Доступність посилання

ТОП новини

КСУ оцінить люстраційний закон пізніше, бо його доопрацьовують – голова суду


(Фото ©Shutterstock)
(Фото ©Shutterstock)

Конституційний суд України відклав розгляд подання щодо закону «Про очищення влади», тому що до нього готують зміни з урахуванням позиції Венеціанської комісії, а проект цих змін вже надійшов до парламенту. Про це заявив журналістам голова суду Юрій Баулін після засідання КСУ щодо люстраційного закону.

«У клопотанні (про перенесення розгляду люстраційного закону на предмет його конституційності авторства народного депутата Леоніда Ємця – ред.) очікується висновок Венеціанської комісії, а головне – внесено законопроект, який багато чого вирішує щодо тих питань, які порушені у поданні. Всі ці чинники вплинули на наше рішення», – пояснив Баулін.

Водночас, за його словами, судді Конституційного суду зазнають тиску, зокрема й через порушення проти них справ. Однак офіційних повідомлень про підозру та викликів на допити судді наразі не отримували, розповів Баулін. «Ми поки ніякого офіційного повідомлення не отримували. Ми про все дізнаємось зі ЗМІ», – зазначив голова суду.

«Порушене кримінальне провадження суперечить закону, де сказано, що судді КСУ не несуть юридичної відповідальності за рішення і висновки, крім як за образу і наклеп», – додав він.

Водночас Юрій Баулін не зміг відповісти журналістам, коли він із колегами повернеться до оцінки люстраційного закону. За його словами, судді з цього приводу ще не збиралися та не радилися, а одноосібно він цього не вирішує.

8 квітня Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо колишнього президента Віктора Януковича, а також суддів Конституційного суду за фактом зловживання службовим становищем. Як повідомив громадський активіст, член громадської ради з люстрації при Міністерстві юстиції України Карл Волох, ідеться про звинувачення колишніх і нинішніх високопосадовців у злочинній змові з метою зміни конституційного ладу й узурпації влади в країні.

Конституційний суд України у четвер розглядав подання щодо конституційності окремих положень закону про люстрацію, але зрештою ухвалив рішення відкласти розгляд цієї справи.

XS
SM
MD
LG