Доступність посилання

ТОП новини

Івано-Франківська облрада заборонила діяльність «антиукраїнських організацій»


Юристи називають таке рішення політичним та «юридично безграмотним»

Івано-Франківська обласна рада у п’ятницю ухвалила рішення: заборонити діяльність Партії регіонів, Комуністичної партії, «Опозиційного блоку» та Партії розвитку на території області. Депутати звернулися до управління юстиції з вимогою зняти з реєстрації територіальні осередки цих політичних сил. Юристи називають таке рішення політичним, «юридично безграмотним». Дехто ж вважає, що це може викликати загострення протистояння.

ЗАВАНТАЖИТИ

Ініціаторами такого звернення виступили представники «Правого сектору». Це своєрідне продовження скандальної «сміттєвої люстрації», коли до баку вкинули і облили зеленкою начальника головного управління юстиції Василя Кавацюка. Однією з причин цього, за словами активістів, стало те, що в області зареєстрували осередок «Опозиційного блоку». Керівник обласного «Правого сектору» Василь Абрамів назвав це «злочином і зрадою Майдану».

«Нас дуже здивувало, що саме підкилимним способом була спроба легалізувати діяльність антиукраїнської, антидержавної, антинародної сили – «Опозиційного блоку». Я не розумію, нас мало топтали – нашу мову, нашу честь, нашу гідність? Ви далі хочете тих політичних злочинців пустити до влади?» – сказав у сесійній залі Василь Абрамів.

Попович: «Опозиційний блок» – це перефарбуванці

Депутати Івано-Франківської обласної ради у січні минулого року вже ухвалювали рішення про заборону діяльності на території області Партії регіонів та Компартії. На думку депутатів, цього заслуговують і «Опозиційний блок», і Партія розвитку. За словами представника фракції ВО «Свобода» Василя Поповича, не побоялися цього зробити за часів Януковича, підтримують таку позицію і тепер.

«Опозиційний блок» – це така сама одіозна структура, як і Партія регіонів
Василя Поповича

«Опозиційний блок» – це така сама одіозна структура, як і Партія регіонів – перефарбуванці», – сказав свободівець.

В ухваленому депутатами тексті йдеться про «заборону реєстрації та діяльності в будь-якій формі на території області» чотирьох політичних партій. До наступної сесії управління юстиції в області зобов’язане скасувати реєстрацію осередків цих партій.

Рішення політичне, а чи правове?

Депутат обласної ради, заступник керівника обласного управління юстиції Володимир Ковальчук зазначив, що рішення щодо реєстрації «Опозиційного блоку» на Прикарпатті ухвалювалося згідно з законом, партію зареєструвала Державна реєстраційна служба. Причому Івано-Франківщина зареєструвала осередок цієї політичної сили чи не останньою в Україні. Щодо скасування реєстрації політичних партій, за словами правника, то це має право робити тільки Верховний суд або Вищий адміністративний суд. Саме ж рішення сесії Володимир Ковальчук вважає політичним, а з юридичної точки зору – «безграмотним».

«З політичної точки зору я всіх розумію: це цікаво, гарно. З правової точки зору – тут абсолютно... При чому франківська юстиція? Ми були останні. Десять днів тягнули, як би то знайти варіант, принаймні відтягнути (реєстрацію – ред.)» – сказав Володимир Ковальчук.

Треба не загострювати ситуацію, а «понижувати градус агресії» – Федьків

Депутат Івано-Франківської міської ради, голова громадської організації «Закон і гідність», у минулому член Партії регіонів, а тепер позапартійний Богдан Федьків вважає, що органам місцевого самоврядування потрібно більше займатися вирішенням економічних і соціальних питань, яких зараз дуже багато, а не лише політичним піаром. Таке рішення обласної ради, на його думку, носить «більше емоційний і політичний характер, але не має юридичної основи».

«Якщо взяти загалом щодо заборони чи «незаборони» політичних партій, пропаганди якихось ідей, то це не привносить у суспільство елемент примирення. Думаю, що нам усім – і депутатам різних рівнів, і громадянам, і громадським організаціям та політичним партіям потрібно понижувати градус агресії для того, щоб втихомирити те, що відбувається сьогодні в країні», – зауважує Богдан Федьків.

Рішення прикарпатських депутатів викликало великий резонанс. Партія «Опозиційний блок» оприлюднила заяву, в якій зазначає, що Івано-Франківська обласна рада перевищила свої повноваження, і вимагає розпуску облради.

  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG