Доступність посилання

ТОП новини

Військовий прокурор Матіос про дезертирів і відповідальність командування


За статтею «дезертирство» проходять 8652 військовослужбовці

Київ – Україна створює прецедент, розслідуючи усі смерті у бойових діях й адекватність наказів командування, наголосив Радіо Свобода головний військовий прокурор України Анатолій Матіос. Він розповів про результати розслідувань резонансних справ щодо високопосадовців, а також про найпоширеніші злочини серед військовослужбовців.

Більшість правопорушень, які скоїли військовослужбовці, з початку конфлікту, стосуються ухилення від військової служби, порушення правил поводження зі зброєю, протиправного заволодіння майном та невиконання наказів.

Анатолій Матіос, головний військовий прокурор України
Анатолій Матіос, головний військовий прокурор України

Слідчі військової прокуратури працюють із колосальним навантаженням – зараз це понад 16 проваджень у місяць, а в прокуратурах Південного та Центрального регіонів – більше ніж 20.

За три місяці цього року вже розпочато 7560 кримінальних проваджень про кримінальні правопорушення, вчинені понад восьма тисячами військовослужбовцями.

Кримінальні провадження щодо посадовців

Завдяки наступальності розшукових та слідчих дій співробітників військової прокуратури кримінальні провадження у резонансних справах закінчено або доведено до завершальної стадії досудового розслідування.

Серед направлених до суду з обвинувальним актом, зокрема провадження стосовно колишнього керівника Київського бронетанкового заводу Шоломицького за фактом заволодіння за попередньою змовою групою осіб державними коштами у сумі 12 мільйонів гривень. Також це справа заступника голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій генерал-майора Недобіткова та директора департаменту матеріально-технічного забезпечення Адміністрації державної прикордонної служби України генерала-лейтенанта Лантвойта за фактами одержання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі.

До суду військова прокуратура направила і провадження стосовно колишнього директора Департаменту закупівель та постачання матеріальних ресурсів оборонного відомства Зражевського за фактом вчинення закінченого замаху на одержання неправомірної вигоди одним із приватних підприємств на суму близько 450 мільйонів гривень при закупівлі дизельного пального для потреб Збройних сил України.

Розглядає суд і звинувачення у дезертирстві щодо генерал-майора Служби зовнішньої розвідки України Слоненка.

А командира військової частини Національної гвардії України полковника Пономаренка, який наказав особовому складу залишити територію частини у Донецьку з її арсеналом і військовою технікою, суд покарав на строк три роки із зобов’язав відшкодувати збитки на суму у понад 6 мільйонів гривень.

Завершено досудове розслідування за фактом катастрофи літака Іл-76 та загибелі 49 військовослужбовців на аеродромі Луганська та надано матеріали для ознайомлення сторонам захисту у провадженнях стосовно тимчасово виконувача обов’язків першого заступника начальника Генерального штабу Збройних сил України генерал-майора Назарова.

З початку цього року за отримання «хабарів» заарештували за рішенням суду трьох військових комісарів, а упродовж мобілізаційного періоду минулого року розслідувано понад 30 кримінальних проваджень за фактами одержання посадовцями військових комісаріатів неправомірної вигоди від призовників за незаконне надання відстрочок, звільнення від призову та видачу фіктивних військово-облікових документів.

Ведеться 97 кримінальних проваджень щодо корупційних схем відчуження оборонним відомством через уповноважені підприємства-спецекспортери озброєння, військової техніки та боєприпасів, викрадення та неналежного зберігання військового майна, порушення при використанні бюджетних коштів, призначених для закупівлі та модернізації озброєння, військової та спеціальної техніки. Встановлені збитки склали 647 мільйонів гривень та понад 20 мільйонів доларів США.

Про Іловайський котел і Донецький аеропорт

Досудове розслідування за фактом службової недбалості військових службових осіб Збройних сил України та Оперативного штабу з управління АТО під час проведення військової операції по звільненню міста Іловайськ перебуває на завершальній стадії. Результати комплексної військово-тактичної експертизи зараз вивчають та узгоджують експерти.

Розслідування причин Іловайської трагедії – це квінтесенція очікування суспільства. Люди хочуть знати, що було зроблено неправильно, і чому така велика кількість жертв

І розслідування причин Іловайської трагедії – це квінтесенція очікування суспільства. Люди хочуть знати, що було зроблено неправильно, і чому така велика кількість жертв. І чому суспільство сприймає ті дії чи бездіяльність, які призвели до цих жертв, як неправильні. Україна перша на території пострадянського простору змушена вести гібридну війну і давати оцінку не війні, а АТО щодо правильності чи неправильності дій командування, яке це проводило. Тут досить тонкі юридичні питання, які чітко регламентовані кодексом.

Бездіяльність військової влади, несумлінне чи недбале ставлення до військової служби – оце є категорія тих злочинів, які розслідує військова прокуратура. Державну зраду розслідує СБУ.

Таких прецедентів, як Іловайський котел, на жаль, багато. Вони всі на слуху: блокпости, Донецький аеропорт, Дебальцеве, інші бойові зіткнення, які призводили до втрат. Це все ми розслідуємо.

Кожна смерть, кожна військова дія – це окреме кримінальне провадження

В Донецькому аеропорту загинув генофонд нашої нації, у тому розумінні, що український народ втратив своїх найсвідоміших українців. Кримінальне провадження слідчими військової прокуратури ведеться. Кожна смерть, кожна військова дія – це окреме кримінальне провадження. Наскільки швидко і наскільки фахово ми зможемо все зробити: зібрати доказову базу вини чи невинуватості тих осіб, які приймали управлінські рішення – це залежить від сумлінності слідчого і процесуального керівника в кримінальному провадженні.

А зараз я би не хотів давати емоційні оціночні твердження, які доречні в соціальних мережах, але не для військового прокурора, який несе відповідальність за кожне своє слово.

Про ухиляння від служби та дезертирство

Зростання кількості правопорушень, скоєних військовослужбовцями за минулий рік і до цього часу, відбулося переважно за рахунок ухилення від проходження військової служби. Так військова прокуратура веде 1964 провадження щодо самовільного залишення місця служби понад двома з половиною тисячами військовослужбовців; за статтею «дезертирство» проходять 8652 військовослужбовці; ще майже 1457 ухилялися від військової служби іншим способом.

Загалом прийнято процесуальні рішення стосовно 11524 військовослужбовців, які вчинили самовільне залишення військової частини, дезертирство або ухилення від військової служби.

Про алкоголь і відповідальність командирів

Поєднання алкоголю, зброї й нестатутних відносин має страшні наслідки

Поєднання алкоголю, зброї й нестатутних відносин має страшні наслідки. Коли звичайні люди, призвані за мобілізацією, отримують зброю, отримують якісь повноваження, але не розуміють як цим користуватися й чому тут так важлива дисципліна.

Вивели в поле та розстріляли – трьох військових судять за вбивство товариша
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00


Командир має виконувати свої статутні обов’язки і тримати дистанцію. Якщо дистанція розмивається між командиром та підлеглими, які разом розпивають спиртні напої – це і є результат нестатутних відносин. Це жахливо закінчується. Ось 16 березня – трагедія у Костянтинівці, коли командир і водій – звичайний військовослужбовець, який взагалі не мав права керувати військовою машиною на гусеничному ходу, в центрі міста збили жінку з двома дітьми і дитина загинула на місці.

Військова прокуратура за два тижні провела шість експертиз й направила справу до суду. 10 квітня було відкрите судове слухання кримінального провадження по цій справі в Костянтинівському суді. Арештовані і водій-механік і командир. Але «доблесний» Запорізький суд випустив такого командира. Хоча вина командира, попри те, що за кермом був водій, більша, адже командир сам був напідпитку, вживав спиртні напої зі своїм підлеглим і віддав наказ рухатися центром міста.

Коли люди призвані, вмотивовані чи невмотивовані, ідуть в армію, отримують зброю і не виконують статутних вимог – це призводить до величезних трагедій і конфлікту між суспільством і захисником

Суспільна небезпека пияцтва взагалі, для будь-якого суспільства є вагомою. А коли люди призвані, вмотивовані чи невмотивовані, ідуть в армію, отримують зброю і не виконують статутних вимог – це призводить до величезних трагедій і конфлікту між суспільством і захисником.

Хіба може людина сприймати воїна як захисника, коли він має, перше, непотребний вигляд, друге – в стані алкогольного сп’яніння і неадекватний тій ситуації і відповідальності, яку несе.

Але там, де добре працює військова комендатура, ситуація покращується.

Образ захисника України псує алкоголь
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00


Тепер є гауптвахта й дисциплінарні батальйони

Велике полегшення, що Верховна Рада ухвалила запропоновані військовою прокуратурою і підтримані президентом зміни до законодавства, й тепер відновлено інститут дисциплінарних батальйонів й гауптвахта.

Тепер є відповідні повноваження, починаючи з батальйону, як структурної одиниці, накладати адміністративне стягнення, гауптвахту на того, хто вчиняє правопорушення. Вживання спиртних напоїв, невиконання наказів локальних – це є адміністративний арешт. За пиятику у нас райвідділ може скласти адмінпротокол і на 15 діб відправити на виконання певних робіт або до адміністративного арешту.

А донедавна командир військової служби міг лише позбавити звільнення у короткострокову відпустку на один день. І все. В нього не було інструментів. Зараз вони є, але вони важко впроваджуються.

Про мародерство

Нам вдалося переломити ситуацію з тими, хто прикривався шевронами «Айдару», або день-два побув біля «Айдару» й починав вчиняти тяжкі чи особливо тяжкі злочини

До підслідності військових прокуратур загальні кримінальні злочини не входять. Мародерство – це той самий розбій, грабіж або крадіжка, але вчинена зі зброєю. Можу сказати, що нам вдалося переломити ситуацію з тими, хто прикривався шевронами «Айдару», або день-два побув біля «Айдару» й починав вчиняти тяжкі чи особливо тяжкі злочини на території Луганщини.

Зараз ми з представниками Луганської міліції досить плідно документуємо і вже відбулося затримання самозванців, які тероризували населені пункти, грабували і так далі. Мародерство – це наслідок війни. Відсутність єдиної системи правоохоронного супротиву таким явищам викликана тим, що цивільний міліціонер, який бачить націлений на себе автомат, не може протистояти правопорушенню.

На разі ми внесли пропозицію до керівництва держави і РНБО створити відповідні групи, які б у разі потреби терміново виїжджати на місце, працювати й документувати злочин.

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG