Доступність посилання

ТОП новини

Путін наразі не зможе поновити агресію проти України (світова преса)


Тим часом Євросоюз цього тижня планує атакувати російський «Газпром»

Ненадійна російська економіка робить наступну атаку на Україну більш імовірною, пише політолог для Jamestown Foundation. Тим часом, антимонопольні агенти ЄС мають звинуватити російський «Газпром» у призначенні завищених цін для покупців зі Східної Європи, повідомляють журналісти Reuters. А на сторінках Wall Street Journal репортер пише про перші два дні співпраці американських десантників й українських військових на полігоні в Яворові.

Ненадійна російська економіка робить наступну атаку на Україну більш ймовірною, пише норвезький політолог російського походження Павло Баєв на сайті дослідницького інституту Jamestown Foundation. Росія навряд чи поновить свою агресію проти України у наступні декілька тижнів. Кремль має закінчити процес весняного призову, а найголовніше – провести ідеальний парад 9 травня, пише аналітик.

«Однак, у середині травня ці стримуючі фактори зникнуть, і будь-яке загострення економічної кризи може призвести до наказу розпочати нову військову операцію», – пише Баєв.

Аналітик вважає, що ані міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, ані інші політики високого рівня не беруть участі в ухваленні рішень стосовно ситуації на сході України. «Поведінка російського президента Володимира Путіна свідчить про те, що його, в основному, інформує ФСБ, і він, переважно, отримує новини й аналіз, який він хоче чути», – пише Баєв.

Аналітик нагадує, що мир не є варіантом для російського президента. Залишається лише побачити, як далеко він готовий іти шляхом «гібридної війни», пише Баєв.

Jamestown Foundation: «Ненадійна російська економіка робить наступну атаку на Україну більш імовірною»


Європейський союз цього тижня розпочне юридичну атаку проти російського «Газпрому». Антимонопольні агенти звинуватять компанію в призначенні завищених цін для покупців зі Східної Європи, розповіли джерела з ЄС журналістам міжнародної новинної агенції Reuters Фу Юн Чі та Барбарі Льюіс.

«Європейський комісар із питань конкуренції Марґрет Вестаґер, скоріш за все, надішле «Газпрому» обвинувальний висновок 22 квітня після повернення зі США», – пишуть журналісти.

Ані «Газпром», ані Європейська комісія поки що не коментували ці заяви.

Єврокомісар Вестаґер має право наказати запровадити певні зміни у діловій практиці компаній, а також штрафувати їх, принаймні, теоретично, на суму до 10 відсотків від їхнього річного світового обороту, пишуть журналісти. Річний обсяг продажів «Газпрому» складає близько 100 мільярдів доларів.

Аналітичний центр Legatum Institute: «Чому «Газпром» може от-от наразитися на велику проблему»


Про перші два дні співпраці американських десантників й українських військових на полігоні в Яворові пише журналіст американської газети Wall Street Journal Алан Калісон. Американці – майже 300 військових повітряно-десантної бригади, яка базується в італійській Віченці, допомагатимуть українцям відшліфовувати піхотні навички, зокрема, працювати із дронами-розвідниками та виводити з ладу приховані бомби, пише журналіст.

Станом на понеділок, 20 квітня, українці й американці мало чого робили разом, окрім того, що розмовляли за допомогою перекладачів й обідали разом. Дмитро Бурський, один із українців, які проходять тренування, розповів журналісту, що його вразило те, що американці мають цілу годину на обід. Українці отримують лише 10 хвилин, сказав він.

«Їм дозволено розмовляти один із одним, обговорювати те, що вони мають на думці. Це одне з того, що мені подобається в їхньому тренуванні», – сказав Бурський.

Ендрю Строглейн з Human Rights Watch: «Які паспорти дозволяють подорожувати без віз до більшості країн (є сюрпризи)»


Український паспорт є 38-м найсильнішим паспортом світу із 80, згідно з дослідженням фірми Arton Capital, яка займається фінансовими консультаціями. Метою дослідження було дізнатися, який паспорт дає своєму власнику найбільшу глобальну мобільність, згідно з тим, скільки країн світу дозволено відвідати без візи, або шляхом отримання необхідних документів вже після приїзду. Український паспорт дає доступ до 96 країн світу, російський – до 98, польський – до 137.

Перше місце посіли британський та американський паспорт, із якими дозволено відвідати 147 країн світу.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG