Доступність посилання

ТОП новини

Полювання на друзів Путіна – «Нічних вовків»


Лідер «Нічних вовків» Олександр Залдостанов
Лідер «Нічних вовків» Олександр Залдостанов

Лідер байкерського російського угруповання «Нічні вовки» назвав супротивників мотопробігу Москва-Берлін «нащадками поліцаїв»

У Польщі готуються масові акції протесту проти мотопробігу Москва-Берлін, який заплановано на кінець квітня членами кількох російських байкерських клубів, у тому числі «Нічних вовків», лідер яких Олександр «Хірург» Залдостанов відомий своєю дружбою з Володимиром Путіним. Організатори пробігу кажуть, що готові дати відсіч «хуліганам», їхні польські опоненти розраховують, що, завдяки втручанню влади, байкерів не пустять до країни, інакше вони самі готові перекрити їм дорогу. Сам Залдостанов в заяві з цього приводу припустив, що противники пробігу – це поляки, чиї предки «були поліцаями і наглядачами в єврейських гетто».

Новина про те, що російські байкери мають намір проїхати Європою з Москви до Берліна, з’явилася на одному з сайтів «Нічних вовків» ще 23 березня. Першою країною Євросоюзу на шляху байкерів повинна стати Польща. Тут на плани росіян звернули увагу тільки минулого тижня, і за кілька днів намір брати участь у протестах проти мотопробігу висловили майже 10 тисяч осіб – саме стільки учасників налічує у Фейсбуці сторінка заходу під назвою «Ні проїзду бандитів з Росії через Польщу».

Ще два роки тому такий же мотопробіг Москва-Берлін відбувся без серйозних інцидентів, проте відтоді багато чого змінилося: «Нічні вовки» підтримали анексію Криму, влаштували мотопробіг на схід України, у захоплений сепаратистами Луганськ, лідер клубу Олександр Залдостанов («Хірург») став одним з організаторів руху «Антимайдан» і пишається своєю особистою дружбою з Володимиром Путіним. Торік – можливо, через політичну ситуацію – пробіг Москва-Берлін напередодні Дня Перемоги байкери замінили поїздкою до Італії. Цього разу було вирішено їхати, не звертаючи уваги, на можливі труднощі, оскільки йдеться про важливий ювілей – 70-річчя Перемоги. Однак, за словами Андрія Бобровського, одного з організаторів нового пробігу до Берліна, в ньому будуть брати участь не тільки «Нічні вовки», а й представники інших мотоклубів із Росії та країн СНД. За словами Бобровського, байкери поважають «місцеві звичаї і традиції», але в разі необхідності готові дати відсіч «хуліганам».

Лідер «Нічних вовків» Олександр Залдостанов (ліворуч) та «глава парламенту» так званої «Новоросії» Олег Царьов під час акції «Антимайдану» у Москві. 21 лютого 2015 року
Лідер «Нічних вовків» Олександр Залдостанов (ліворуч) та «глава парламенту» так званої «Новоросії» Олег Царьов під час акції «Антимайдану» у Москві. 21 лютого 2015 року

Андрія Бобровський: Мотопробіг на Берлін присвячений 70-річчю Перемоги. Мета цього пробігу – доїхати до Берліна, відвідати меморіали, поховання радянських і не тільки воїнів, вшанувати пам’ять.

– Коли це буде? Скільки часу пробіг повинен тривати, через які міста і країни ви плануєте проїхати?

– Із 25-го [квітня] до 9 травня. Через які країни? Це, відповідно, Польща, Чехія, Австрія, Німеччина. Міста – Москва, Мінськ, Брест, Вроцлав, Острава, Відень, Мюнхен, Прага і Берлін.

– Тобто ви об’їдете всю Європу, не поїдете до Берліна за найкоротшим маршрутом, а буде, що називається, турне?

– Так, є певні меморіальні місця, які ми хотіли б відвідати, – меморіал Дахау, Освенцим. Меморіали безпосередньо в Європі, в таких містах, як, наприклад, Острава.

– Скільки людей буде в цьому брати участь?

– Не було завдання зібрати багато людей. Плануємо десь осіб 30-40.

– Організація цієї поїздки на якому етапі знаходиться? Чи отримані вже візи?

– Учасники отримують візи. Готуємося потихеньку. У нас такі заходи щороку відбуваються. Просто цього року у зв’язку з 70-річчям Перемоги ажіотаж якийсь.

– А ви минулого року теж їздили таким приблизно маршрутом?

– Позаторік їздили до Берліна. Торік їздили на південь, до Італії.

– Ви кажете, що їздили до Берліна позаминулого року, це було ще до початку українських подій. Ви знаєте, що зараз у Польщі створена група в «Фейсбуці», туди записуються люди, які готуються вас зустрічати не найбільш, що називається, привітним чином?

Якщо нас будуть зустрічати хулігани, відповідно, ми будемо спілкуватися з ними як хулі... як з хуліганами

– Якщо нас будуть зустрічати хулігани, відповідно, ми будемо спілкуватися з ними як хулі... як з хуліганами. Ми не порушуємо закони. Ми шануємо місцеві звичаї і закони, тому ні до кого жодних агресивних дій не чинимо. У нас будуть добрі наміри.

– Ви не намагалися з цими людьми якось попередньо вступити в контакт, пояснити ваші наміри, спробувати заздалегідь з ними подружитися, запобігши яким-небудь інцидентам?

Ми не хочемо жодних конфліктів. У нас немає якихось екстремістських цілей. У нас мета дуже проста

– Ми зараз продумуємо це питання. Просто не так давно ця ситуація почалася. Будемо думати, як цю ситуацію краще оформити. Звісно, ми не хочемо жодних конфліктів. У нас немає якихось екстремістських цілей. У нас мета дуже проста, історична: вшанувати пам’ять наших предків і, відповідно, доїхати до Берліна 9-го числа.

– Ваш лідер Олександр Залдостанов, «Хірург», йому заборонений в’їзд до США та Канади, але Євросоюз його поки до списку санкцій не вніс. Він буде намагатися потрапити разом з вами до Польщі і далі до Німеччини чи залишиться в Москві?

– Ну, по-перше, інформація дещо кострубата. Не «Нічні вовки» організовують цей захід. Це Федерація мототуризму. Це перше. Друге – клуб як такий не їде. Їде співтовариство російських мотоциклістів. Люди абсолютно різні, з різних клубів, навіть з різних держав. У нас і Казахстан бере участь. Тому говорити про те, що це якась спланована акція мотоклубу «Нічні вовки» або ще щось, це неправильно.

– Тобто це різні клуби роблять, а «Нічні вовки» – лише один із учасників?

Це захід, не пов’язаний з якимось підкресленням політичних мотивів. Він спрямований на розвиток патріотичних відчуттів учасників та відвідування ювілейних заходів

– Безумовно, ми всі спілкуємося. Як всі мотоциклісти, ми спілкуємося – з кимось товаришуємо, з кимось ні. В цьому випадку це просто захід, не пов’язаний з клубом. Захід не пов’язаний з якимось підкресленням політичних мотивів. Він спрямований на розвиток патріотичних відчуттів учасників та відвідування ювілейних заходів.

– Ви поїдете в цьому мотопробігу?

– Звичайно.

– Ви не побоюєтеся, що вас на кордоні можуть просто не пустити? Прикордонники можуть навіть з візою людей не пускати, у них є таке право.

– Ми цю ситуацію розглядаємо. Просто я не бачу якихось... Чим ми відрізняємося від інших якихось людей? Я думаю, нічим.


Увечері 10 квітня ситуацію навколо мотопробігу прокоментував лідер «Нічних вовків». Заява Залдостанова опублікована на сайті «Антимайдан».

Були і поляки, які стали поліцаями і наглядачами в єврейських гетто. Можливо, їхнім нащадкам сьогодні не подобається ідея нашого марш-кидка. Але нам без різниці, нам все одно

«... Треба розуміти, що були поляки, які воювали, які дійшли з Червоною Армією до Берліна. Були поляки, які брали участь у Варшавсько-Познанській операції, які форсували Віслу. Але також були і поляки, які стали поліцаями і наглядачами в єврейських гетто. Такі теж були. Можливо, їхнім нащадкам сьогодні не подобається ідея нашого марш-кидка. Але нам без різниці, нам все одно: подобається це комусь чи ні. Ми не стодоларова купюра, щоб всім подобатися. Тому ми від своїх планів не відмовимося. Тому що, врешті-решт, у нас є свої переконання, у нас є свої цінності. Однією з таких цінностей є Велика Перемога – вершина російської історії», – зазначив Залдостанов.


Ярек Подворський, житель польського Любліна, який створив у «Фейсбуці» сторінку заходу «Ні проїзду бандитів із Росії через Польщу», виявився не байкером, а колишнім журналістом. За його словами, це ж можна сказати і про більшість із 4 тисяч учасників групи – вони не члени байкерських угруповань (які в Польщі є), а звичайні мотоциклісти і жителі польських міст. З групи відразу ж видаляються всі радикальні пости і погрози, залишаються лише нешкідливі колажі, такі як зроблений самим Яреком – на ньому орел з польського герба виганяє вовка з емблеми російського байкерського клубу.

Польський орел проганяє «Нічного вовка»
Польський орел проганяє «Нічного вовка»

Ярек Подворський каже, що про плани «Нічних вовків» вже знають польська влада і депутати парламенту. Він упевнений, що байкерів з Росії не пустять до країни, – вже отримані ними візи не дають безумовного права на в’їзд до Шенгенської зони і можуть бути анульовані на кордоні.

«Нічні вовки» першими приїхали до Криму і стали агітувати там за Путіна, також вони приїхали і на Донбас і тепер воюють

– «Нічні вовки» першими приїхали до Криму і стали агітувати там за Путіна, також вони приїхали і на Донбас і тепер воюють, у них там є люди, які воюють проти офіційної української влади (про смерть під Луганськом одного з них, Сергія Коптєва, навіть повідомляли російські інформагентства, – ред.). По-друге, «Нічні вовки» – це фактично злочинна група, в Росії вони причетні до криміналу, роблять те, що заборонено у всіх нормальних демократичних країнах.

– Як саме ви будете протестувати проти цієї акції?

Для нас їхній проїзд через територію Польщі абсолютно неприйнятний. Ми сподіваємося, що їм заборонять в’їзд до Польщі. А якщо їх пустять, будемо блокувати дороги

– Ми думаємо, що польська влада може зробити щось, щоб заблокувати в’їзд цієї групи до Польщі. Для поляків 50 років радянської окупації – це дуже багато. Було багато вбитих, багато засланих до Сибіру. Для нас їхній проїзд через територію Польщі абсолютно неприйнятний. Ми сподіваємося, що їм заборонять в’їзд до Польщі. А якщо їх пустять, будемо блокувати дороги, офіційно спрямовувати заяви до місцевих органів влади, щоб все було зроблено відповідно до закону. Тут про цю історію стало відомо лише тиждень тому, але на неї вже звернула увагу величезна кількість ЗМІ – телебачення, радіо, газети. Про цю проблему знають і польські депутати, один з них говорив про це на засіданні парламенту. Подивимося, що зроблять тепер польське Міністерство закордонних справ і Міністерство внутрішніх справ.

– Організатор цього мотопробігу каже, що в його учасників виключно мирні наміри. Які підстави можуть бути, щоб їх не пустити?

«Вовки» – це терористи, вони воюють на Донбасі, українцям не потрібні терористи в своїй країні, і полякам теж не потрібні тут ні терористи, ні люди, які їм допомагають

– З мирними намірами вони приїхали до Польщі і в 1939 році, 17 вересня (цього дня радянські війська увійшли на територію Польщі, – ред.). І зараз там, де з’являються «Нічні вовки», починається російська агресія. Ми думаємо, що у влади Польщі достатньо мудрості, щоб просто їх не пустити. «Вовки» – це терористи, вони воюють на Донбасі, українцям не потрібні терористи в своїй країні, і полякам теж не потрібні тут ні терористи, ні люди, які їм допомагають. Ми сподіваємося, що польська влада буде на нашому боці, а візи можна анулювати на кордоні і просто не пустити їх до Польщі.

«Нічні вовки» у Луганську. Жовтень 2014 року
«Нічні вовки» у Луганську. Жовтень 2014 року

– А в Польщі є байкерські клуби, які можуть дати відсіч «Нічним вовкам»?

– Є і клуби, і звичайні байкери, які не перебувають у клубах. Дуже багато людей вже висловили готовність вийти і перекрити їм дорогу.


«Нічні вовки» – перший офіційний байкерський клуб в Росії, він був заснований ще до розпаду СРСР – в 1989 році. Незважаючи на те, що неофіційна ідеологія байкерів забороняє їм вступати в тісні відносини з владою, «Нічні вовки» часто нехтували цим правилом, через що зазнавали критики з боку інших представників байкерського руху. У 2011 році в Новоросійську на чолі колони «вовків» на триколісному «Харлеї» проїхався Володимир Путін, якому Олександр Залдостанов тоді подарував на пам’ять шкіряну куртку з емблемою клубу. У 2012-му в результаті перестрілки в Зеленограді, в якій брали участь байкери з «Нічних вовків» та іншого клубу, «Три дороги», одна людина загинула і троє були поранені. У грудні 2014 року Залдостанов і його клуб стали об’єктом санкцій з боку США – поряд із представниками нової влади Криму і керівництва самопроголошених «ДНР» та «ЛНР».

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

На цю ж тему:

10.04.2015
Поляки не пустять до себе «Нічних вовків» Путіна

Громадяни Польщі звертаються до дипломатів, аби ті не видавали шенгенських віз російським байкерам-шовіністам далі
  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG