Доступність посилання

ТОП новини

Пукач пообіцяв назвати імена тих, хто тиснув на нього під час розгляду справи


Олексій Пукач, обвинувачений у вбивстві Георгія Гонгадзе під час судового засідання у Апеляційному суді. Київ, 20 квітня 2015 року
Олексій Пукач, обвинувачений у вбивстві Георгія Гонгадзе під час судового засідання у Апеляційному суді. Київ, 20 квітня 2015 року

«Прізвище Ткачук фігурує в мене вже 13 років. Він змушував мене не тільки у цій справі, а й по інших, звинуватити людей, які сьогодні займають високі пости»

Апеляційний суд Києва переніс розгляд апеляції на вирок Олексію Пукачу, обвинувачуваному у вбивстві Георгія Гонгадзе, на 19 травня. Чергова перерва оголошена для того, щоб учасники процесу ознайомилися з окремо сформованим новим томом секретних матеріалів кримінальної справи. Також час надано для завершення розсекречення матеріалів судового процесу у Печерському районному суді Києва. У залі суду Пукач зробив заяву про тиск на нього з боку одного зі слідчих Генпрокуратури. Інші прізвища він з адвокатом пообіцяв вказати в окремій заяві.

ЗАВАНТАЖИТИ

Судове засідання у справі колишнього генерала міліції Олексія Пукача, якого звинувачують у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе, розпочалось із емоційних звинувачень на адресу колегії суддів і вимоги їхнього відводу.

Потерпілий у справі журналіст Олексій Подольський обурився відповіддю від Генпрокуратури на заяву про шантаж Пукача, направлену в Генпрокуратуру у лютому (йшлося про шантаж та погрози розправи над близькими Пукача з боку слідчих, прокурорів Володимира Шилова, Романа Волошина, а ще представника Мирослави Гонгадзе Валентини Теличенко і судді Печерського суду Андрія Мельника – ред.). Відповідь була підписана старшим слідчим в особливих справах на прізвище Ткачук. Втім, на думку Подольського, під документом мав бути підпис безпосередньо генпрокурора Шокіна.

«Ви порушуєте закон, ви зачитуєте документ нібито від імені Генпрокуратури, який не написала Генеральна прокуратура. Ви отримали неофіційну відповідь якогось виконавця. Я прошу вас розглянути відвід складу цієї колегії. І я не здивуюся, якщо цей слідчий брав участь у шантажі Пукача і в погрозах вбивства. Тому що Пукач у заяві говорив, що окрім представників обвинувачення, у цьому шантажі брали участь слідчі Генеральної прокуратури. Наскільки я знаю, пан Ткачук займається цією справою близько 15 років, і думаю, без нього там не обійшлося», – емоційно вигукував Подольський.

Потерпілий у справі Олексія Пукача Олексій Подольський (в центрі) з представниками, Апеляційний суд. Київ, 20 квітня 2015 року
Потерпілий у справі Олексія Пукача Олексій Подольський (в центрі) з представниками, Апеляційний суд. Київ, 20 квітня 2015 року

Після таких слів гучну заяву щодо слідчого Ткачука зробив з-за ґрат і сам Пукач.

«Прізвище Ткачук фігурує в мене вже 13 років. Він змушував мене не тільки у цій справі, а й по інших, звинуватити людей, які сьогодні займають високі пости. І коли йшов Печерський суд, мене таємно возили, хоч не повинні були возити, в Генеральну прокуратуру, і робити липові протоколи, ніби я в бігах. І це робив Ткачук», – сказав обвинувачуваний.

Олексій Пукач звинуватив слідчого Генпрокуратури Ткачука у тиску і фальшуванні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00


У відповідь головуючий суддя Степан Гладій запропонував йому викласти свої свідчення у відповідній заяві. На що Пукач з адвокатом погодились.

«Ми будемо писати заяву. Я допоможу її скласти. Не знаю поки, чи на ім’я суду, чи Генпрокуратури. Йтися буде про тиск, який чинився на Пукача в суді першої інстанції. Будь-яких прізвищ я зараз називати не буду. Можливо, згодом ми цю заяву оприлюднимо», – запевнив адвокат Пукача Григорій Демиденко.

Колегія суддів у справі Олексія Пукача на чолі з головуючим суддею Степаном Гладієм, Апеляційний суд. Київ, 20 квітня 2015 року
Колегія суддів у справі Олексія Пукача на чолі з головуючим суддею Степаном Гладієм, Апеляційний суд. Київ, 20 квітня 2015 року

Досить шукати відволікаючих моментів у справі Пукача – Теличенко

Такий розвиток подій представник ще однієї потерпілої у справі – Мирослави Гонгазде – Валентина Теличенко охарактеризувала як відволікання і відтягування розгляду справи по суті.

«Пукач засуджений до довічного позбавлення волі. І все, що йому залишається, це правдами і неправдами підхоплювати будь-який поголос, щоб розповідати: суд на нього тиснув, обвинувачення, слідчий. Він ніде жодного разу не зробив досі заяви про те, що на нього тиснув Ткачук. Навіть сьогодні він не встиг зорієнтуватися і сказати, чим на нього тиснув Ткачук. А Ткачук нічого від нього не хотів, окрім як поставити запитання і записати відповіді у протокол. Досить шукати відволікаючих моментів у справі Пукача», – сказала Теличенко.

Вже п’ятий рік Олексій Пукач перебуває під щільною охороною спецслужб в ізоляторі СБУ. Якщо він отримає підтвердження строку, то буде переведений у загальну колонію, а там і досі існує ризик раптової смерті, додала вона.

У вересні ж цього року спливає 15-річний термін давнини від дня вбивства Гонгадзе, а отже, Пукач, вирок якому ще не набув чинності, може звернутися з клопотанням про своє звільнення. Тому він навмисно намагається затягнути час розгляду апеляційної скарги, додала Теличенко.

Раніше розгляд справи гальмувала велика кількість документів із грифом «секретно» та відсутність в адвокатів доступу до державної таємниці. На сьогодні у справі Пукача вже розсекречено 227 носіїв інформації. Ще близько 30 носіїв залишились таємними. При цьому Міністерство оборони та МВС розсекретило більшість наявних матеріалів, а Державна фіскальна служба не змогла відкрити жодного.

Наприкінці засідання сторони процесу висловили необхідність отримати додатковий час для ознайомлення з матеріалами, а саме з новим томом секретної інформації у справі, яку суд вдовольнив. Відтак наступне судове засідання щодо апеляції на вирок про довічне ув’язнення Олексію Пукачу відбудеться 19 травня.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG