Доступність посилання

ТОП новини

Нідерланди вимагають від росіян повернути уламок збитого на Донбасі «Боїнга»


Від Москви вимагають пояснень щодо ввезеного до Росії з України фрагмента збитого під Донецьком «Боїнга»

Динара Сетдикова, Софія Корнієнко і Анастасія Голубєва

«Активісти Єйського районного відділення Всеросійської громадської організації «Бойове братство» повернулися нещодавно з поїздки до України, куди відвезли чергову партію гуманітарної допомоги, зібраної єйчанами для жителів «ДНР», – йдеться в місцевій газеті «Рада Приазов'я». Стаття була опублікована 2 квітня, її автору Ірині Бойко активіст «Бойового братсва», розвідник прикордонних військ і афганський ветеран Олександр Шабанов розповів про передачу уламка: «Як подяку за продукти, одяг і медикаменти жителі селища Розсипне передали єйчанам фрагмент малайзійського «Боїнга 777», який зазнав аварії над Шахтарським районом в липні минулого року».

На фотографії, що ілюструє статтю, Олександр Шабанов, імовірно, тримає в руках уламок «Боїнга» – предмет з надписом «Malaysia» і логотипом авіакомпанії. На стіні за спиною Шабанова табличка «Російська Федерація» і «Бойове братство». Сам Олександр Шабанов відмовився дати коментар Радіо Свобода і пояснити, чому цей фрагмент літака не було передано групі слідчих. Автор публікації Ірина Бойко обмовилася, що жителі Розсипного зберігали його, можливо, як символ пам'яті: «Мешканці живуть дуже погано, їхнє життя нікого не цікавить. Це єдине, чим вони змогли віддячити єйчанам за гуманітарну допомогу. Можливо, вони десь зберігали цей уламок як символ пам'яті про загиблих. Це символ трагічності історії, непередбачуваності її, різких поворотів у житті, це символ пам'яті про мирних людей, загиблих в небі над Україною, де відбувається війна. Для мене нічого дивного в цьому немає».

Ірина Бойко додала: газета часто співпрацює з організацією «Бойове братство». У газети «Рада Приазов'я» сайту немає, тому помічена стаття була користувачами соцмереж лише два тижні по тому. Російська влада інформацію про передачу фрагмента літака не коментувала. Дізнавшись про плани виставити уламок «Боїнга» в неіснуючому ще поки музеї «Бойового братства», парламентарі з правлячої в Нідерландах «Народної партії за свободу і демократію» зажадали від міністра закордонних справ Берта Кундерса негайно зв'язатися з російською владою. Ті повинні пояснити інцидент в Єйську. У публікації уламок характеризується як військовий трофей. За словами нідерландського парламентаря Хана те Бруке, йдеться про неповагу до загиблих в авіакатастрофі.

Ну не хочу я розмовляти, тим більше з такими радіостанціями... і так далі
Фінат Шайхулін

Голова правління Єйського міського та районного відділення «Бойового братства» Фінат Шайхулін від коментарів відмовився, пояснивши це так: «Ну не хочу я розмовляти, тим більше з такими радіостанціями... і так далі». Прес-секретар «Бойового братства» Олексій Соловов підтвердив, що уламок буде виставлятися в ще не створеному музеї організації, але сказав, що фрагмент увесь рік перебував на місці падіння. На питання, що робитиме братство, якщо Голландія зажадає його як речовий доказ, Соловов відповів: «Будемо розбиратися»:​

У музеї цей уламок розмістять як нагадування всім про те, що чинить українська фашистська влада
Олексій Соловов

– У музеї цей уламок розмістять як нагадування всім, в тому числі нашим дітям, про те, що чинить українська фашистська влада. Вони збивають літаки, вбивають мирних жителів в Луганську та Донецьку. Цей літак збили, нікому це не потрібно. Уламок ніхто не взяв. Ні Україна, ні Голландія коментарів не дають. Усім все зрозуміло. Цей уламок розмістять у музеї «Бойового братства», який буде організований до 70-річчя Перемоги, якщо встигнуть, до 9 травня, як нагадування, що і в двадцять першому столітті є фашисти.

Розділ «Новини» на сайті «Бойового браства» Єйська
Розділ «Новини» на сайті «Бойового браства» Єйська

– Голландія різко відреагувала на новину про передачу уламка до Єйська і плани виставити його в музеї (це все-таки речовий доказ). Що з цим ви плануєте робити?

Цей уламок вже рік там лежав
Олексій Соловов

– Я згоден, що, можливо, в цьому плані Голландія може різко висловлюватися. Але цей уламок вже рік там лежав: і восени, і взимку. Його не забрали, хоча прилітали для цього. Вони проводили там розслідування, повинні були відреагувати.

– Якщо захочуть повернути його, ви будете перешкоджати?

– Якщо захочуть, будемо розбиратися.

– Як жителі сприймають цю ситуацію?

Він лежав там цілий рік, вони дізналися, що буде музей: ось вам в музей уламок
Олексій Соловов

– Їм надали допомогу, їх підтримують, їм привозять продукти, одяг. Вони, може, і не замислювалися про це. Він лежав там цілий рік, вони дізналися, що буде музей: ось вам в музей уламок.

В «Бойовому братстві» впевнені: «Боїнг» над Донецьком збили українці. Міжнародна слідча група нещодавно підтвердила офіційну версію про те, що пасажирський літак був збитий з російського ЗРК «Бук» – ця версія пріоритетна, оприлюднені численні фотодокази, а також аудіозаписи телефонних переговорів сепаратистів, причетних до переправлення «Бука» з Росії, з яких стає зрозуміло, що і екіпаж на ЗРК, ймовірно, був російським або проходив навчання в Росії.

Уламки малайзійського літака вивозять з місця катастрофи, 16 квітня 2015 року
Уламки малайзійського літака вивозять з місця катастрофи, 16 квітня 2015 року

У вівторок, 14 квітня, Нідерланди відновили роботу на місці аварії «Боїнга», в районі селища Петропавлівка. Триває пошук слідів ДНК двох пасажирів, чиї рештки ще не знайдені, а також уламків і особистих речей, які залишаються на місці катастрофи. Пошуки були призупинені в листопаді минулого року через те, що в районі падіння уламків літака тоді було дуже небезпечно працювати через військові дії. Після перемир'я між сепаратистами і українською владою ситуація покращилася, лінія фронту змістилася на 50 км, і місія може бути продовжена, заявили у вівторок на прес-конференції в Гаазі глава репатріаційної місії Пітер-Йаап Аалберсберг і військовий радник Тео тен Хааф.

На борту «Боїнга» Malaysia Airlines, що зазнав аварії 17 липня минулого року, перебувало 298 осіб – всі загинули.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG