабу сухопутних військ країни. Парламент Пакистану наразі обговорює, чи варто сприяти коаліції на чолі зі Саудівською Аравією в Ємені.

В Абу-Дабі міністр закордонних справ Об’єднаних Арабських Еміратів Абдулла бін Заєд розкритикував Іран за «систематичне» втручання в Ємені, а також заявив, що Тегеран робить «те саме в Лівані, Сирії, Іраку, Афганістані та Пакистані».

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган

У коментарі, оприлюдненому 9 квітня, турецький президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Саудівська Аравія, Туреччина та Іран «мають брати участь у пошуках дипломатичного вирішення» в Ємені.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, з 19 березня по 4 квітня в Ємені було вбито щонайменше 560 осіб, 1700 отримали поранення. Близько 100 тисяч людей були змушені полишити свої домівки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG