Доступність посилання

ТОП новини

У Росії «бояться» бандерівців і хочуть забрати з Києва останки Ватутіна


Пам'ятник генералу Ватутіну у Києві. ©Shutterstock
Пам'ятник генералу Ватутіну у Києві. ©Shutterstock

«Мене абсолютно не цікавить пам’ятник. Це – не пам’ятник, а монстр якийсь» – дочка Ватутіна

Незадовго до відзначення Дня Перемоги, російські політики шукають приводу звинуватити Україну в неповазі до героїв Другої світової війни. Лідер партії «Справедлива Росія» Сергій Миронов заявив, що він підтримує ідею перенесення і перепоховання останків генерала Миколи Ватутіна з Києва до Воронежа, бо «в Києві могила і пам’ятник у небезпеці». З проханням до російського керівництва перенести останки її батька до Росії звернулася 85-літня дочка Ватутіна, яка живе у Чехії. Щоправда, вона просить перенести їх ближче до родини радянського генерала, що живе у Москві. А про те, що йому щось загрожує в Києві, вона не чула.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:23 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Партія «Справедлива Росія» поширила заяву свого лідера Сергія Миронова – він вважає, що прахові радянського генерала Миколи Ватутіна, який похований у Маріїнському парку в Києві, загрожує небезпека. Він зробив цю заяву, незважаючи на те, що українські урядовці на різних рівнях неодноразово заявляли, що жодних планів щодо перенесення могили і пам’ятника радянському генералові, який брав участь у визволенні Києва від нацистів, нова влада не має.

«Що б не казала київська міська влада на чолі з паном Кличком, їхні слова багато не коштують, та і не від них залежить доля меморіалу. Генерал Ватутін загинув у результаті нападу націоналістів-бандерівців із так званої Української повстанської армії. Сьогодні їхні послідовники і нащадки – при владі в Україні. І вони не приховують своєї ненависті до героїв Великої вітчизняної – таких як Микола Ватутін», – цитує Миронова прес-служба його партії.

Пам’ятник Ватутіну його родину «взагалі не цікавить»

Тим часом в інтерв’ю Російській редакції Радіо Свобода Олена Ватутіна, дочка радянського генерала, яка мешкає у Празі, на запитання про те, чи вона думає, що пам’ятнику генералу Ватутіну щось у Києві загрожує – відповіла, що її взагалі не цікавить пам’ятник її батькові.

Це – не пам’ятник, а монстр якийсь. Нічого спільного з генералом Ватутіним у цього пам’ятника немає
Олена Ватутіна

«Мене абсолютно не цікавить пам’ятник. Я вам це відверто скажу. Це – не пам’ятник, а монстр якийсь. Нічого спільного з генералом Ватутіним у цього пам’ятника немає», – сказала Олена Ватутіна.

Вона назвала іншу причину звернення родини Ватутіна до російської влади, хоча Олена Ватутіна не приховує своєї антипатії до київської влади.

Мама хотіла, щоб його поховали десь у Москві. У Хрущова було багато всяких різних відмовок, що, мовляв, Київ визволяв
Олена Ватутіна

«Це ж усе бандерівці. А батько ж загинув від бандерівців. Ми вже давно ухвалили це рішення. Справа в тому, що коли тато помер, його ховав (Микита) Хрущов. Це він хотів там його поховати, незважаючи на те, що ми були категорично проти. Бо ми в Києві не жили, а жили у Москві, і мама хотіла, щоб його поховали десь у Москві. У Хрущова було багато всяких різних відмовок, що, мовляв, Київ визволяв, і всякі такі нісенітниці. Ми ухвалили таке рішення, бо ані я, ані мої діти і внуки і правнуки їздити до Києва не будуть», – заявила дочка генерала Ватутіна.

Ватутін в Україні і далі – герой

Попри те, що думає про українську владу дочка генерала Ватутіна та російський політик Сергій Миронов, офіційна точка зору на роль радянського генерала в історії України не змінилася. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода сказав професор, доктор історичних наук, керівник відділу Другої світової війни Інституту історії Олександр Лисенко.

«Якщо оцінювати роль Ватутіна як полководця для України, то це – безумовно, фігура першого порядку. Україна завдячує йому та іншим представникам військового істеблішменту, командуючим фронтами, які воювали на території України, тим, що нацистські загарбники були вибиті з України», – зазначв історик.

Упівці сприймали Червону армію як політичного ворога, як носія радянської сталінської системи, тому вели проти цієї сили війну
Олександр Лисенко

На запитання про те, чи і українські повстанці мали таку ж думку про діяльність радянського генерала, історик відповів так: «Це була не адресна засідка, тому говорити, що полювали спеціально на Ватутіна, не можна. Таких засідок робилося багато. Для упівців прихід Червоної армії був символом того, що повертається сталінізм. Вони сприймали Червону армію як політичного ворога, як носія радянської сталінської системи, тому вели проти цієї сили війну», – пояснює історик.

Він нагадав, що спроби маніпулювати пам’яттю Ватутіна робили українські комуністи ще кілька років тому, коли вимагали нібито «відновити» слова на постаменті про те, що Ватутін загинув від рук українських націоналістів, але нічого подібного на постаменті написано ніколи не було, і він зберігається у своєму первісному вигляді досі, наголошує історик.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG