Доступність посилання

ТОП новини

«ДНР» не штурмуватиме Маріуполь знову – речник полку «Азов»


Доброволець батальйону «Азов» під час військової підготовки поблизу Маріуполя, 27 січня 2015 року
Доброволець батальйону «Азов» під час військової підготовки поблизу Маріуполя, 27 січня 2015 року

«Найгарячіше – в районі населених пунктів Піски, Авдіївка, Опитне на Донеччині, де сепаратисти обстріляли позиції українських військових із мінометів, танків, зенітної установки, автоматичних гранатометів та стрілецької зброї»

Маріуполь – Бойовики на сході України, далі порушуючи Мінські домовленості, упродовж останніх двох діб застосовували важке озброєння на Донецькому та Маріупольському напрямках, повідомляє штаб АТО. Лише ввечері 13 квітня сили АТО зафіксували 26 обстрілів своїх позицій, повідомляє прес-центр. За інформацією РНБО, найгарячіше – в районі населених пунктів Піски, Авдіївка, Опитне на Донеччині, де сепаратисти обстріляли позиції українських військових із мінометів, танків, зенітної установки, автоматичних гранатометів та стрілецької зброї. Також після нетривалого затишшя відновилися бойові дії в районі селища Широкине, що розташоване за тридцять кілометрів від Маріуполя. Така бойова активність викликала занепокоєння в маріупольців.

«ДНР» не штурмуватиме Маріуполь знов — речник полку «Азов»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Від 18:00 13 квітня до опівночі проросійські бойовики на сході України 26 разів обстрілювали позиції українських військових, повідомляє прес-центр АТО. За цими даними, обстріли відбувалися «здебільшого із застосуванням мінометів, у тому числі у восьми випадках – калібру 120 міліметрів».

«Найбільш напруженою була ситуація на Донеччині, де ворог вів інтенсивний вогонь у бік позицій українських військових із мінометів, танків, зенітної установки, автоматичних гранатометів та стрілецької зброї в районі населених пунктів Піски, Авдіївка, Опитне, а також шахти «Дутовка», – свідчать українські військові.

«Щойно в Пісках Донецької області закінчився щільний і жорсткий бій. Сепаратисти не полишають намірів відбити село, але в них не вийде», – кілька годин тому написав на своїй сторінці у Facebook відомий волонтер і автогонщик Олексій Мочанов.

Сайти сепаратистів повідомляють про інтенсивні бої в районі населеного пункту Піски, розташованого на західній околиці Донецька. Також у цих повідомленнях ідеться про застосування ствольної артилерії з боку угруповання «ДНР».

Українські військові минулі дві доби на Маріупольському напрямку оцінюють як найнапруженіші. Бойовики 11 разів обстріляли позиції сил АТО на околицях Маріуполя, використавши міномети, гранатомети, стрілецьку зброю і танк.

«У Маріуполі відчувалась на шибках ударна хвиля»

Останній тиждень, за словами речника полку «Азов» Андрія Дяченка, українські бійці та бойовики закріплювались на своїх позиціях, ситуація була відносно стабільною. Він наголошує, що бойовики не здійснювали провокативних дій завдяки присутності поблизу Широкина представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Та після того, як спостерігачі залишили селище, сепаратисти відкрили вогонь.

До обіду в селищі перебували представники ОБСЄ, десь о 15-ій годині вони поїхали звідти і через годину бойовики почали обстріл
Андрій Дяченко

«До обіду в селищі перебували представники ОБСЄ, десь о 15-ій годині вони поїхали звідти і через годину бойовики почали обстріл. Наші бійці давали відповідь сепаратистам, - зазначає Андрій Дяченко. Обстріли були настільки сильними, що навіть у Маріуполі відчувалась на шибках ударна хвиля».

Після відносного двотижневого затишшя, за словами начальника штабу «Оборони Маріуполя» Романа Соколова, поновлення бойової активності в Широкині дещо спантеличила маріупольців, особливо напружено минув вечір 12 квітня у жителів мікрорайону «Східний», адже мешканці цього району 24 січня стали жертвами артобстрілу.

З метою втримати стабільну ситуацію і не допускати паніку серед маріупольців, штаб «Оборони Маріуполя» у ЗМІ та на своїй сторінці уFacebook намагались заспокоїти жителів міста.

«Намагались пояснювати через ЗМІ, що нічого страшного немає, це звичайний обстріл, – каже Роман. Ситуацію ускладнював східний напрям вітру від селища Широкина в бік міста, чути було усі ці обстріли. Небезпеки для міста не було».

Українські військові вважають Маріуполь достатньо укріпленим містом, бійці займають стратегічні позиції, також проводяться технічно-інженерні роботи, що значно зменшує можливий наступ на Маріуполь, каже Андрій Дяченко. «Дуже сумнівно, що «ДНР» відважиться на штурм Маріуполя знов. Для того, щоб штурмувати Маріуполь, це треба щоб приходила регулярна російська армія і розгортала бойові дії». Саме ж «ДНР», каже речник полку «Азов», особливо ті угрупування, які протистоять українській армії на приазовському узбережжі не здатні атакувати, але з їхнього боку можлива диверсійна діяльність.

Тим часом сепаратисти на своїх сайтах знову натякають, що нібито обстрілюють не вони, а українські військові. А самопроголошений лідер так званої «ДНР» Олександр Захарченко взагалі заявив, що «підсумком війни в Донбасі стане звільнення України від бандерівської ідеології».

Андрій Д’яченко зазначає, що українські військові дотримуються перемир’я попри те, що вважають мінські домовленості несправедливими і непотрібними та вигідними лише бойовикам.

Ми вже звикли до того, що бойовики стріляють коли їм заманеться не дотримуючись будь-яких моральних або етичних норм. На Великдень думали, що хоча б на один святковий день вони припинять обстріли
Андрій Д’яченко

«Ми вже звикли до того, що бойовики стріляють коли їм заманеться не дотримуючись будь-яких моральних або етичних норм, – каже речник полку «Азов». – На Великдень думали, що хоча б на один святковий день вони припинять обстріли».

Згідно зі звітом Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, сепаратисти випустили щонайменше 49 снарядів та застосували 122-мм артилерію по позиціях українських військових. Голова СММ ОБСЄ посол Ертугрул Апакан занепокоєний поновленням бойових дій у селищі Широкине Донецької області та навколо Донецького аеропорту

  • Зображення 16x9

    Анна Чуданова

    На Радіо Свобода працюю з лютого 2015 року. Регіональний кореспондент у Маріуполі. Народилася 1993 року в місті Маріуполь, Донецької області. Здобуваю ступінь магістра у Школі журналістики УКУ (Український Католицький Університет).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG