Доступність посилання

ТОП новини

Дехто з кандидатів у британський парламент відверто захоплюється Путіним


Опудало Володимира Путіна під час святкування ​​«Ночі багать» у Великобританії, 5 листопада 2014 року
Опудало Володимира Путіна під час святкування ​​«Ночі багать» у Великобританії, 5 листопада 2014 року

Євродепутат заявила, що ЄС надихнув українців скинути Януковича, а Путін, відчувши загрозу для росіян в Україні, пішов їх захищати

Лондон – У Великій Британії на фінішну пряму виходить передвиборча кампанія на виборах до парламенту, які відбудуться 7 травня. Упродовж боротьби за місця у Вестмінстері час від часу виринає тема конфлікту в Україні, і дехто з крайніх правих відкрито захоплюється авторитарним президентом Росії.

Опріч традиційних передвиборчих питань, пов’язаних з внутрішньою політикою, охороною здоров’я, освітою та економікою, у ході передвиборчої кампанії також експлуатують теми зовнішньої політики і ситуації у світі. Беручи до уваги помітну частку мусульманського населення Сполученого Королівства, проблеми, пов’язані із ситуацією у Сирії та поширенням ісламського екстремізму, також присутні у виступах кандидатів.

Водночас, тема конфлікту в Україні, відносини з Росією та ціла низка суміжних тем виринають час від часу у ході передвиборчих дебатів і на зустрічах кандидатів з виборцями.

Консерватори підтримують Україну

Правляча Консервативна партія та її кандидати чітко висловлюють свою підтримку Україні з осудом російської агресії. Прем’єр-міністр Девід Камерон у ході передвиборчої кампанії неодноразово застерігав російського президента Путіна щодо подальшої ескалації конфлікту в Україні. Зокрема, виступаючи перед виборцями центральної Англії, Камерон вже вкотре висловився за поглиблення санкцій проти Росії, водночас наголосивши на потребі підтримати Україну у її боротьбі з агресором, провівши вишкіл українських військових і допомігши нелетальною зброєю.

Ми мусимо підтримувати Україну, надаючи їй допомогу наших фахівців, а також надсилаючи техніку нелетального плану
Девід Камерон

«Якщо Росія не йде на деескалацію конфлікту, якщо не виконуються досягнуті домовленості, ми мусимо виступати єдиним фронтом і далі поглиблювати санкції проти Москви. Водночас, ми мусимо не забувати про Україну, яка зазнає збройних зазіхань на свою територію. Ми мусимо підтримувати Україну, надаючи їй допомогу наших фахівців, а також надсилаючи техніку нелетального плану» – заявив прем’єр-міністр Камерон.

Девід Камерон
Девід Камерон

На додаток, у ході кампанії було оголошено, що британський лідер бойкотуватиме урочистості у столиці Росії, присвячені капітуляції нацистської Німеччини у Другій світовій війні – як зазначалося у заяві Давнінґ Стріт, 10, на знак протесту проти анексії Москвою українського Криму і вторгнення Росії в Україну.

Ліберал-демократи звинувачують Кремль

Партнери консерваторів з урядовою коаліції – британські ліберал-демократи, і, зокрема, їхній лідер Нік Клеґґ, який має далеке українське коріння, також недвозначно висловлюють свою підтримку Україні, звинувачуючи Кремль у роздмухуванні вогнища світової напруги.

Клеґґ, виступаючи нещодавно у програмі популярної лондонської радіостанції LBC, присвяченій виборам, заявив, що російську агресію в Україні треба зупинити задля миру у цілій Європі. Провідник ліберал-демократів також звинуватив кремлівське керівництво у веденні пропагандистської кампанії з перекручуванням фактів.

Ми мусимо чітко збагнути, що нині в Україні випробовується європейська єдність і спільна налаштованість
Нік Клеґґ

«Якщо ми хочемо миру у Європі, треба зупинити агресію Росії в Україні. Ми мусимо чітко збагнути, що нині в Україні випробовується європейська єдність і спільна налаштованість. Також випробовуванню піддається наша можливість протистояти численним спробам перекручування фактів, до яких вдається Росія» – зазначив Нік Клеґґ.

Лейбористи концентруються на внутрішній політиці

Опозиційні лейбористи на чолі з їхнім лідером Едом Мілібендом також торкалися теми конфлікту в Україні і ролі Росії у ньому, ведучи свою передвиборчу кампанію.

Симпатії лейбористів, як виглядає, також на боці України. Проте згадки про конфлікт в Україні і роль Росії у ньому робилися лейбористами відверто побіжно, бо ж лейбористи, намагаючись повернутися до влади на цих виборах, концентруються у своїй кампанії головно на питаннях внутрішньої політики.

UKIP знов «прославився»

А от неочікувана нова четверта сила британської політики – Партія незалежності Сполученого Королівства (UKIP) – нещодавно «прославилась» заявою своєї речниці з питань правосуддя і депутата Європарламенту Даян Джеймс, яка висловила своє захоплення президентом Росії Путіним, бо ж він, на думку Джеймс, ставить інтереси його країни понад усе.

​Виступаючи у передвиборчій програмі на радіо LBC, Джеймс додала, що Путін є сильним політиком, водночас звинувативши Євросоюз у нібито спричиненні конфлікту в Україні. Даян Джеймс заявила, що Європейський Союз надав натхнення українцям для того, аби скинути уряд Януковича, а Путін, у свою чергу, відчувши загрозу для росіян в Україні, здійснив певні кроки на їхній захист.

Для Путіна Росія є понад усе. Він має проблеми з тим, як ЄС надихнув українців на зміну уряду в Україні, що, на думку Путіна, поставило під загрозу російське населення у цій країні
Даян Джеймс

«Для Путіна Росія є понад усе. Він має проблеми з тим, як ЄС надихнув українців на зміну уряду в Україні, що, на думку Путіна, поставило під загрозу російське населення у цій країні» – заявила Даян Джеймс.

Реакція на цю заяву не забарилася. Зокрема, політичний оглядач провідного часопису «Дейлі Телеґраф» Меттью Голгауз заявив, що подібний підхід кандидатки на виборах від UKIP, яка вважає, що російського ведмедя хтось там чимось спровокував, цілковито лягає до інформаційної схеми Кремля:

Аналіз ситуації з Росією і Путіним від пані Джеймс крокує ногою до ноги з кремлівськими виправданнями причин конфлікту в Україні
Метью Голгауз

«Аналіз ситуації з Росією і Путіним від пані Джеймс з використанням образів «ведмедя», якого «провокують», і цей «ведмідь» стає на захист російськомовних українців, крокує ногою до ноги з кремлівськими виправданнями причин конфлікту в Україні» – пише Меттью Голгауз.

Лідер UKIP Найджел Фараж, який і сам раніше позитивно відгукувався про Путіна та його політику, одразу ж спробував дещо залагодити скандал з Джеймс, заявивши, що захоплюючись певними кроками Путіна він і його колеги не є поціновувачем Путіна, як людини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG