Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт на Донбасі не вирішити без моніторингу кордону – Ґрібаускайте


Президент Литви Даля Ґрібаускайте ©Shutterstock
Президент Литви Даля Ґрібаускайте ©Shutterstock

Президент Литви Даля Ґрібаускайте заявляє, що вирішення конфлікту на Донбасі неможливе без міжнародного моніторингу за українсько-російським кордоном і закликає посилити місію ОБСЄ в Україні. Про це Ґрібаускайте сказала у понеділок, 20 квітня, під час зустрічі з генеральним секретарем ОБСЄ Ламберто Дзаннієром у Вільнюсі.

«Даля Ґрібаускайте і Ламберто Дзаннієр обговорили безпекову ситуацію у регіоні і роль ОБСЄ у забезпеченні виконання мінських домовленостей. Президент заявила, що необхідно посилити Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ і забезпечити їй вільний і безпечний доступ. Президент наголосила, що неможливо вирішити цей конфлікт без міжнародного моніторингу українсько-російського кордону», – мовиться у повідомленні прес-служби президента Литви.

Спостережна місія ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» й «Донецьк» у Ростовській області на кордоні з Україною складається з 22 спостерігачів. У постійній раді представників 57 країн-членів ОБСЄ, де рішення ухвалюють повним консенсусом, неодноразово намагалися розширити цю місію. Але Росія весь час блокує таке рішення.

В Україні також працює Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ, яка, зокрема, слідкує за ситуацією на Донбасі. Але представники місії неодноразово заявляли, що сепаратисти блокують їм доступ до певних територій.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

XS
SM
MD
LG