Доступність посилання

ТОП новини

У Києві водитимуть екскурсії Адміністрацією президента


У Києві водитимуть екскурсії Адміністрацією президента
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

У Києві водитимуть екскурсії Адміністрацією президента

Щоб прогулятися урядовими приміщеннями, потрібно показати паспорт та вдягнути бахіли

Київ – У Києві розпочинають водити екскурсії одразу у трьох будівлях урядового кварталу: в «Будинку з химерами», «Домі невтішної вдови» та Адміністрації президента. Останні дві відкриють для громадськості вперше. Тури будуть безкоштовні, однак із посиленими заходами безпеки. Організатори зі спільноти «Интересный Киев» кажуть: основна мета екскурсій – змінити менталітет чиновників.

Екскурсія Банковою розпочинається з «Дому з химерами» і присвячена переважно життю архітектора Владислава Городецького, який у 1903 році збудував цей будинок водночас як прибутковий і як приватне помешкання. Якщо зовнішня частина будівлі – це світ різноманітних чудовиськ, то другий поверх, де жив архітектор, демонструє його найбільші захоплення: полювання та подорожі (Городецький, наприклад, був одним із перших європейців, що їздили в Африку на сафарі). Сходи та хол прикрашені барельєфами вбитої дичини, а їдальню прикрашають скульптурні зображення екзотичних квітів та фруктів. Загалом помешкання зроблене у еклектичному стилі.

Нині у Будинку з химерами розташовані робочі приміщення Адміністрації президента, тому, хоч екскурсії і водять, фотографувати не дозволяють. Серед туристів «Будинок з химерами» – одне із найпопулярніших місць Києва, каже засновник спільноти «Интересный Киев», києвознавець Арсеній Фінберг. Екскурсія від Музею історії Києва тут коштує до 200 гривень. Але в рамках загального туру від «Интересного Киева» потрапити до будинку Городецького можна буде безкоштовно.
«Наразі це волонтерський проект. Потім, можливо, зробимо платні екскурсії, прибуток з яких буде йти на благодійність, або шукатимемо підтримки від організацій, що спонсорують відкритість уряду України», – розповідає Фінберг.

Відкрита галерея, закриті кабінети

Далі прямуємо до Адміністрації президента. Напередодні тут відкрили Second Floor Art Centre – галерею у центральній частині Адміністрації. У першій експозиції – серія постерів із зображеннями видатних українських діячів від спільноти художників та дизайнерів Pictoric. Такий центр має зробити Адміністрацію більш відкритою та вплинути на менталітет її співробітників, каже Геннадій Курочка, член правління Українського кризового медіацентру, який також долучився до організації екскурсій.

«Двісті років тому третій президент США Томас Джефферсон відкрив Білий дім для звичайних американців. Така ж практика існує у Британії та Німеччині. Тож ми не створюємо нічого нового, просто йдемо у тренді світових демократій», – каже він.

Утім, до президентського кабінету потрапити не вдасться – як і до решти приміщень. Більше того, екскурсії проходитимуть під посиленим захистом – потрібно буде заздалегідь надати свої паспортні дані, а екскурсантів може бути не більше 20.

Остання локація – «Будинок невтішної вдови», він же – особняк купця Олександра Аршавського, збудований у 1907 році за проектом Едуарда Бадтмана. За часів Радянського союзу це була урядова будівля КПУ, за незалежності особняк став офіційною резиденцією для поважних гостей. Свого часу тут зупинявся, серед інших, Володимир Путін. Меблі у будинку нові, а от ліпнина на стелях у стилі модерн зберіглася. На вході екскурсантам видають бахіли. Донині це приміщення було закрите для відвідувачів.

Наступний тур Банковою відбудеться 25 квітня. Що потрапити на екскурсію, потрібно попередньо зареєструватися на сайті Адміністрації президента або спільноти «Интересный Киев».

  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG