Доступність посилання

ТОП новини

Щоб лівійські біженці не гинули в морі, вони повинні прибувати до Європи легально – ООН


Мігрантів з африки перевозять на італійському судні під час рятувальної операції в Середземному морі у жовтні 2014 року
Мігрантів з африки перевозять на італійському судні під час рятувальної операції в Середземному морі у жовтні 2014 року

Європа міркує над розробкою нової дієвої операції порятунку на морі

Рим – Італія вимагає від Євросоюзу суттєво переглянути міграційну політику, щоб зупинити масову загибель африканських біженців у Середземному морі. Прем’єр Маттео Ренці пропонує вже у четвер скликати надзвичайний саміт ЄС для обговорення рішучих заходів протидії нелегальному потоку мігрантів. Із Брюсселя лунають наразі заяви-співчуття та обіцянки не залишити Італію наодинці з проблемою. Ситуація загострилася після недільної трагедії, коли перекинувся човен, на якому було близько тисячі біженців із Лівії. Врятувалися 28 осіб.

ЗАВАНТАЖИТИ

Берегова охорона Італії цілодобово не припиняла рятувальної операції в районі, де сталася чи не найбільша трагедія у Середземномор’ї за останні роки. За словами одного потерпілого, на борту човна перебували 950 мігрантів. Серед них 200 жінок і 50 дітей. Багато біженців були закриті у трюмі старого судна, не маючи мінімального шансу спробувати врятуватися.

В Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців заявляють, що трагедія була цілком передбачувана. Від 1 листопада минулого року, коли завершилася італійська операція з порятунку мігрантів Mare Nostrum, число загиблих значно зросло. На цьому зауважує Карлотта Самі, представник ООН у справах біженців. Від початку року на шляху до Європи затонули понад 1600 мігрантів, а це вже половина від кількості загиблих за увесь минулий рік.

Потрібна нова дієва операція з порятунку в морі на європейському рівні. І потрібно, щоб усі, хто несе відповідальність за прийом біженців, дозволили цим людям прибувати до Європи законним шляхом
Карлотта Самі

«Слід знайти відповідні рішення, які, безумовно, не будуть легкими. Але треба починати діяти. Не слід відмовлятися від попередніх методів, зокрема, операції Mare Nostrum. Потрібна нова дієва операція з порятунку в морі на європейському рівні. І потрібно, щоб усі, хто несе відповідальність за прийом біженців, дозволили цим людям прибувати до Європи законним шляхом», − пропонує представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Карлотта Самі.

Як блокувати вихід нелегальних човнів з лівійських портів?

Однак інші вважають, що рятувальні операції національного або ж європейського рівня – як нині діюча Triton – малоефективні і недостатньо фінансуються для виконання своєї місії.

Нині прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці пропонує країнам ЄС об’єднати зусилля для боротьби із незаконними перевізниками людей, які організовують контрабанду нелегалів до Сицилії, а потім і північної Європи. В Італії арештували близько тисячі таких злочинців, додав Ренці.

Та головніше, на його думку, ЄС має виробити спільну позицію стосовно Лівії, звідки прибувають 90 відсотків біженців.

Човни з мігрантами неможливо блокувати серед моря, усе море неможливо мілітаризувати і контролювати. Ось і в останній трагедії, там же було судно, яке мало врятувати тих людей, тобто тотальний контроль над морем не усуне проблеми
Маттео Ренці

«Міжнародна спільнота має розглядати питання Лівії значно серйозніше, ніж це робили донині. Човни з мігрантами неможливо блокувати серед моря, усе море неможливо мілітаризувати і контролювати. Ось і в останній трагедії, там же було судно, яке мало врятувати тих людей, тобто тотальний контроль над морем не усуне проблеми. Треба працювати, щоб Середземне море не було цвинтарем», − заявив Маттео Ренці в інтерв’ю італійському радіо RTL.

Щоб розв’язати проблему нелегального напливу біженців, країнам ЄС не уникнути прийняття позиції щодо Лівії для укладення міжнародної угоди з тамтешнім урядом, який розділений. Після повалення диктатора Каддафі в країні панує хаос і безвладдя, що на руку контрабандистам. Водночас, саме стосовно лівійського питання окремі лідери ЄС вагаються зайняти чітку позицію. Європейські політики багато говорять про те, що слід блокувати відправлення нелегальних човнів з лівійських портів. Але як цього досягти – у Євросоюзі наразі не мають спільної відповіді.

Судно з мігрантами сіло на мілину біля грецького острова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG