Доступність посилання

ТОП новини

Сім’ї загиблих в АТО мусять збирати три пакети документів


©Shutterstock
©Shutterstock

Родичам бійців доводиться долати бюрократичні перешкоди, щоб довести участь рідних у війні

Родини загиблих у зоні АТО часто не можуть отримати соціальну допомогу від держави через бюрократичні процедури, заявляють правозахисники. Родичам бійців доводиться збирати пакети документів, щоб довести участь рідних у воєнних діях. Окрім того, закони, що забезпечують допомогу сім’ям загиблих, досі діють не для всіх добровольчих батальйонів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Щоб отримати документи свого загиблого в зоні АТО чоловіка, керівникові ГО «Крила восьмої сотні» Ірині Міхнюк довелося їхати в Луганську область і збирати всі довідки на місці. Наразі Ірина допомагає іншим сім’ям оформити пакети документів та статус родин загиблих. Адже, щоб довести, що їх чоловіки та сини захищали Україну, люди, будучи в жалобі, мають їздити і збирати всі документи. Хоч і є закони, які забезпечують допомогу родинам загиблих бійців, діють ці норми не для всіх, зауважує Міхнюк.

Боєць нагороджений посмертно орденом, але родина не може довести, що він був військовослужбовцем, і це є перепоною для того, щоб сім’я отримала 609 тисяч гривень
Ірина Міхнюк

«Всі пільги для сімей загиблих та зниклих безвісти прописані у Законі України про статус ветеранів війни та гарантії соціального захисту. Це статті 10 та 15, у яких чітко прописано, які права вони мають і що для них має зробити батьківщина. Цей закон не працює для сімей добровольців, для когось він працює частково. Такий парадокс: сім’я має статус родини загиблого, має всі документи, боєць нагороджений посмертно орденом, але родина не може довести, що він був військовослужбовцем, і це є перепоною для того, щоб сім’я отримала 609 тисяч гривень», – говорить Міхнюк.

Соціальний захист сімей, загиблих в АТО, має два напрямки, розповідає юрист Ірина Лоюк. Це грошові виплати, передбачені законодавством та пільги, які випливають зі статусу члена сімей загиблих. Виплати дозволені трьома чинними законами – про статус ветеранів війни, про соціальний правовий захист військовослужбовців та законом про пенсійне забезпечення військовослужбовців.

Найтяжче зараз отримати у військових частинах відповідні накази. Це забирає багато нервів і багато сил для кожної особи: необхідно писати запити, шукати командира, щоб підписав цей наказ
Ірина Лоюк

«По-перше, це одноразова грошова допомога 609 тисяч гривень, по-друге, це пенсія по втраті годувальника, далі передбачені щорічні виплати до 5 травня членам сімей загиблих і 500 гривень на поховання. Зараз сім’ї потрібно зібрати три пакети документів, щоб отримати грошові виплати та статус члена сім’ї загиблого. Найтяжче зараз отримати у військових частинах відповідні накази. Це забирає багато нервів і багато сил для кожної особи: необхідно писати запити, шукати командира, щоб підписав цей наказ. Це дуже тяжко», – говорить Лоюк.

«Це є неприпустимим злочином у тому числі держслужбовців, які цю бюрократію постійно підживлюють»

Наразі навіть чинні закони часто не виконують, або ж виконують надто повільно, констатує депутат від фракції «Батьківщина» Альона Шкрум. І в цьому випадку парламентарі потребують допомоги громадськості, бо без тиску суспільства та волонтерів забезпечити виконання цих норм не вдається, переконана вона. Незважаючи на зміни, ухвалені до закону про статус ветеранів війни, які забезпечують статус учасника бойових дій для добровольчих батальйонів, Шкрум заявляє, що знає принаймні про два добровольчі батальйони без такого статусу.

Коли бюрократія заважає отримати допомогу, при загибелі чоловіка який загинув за цю державу, то це є неприпустимим злочином в тому числі держслужбовців, які цю бюрократію постійно підживлюють
Альона Шкрум

«Нам вдалося 7 квітня прийняти зміни до закону, який надає статус учасників АТО добровольчим батальйонам, але виконується він дуже повільно, і ми відслідковуючи і отримуючи кожен день багато звернень, розуміємо, що більшість його положень залишаються декларативними і не виконуються. Що та бюрократія, яка є зараз для того, щоб виконати деякі його норми вона фактично є злочином, бо коли бюрократія заважає отримати допомогу, при загибелі чоловіка який загинув за цю державу, то це є неприпустимим злочином в тому числі держслужбовців, які цю бюрократію постійно підживлюють», – наголошує Шкрум.

Для забезпечення правової підтримки бійців АТО та їх родин наразі працює гаряча лінія (0-800-30-00-21). Крім того, юристи благодійних організацій «Юридична сотня», «Коло» та «Асоціація правників України» надають правову допомогу учасникам АТО, якщо консультацій телефоном недостатньо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG