Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Німеччини підтримує визнання вбивств вірмен в Османській імперії як геноциду


Уряд Німеччини заявив, що підтримує ухвалення в парламенті країни резолюції, яка визнала б за геноцид масові вбивства вірмен у колишній Османській імперії в часи кінця Першої світової війни.

Речник канцлера Штеффен Зайберт повідомив, що резолюцію будуть обговорювати у п’ятницю, 24 квітня. Цей день є символічною датою початку тих подій, від якого цього року сповнюється століття.

Це рішення стало значною зміною позиції уряду Німеччини і, як очікують, викличе засудження з боку Туреччини, яка називає Німеччину своїм головним торговельним партнером у Європейському союзі. Також у Німеччині живе близько 3 з половиною мільйонів людей походженням із Туреччини.

У разі схвалення резолюції Німеччина приєднається до 23 країн світу, які вже визнали ті події за геноцид вірмен.

Нині сповнюється сто років від початку подій у тодішній Османській імперії, коли, за оцінками, 1915-го й наступними роками в османській Туреччині були вбиті чи загинули внаслідок примусових депортацій близько півтора мільйона вірмен. Вірмени вважають, що йшлося про свідомий геноцид їхнього народу, і вшановують роковини його початку щороку 24 квітня. Сучасна турецька держава категорично відкидає таке визначення і, визнаючи загибель кількох сотень тисяч вірмен, заявляє, що то була громадянська війна, в якій так само гинули й турки. При цьому Туреччина вкрай різко реагує на будь-яке визнання у світі тих подій як геноциду вірмен.

XS
SM
MD
LG