Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина: шлях Росії до повернення до G8 – через виконання мінських угод


Франк-Вальтер Штайнмаєр, архівне фото
Франк-Вальтер Штайнмаєр, архівне фото

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що для Росії шлях до повернення до складу Групи восьми промислово розвинених держав лежить, «звичайно, через Україну і через питання про імплементацію мінських домовленостей».

Це є основою, і над цим питанням треба працювати, щоб мінські домовленості врешті стали дійсністю, заявив він напередодні зустрічі «нормандської четвірки», що має відбутися в понеділок, 13 квітня, в Берліні.

Виступаючи напередодні цієї зустрічі, він заявив: «Немає сумніву, що ми пройшли довгий шлях із часу підписання мінських домовленостей 12 лютого, але особливо останні дні засвідчили, що відбій давати ще рано». Тому, сказав Штайнмаєр, перебуваючи в Барселоні в Іспанії на зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів Європейського союзу і учасниць програми «Південного партнерства» ЄС, перед відльотом до Берліна, «нам вкрай необхідно знову зустрітися сьогодні».

У понеділок, 13 квітня, в Берліні заплановані переговори, які мають на меті оцінити виконання домовленостей про припинення вогню на сході України. У зустрічі мають узяти участь міністри закордонних справ країн-учасниць так званого «нормандського формату» – Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, Франції Лоран Фаб’юс, Росії Сергій Лавров та України Павло Клімкін.

Перед початком дискусій у Берліні Штайнмаєр в інтерв’ю газеті Die Welt виступив проти участі президента Росії Володимира Путіна в саміті лідерів провідних держав світу, що має відбутися в червні в Німеччині у форматі «Групи семи» – без участі Росії. «Не в наших інтересах ізолювати Росію на тривалий термін, однак після незаконної анексії Криму ми не можемо поводити себе так, ніби нічого не сталося», – сказав Штайнмаєр. За його словами, щоб повернутися у «Групу восьми», Росія має продемонструвати повагу до цілісності України і виконати свої зобов’язання за мінськими домовленостями.

Росію вилучили з цього неформального об’єднання 2014 року після окупації і спроби анексії українського Криму.

XS
SM
MD
LG