Доступність посилання

ТОП новини

«Чорний тюльпан» шукає тіла загиблих солдатів на окупованій частині Донбасу


Українські добровольці можуть працювати на території, контрольованій сепаратистами, завдяки домовленості обох сторін

Війна на Донбасі принесла страшні руйнування і принаймні 6 тисяч жертв. Не усі тіла убитих виявлені, не усі впізнані. Попри проголошене перемир’я на Донбасі й далі гинуть люди. Солдатів, часто, ховають у безіменних могилах. Це ускладнює роботу групи українських добровольців, які називають себе «Чорним тюльпаном». Сьогодні вони прямують до села Саур-Могила, поблизу російського кордону, у пошуках тіл зниклих безвісти українських військових. Після запеклих боїв цю територію втримують проросійські сепаратисти. Добровольці працюють безплатно, ризикуючи підірватися на мінах.

«Бої відбувалися на Саур-Могилі наприкінці серпня. Українські збройні сили відступали. Ми отримали інформацію від місцевих, що одне тіло залишилося тоді у бліндажі. Коли тіло почало псуватися, бліндаж завглибшки два – два з половиною метри засипали з допомогою техніки», – каже керівник добровольчої групи «Чорний Тюльпан» Олексій.

Українські добровольці можуть працювати на території, контрольованій сепаратистами, завдяки домовленості обох сторін.

«З територій під контролем України ми повертаємо тіла сюди, а також звідси на Батьківщину. Є домовленість між урядом «ДНР» та українським міністерством оборони і коли її підтверджують, ми можемо перетинати кордон», – розповідає Олексій.

В адміністрації сепаратистів за пошуки зниклих людей відповідає Лілія Радіонова. Каже, що отримує тисячі прохань про допомогу. Її стіл засипаний листами й фотографіями.

«Через цю організацію у мене безліч дзвінків від родичів – матері, батьки, сестри дружини з того боку», – каже Радіонова.

Хоча угода про перемир’я передбачає обмін полоненими і повернення тіл загиблих, на ділі це не так. Але Радіонова каже, що співпраця налагоджується.

«Ми не могли забрати свої тіла і не могли змусити українську сторону забрати свої. Після нашого ультиматуму, що не будемо віддавати, дещо змінилося. Коли ми віддали 22 тіла з Донецького аеропорту, щось зрушилося. Дякуємо їм. Із січня ми не могли забрати наші тіла з Волновахи, але тепер зрушилося. Є ще тіла. Сьогодні мають привезти тіло», – зазначає вона.

Добровольці привезли останки, як вони вважають, загиблого бойовика – сепаратиста.

«Ми віддаємо тіла представникам слідчих органів як правило в Дніпропетровській області та в Запоріжжі. Тіло оглядають. Часом в кишенях можуть бути документи. Навіть чек з магазину, по якому можна знайти людину. Якщо документів нема, беруть зразок ДНК. Родичі можуть знати, що останній дзвінок від загиблого був у певному районі. Слідчі органи мають наші дані. Вони зв’язуються з родичами. І так вже завдяки аналізу ДНК встановлюється особа загиблого», – пояснює керівник добровольців.

Такої скорботної роботи у цих добровольців, на жаль, ще дуже багато.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG