Доступність посилання

ТОП новини

Перш ніж відкривати супермаркет, потрібно влаштувати велопарковку – активіст


Перш ніж відкривати супермаркет, потрібно влаштувати велопарковку – активіст
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Велосипедисти за два дні розпланували в Черкасах велосипедну мережу

У Черкасах активісти напрацьовують концепцію велосипедної інфраструктури. Адже у місті немає ніяких умов для руху велосипедистів. Місцеві розробники спільно з київськими фахівцями вже визначили майбутні основні веломаршрути. А за кілька місяців на розсуд громадськості винесуть готову велоконцепцію.

Ідея розробки велоконцепції у Черкасах виникла два роки тому. Проте реалізовувати її почали нещодавно, коли місцеві перевізники заговорили про чергове здорожчання проїзду. До створення велосипедної стратегії місцеві активісти долучили київських колег. За дводенний воркшоп гуртом розпланували велосипедну мережу Черкас.

Якщо ми подивимося на мережу, то це всі центральні вулиці й артерії міста. І вони дозволяють організувати рух таким чином, щоб це не заважало автомобілістам, пішоходам і створило комфортні умови для пересування по місту
Андрій Поліщук

«Якщо ми подивимося на мережу, то це всі центральні вулиці й артерії міста. І вони дозволяють організувати рух таким чином, щоб це не заважало автомобілістам, пішоходам і створило комфортні умови для пересування по місту. А передумови у Черкасах насправді шикарні. Рівнинний рельєф, комфортна вулично-дорожня мережа, відсутність перепадів, трамвайних ліній, мостів», – говорить начальник відділу реклами та дизайну міського середовища Черкаської міської ради Андрій Поліщук.

На початку травня активісти зберуться знову, щоб обговорити інфраструктуру велосипедної мережі. За основу візьмуть німецький досвід.

Коли відкривається торговельний центр або будь-яке кафе, перш ніж міськвиконком дав дозвіл на відкриття, щоб там створили велопарковки
Сергій Слинько

«Другий етап і полягає в тому, щоб подивитися, наскільки можливо перенести якісь знаки, наскільки можливо обійти ту чи ту зупинку громадського транспорту. Щоб було комфортно і для громадського транспорту, і для велосипедистів. Тиждень тому почали напрацьовувати програму, яка міститиме і соціальні складові. Коли відкривається торговельний центр або будь-яке кафе, перш ніж міськвиконком дав дозвіл на відкриття, щоб там створили велопарковки. Якимось чином на такому рівні намагатимемося створювати умови для велосипедистів за позабюджетні кошти», – розповідає один із ініціаторів велоконцепції, громадський діяч Сергій Слинько.

Профіль черкаського велосипедиста та проблеми велолюбителів

Нині робоча група досліджує профіль черкаського велосипедиста. За результатами опитування у соціальних мережах, це чоловік від 23 до 35 років, який має середній заробіток у п’ять тисяч гривень і не має автомобіля.

Велопрорбіг у Києві
Велопрорбіг у Києві

«Коли обганяю чи їду назустріч, то спостерігаю за велосипедистами. Є багато людей середнього віку робітничих спеціальностей. Це якраз люди, які користуються велосипедом для того, щоб зекономити, або простіше дістатися на роботу, здоровішим бути. Тобто середній клас людей, який використовує велосипед як утилітарну штуку, щоб доїхати на роботу, до магазину, до базару», – говорить Сергій Тимошенко, який уже три роки їздить на роботу на велосипеді.

Найбільше велолюбителі нарікають на відсутність велодоріжок та погані дороги. Одна з вулиць, де збираються прокласти веломаршрут, вулиця Гоголя, уся в ямах. Цього року активісти обіцяють лобіювати виділення коштів на розробку проекту її реконструкції.

А от останнім етапом велоконцепції буде громадське обговорення. Якщо містянам схема сподобається, активісти підрахують суму коштів, необхідну для її впровадження.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG