Доступність посилання

ТОП новини

Автобіографії політиків. Наскільки важливо відкрити доступ до них?


Порівнюємо трудові біографії і декларації: чи могла людина чесною працею мати багато машин, квартир і коштів у банках – Шевченко

У вівторок Окружний адміністративний суд мав розглянути позов Інституту медіа права до Центральної виборчої комісії і визначити, чи мають бути доступними для громадян автобіографії кандидатів у народні депутати. Справа стосується відомостей про лідерів політичних партій на парламентських виборах 2014 року: Віталія Кличка, Юлії Тимошенко, Олега Ляшка, Арсенія Яценюка, Ганни Гопко та Юрія Бойка. Розгляд справи перенесли на 26 травня. Радіо Свобода все ж поцікавилося в директора Інституту медіа права Тараса Шевченка деякими подробицями.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:58 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Мова йде про автобіографії? Тобто та інформація, яку ці згадані особи написали самі про себе?

Тарас Шевченко
Тарас Шевченко

– Саме так. Те, що вони здають про себе під час реєстрації кандидатом, вони це подають в Центральну виборчу комісію. ЦВК складає це на полички і ніяк більше не використовує, і нікому не дає.

– А які саме дані цікавлять Інститут медіа права? Про освіту, про заробіток, про сімейні відносини, чи про те, чим вони займалися в той чи інший період і кого підтримували?

Нас цікавить все, що вказано в автобіографіях. Найбільше цікавить трудова біографія, але трудова біографія приховується

– Нас цікавить все, що вказано в автобіографіях. Але чи не найбільше цікавить трудова біографія, оскільки коротка інформація про кожного кандидата в ЦВК подається, тобто останнє місце роботи, рік народження. Але трудова біографія, вона приховується.

Чи могла людина чесною працею, наприклад працюючи все життя на державній службі, тепер мати багато машин, квартир і коштів на банківських рахунках?

Інститут медіа права є активним учасником руху «Чесно», де ми аналізуємо інформацію про кандидатів і робимо наші оцінки. Зокрема стосовно добропорядності, зокрема стосовно порівняння трудової біографії і декларацій. Чи могла людина чесною працею, наприклад працюючи все життя на державній службі, тепер мати багато машин, квартир і коштів на банківських рахунках? Тому безперечно ця інформація є суспільно важливою. Крім того, що ця інформація цікавить нас, ця інформація безумовно дуже цікава усім журналістам. Тому нашу справу ми відносимо до категорії стратегічних судових справ, коли рішення у конкретній справі має величезну користь не лише для нас, але й для значної кількості громадян.

– Ви зробили запит, наскільки я розумію в листопаді, тобто після парламентських виборів. А чому не до них? Адже виборцям напевно було би й цікавіше до виборів знати більше даних про тих, за кого вони збиралися голосувати?

– Той запит, який ми оскаржували, був останній, але не перший запит. Ми такі запити подавали і раніше. Й інші громадські організації подавали ці запити раніше. На жаль, ми знаємо, що практика і ЦВК, і навіть українських судів є: відмовляти у подібних справах. Тому ми хочемо цим судом привернути увагу суспільства до того, що є певна невідповідність демократичним стандартам.

ЦВК залишається працювати в тому складі, в якому вона діяла в часи Януковича, незважаючи на те, що термін повноважень членів цієї комісії у більшості минув ще у червні 2014 року

І однією з причин такої невідповідності ми вважаємо те, що ЦВК залишається працювати в тому складі, в якому вона діяла в часи Януковича, незважаючи на те, що термін повноважень членів цієї комісії у більшості минув ще у червні 2014 року. ЦВК потрібно негайно оновлювати, оскільки це пряме порушення закону, коли чиновники займають свої місця поза відведений Конституцією термін.

– А чи можна уточнити, коли ви робили свій перший запит?

– Ми ці запити робили ще і перед президентськими виборами і ще перед виборами у 2012 році, і теж оскаржували у 2012 році подібну справу. На жаль, тоді так само ми цю справу програли. Тобто щороку ми перед кожними виборами подавали принаймні декілька таких запитів, щоб отримати доступ до цієї інформації.

За останній рік взагалі у темі прозорості були чи не найбільші зміни. Питання декларації стало абсолютно прозорим

– Ще хотілося би Вашу думку почути: чи є в Україні політики, про кого можна були би сказати, що вся інформація про них є прозорою?

– Я вважаю, що за останній рік взагалі у темі прозорості були чи не найбільші зміни, якщо порівнювати з іншими реформами, яких так чекає Україна. Питання декларації стало абсолютно прозорим. Зокрема щодо цього приводу, ми теж судилися з Верховною Радою.

Громадяни отримали можливість ходити на засідання Верховної Ради. Інформація про помічників депутатів тепер є доступною на веб-сайті Верховної Ради, чого також ми домагалися в рамках руху «Чесно».

Надзвичайно багато політиків, я не хочу виділяти когось одного чи кількох, щоб це не виглядало як піар, але є значна кількість політиків, депутатів нової генерації, які не приховують інформації і, в тому числі, у цій справі вони навіть ображаються, що «ми ж не приховуємо автобіографію». Це питання виключно до державних органів, до ЦВК, яка вважає, що ці відомості є закритими.

– А справді пишуть автобіографії самі депутати, чи, можливо, їх пишуть прес-секретарі?

– Тяжко сказати. Не можу відповідати, думаю, краще запитати у самих депутатів. Знаю, що Ганна Гопко ображалася через те, що у повідомленнях вказано, що ми зокрема саме щодо її автобіографії судимось, але вона її особисто не приховує. Логіка цього запиту, це були перші номери топових партійних списків. Ми для того, щоб не вантажити запит, не просити сотні цих документів, ми просили лише інформацію про лідерів цих партійних списків, і – відповідно – Ганна Гопко як лідер «Самопомочі» потрапила у цей список. Але якби це було в її волі, вона абсолютно не заперечує проти відкритості цієї інформації, але ж це вирішує ЦВК і суд.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG