Доступність посилання

ТОП новини

Саудівська Аравія заявляє, що її кампанія проти повстанців у Ємені досягла мети


Саудівські військові стріляють по цілях повстанців у Ємені зі свого боку кордону, фото 21 квітня 2015 року
Саудівські військові стріляють по цілях повстанців у Ємені зі свого боку кордону, фото 21 квітня 2015 року

Саудівська Аравія заявила, що її воєнна кампанія проти повстанців із угруповання Хуті в Ємені завершена.

Як сказав речник саудівських військових бригадний генерал Ахмед Асері, кампанія коаліції десяти сунітських арабських держав під проводом Ер-Ріяда проти єменських повстанців-шиїтів досягла визначеної воєнної мети.

Нині починається новий етап, що буде зосереджуватися на безпеці, боротьбі з тероризмом, наданні допомоги і пошуках політичного вирішення конфлікту в Ємені, заявив речник.

Але, наголосив він, коаліція й далі не даватиме можливості повстанцям пересуватися Єменом і продовжить морську блокаду Ємену.

Цю заяву відразу привітав Іран, назвавши кроком уперед рішення припинити бойові дії проти повстанців і «вбивства невинних беззахисних людей».

Як вважають, шиїтський Іран надає підтримку шиїтським повстанцям Хуті в Ємені. І Тегеран, і повстанці заперечують такий зв’язок.

Низка держав на чолі з Саудівською Аравією з 27 березня завдавала повітряних ударів по позиціях повстанців для підтримки уряду Ємену.

Також уряд Ємену підтримують США, які нині мають в Аравійському морі біля берегів цієї країни групу своїх бойових кораблів.

У Ємені шиїтське угруповання «Ансар-Аллах», більше відоме як Хуті за іменем його ватажка Абдель-Маліка аль-Хуті, що воює проти влади ще з 2004 року, останнім часом різко розширило захоплені ним території, змусивши уряд країни до втечі. Нині воно контролює західну, густо населену третину Ємену зі столицею Саною; урядові країни нині підконтрольні переважно території в центрі й на сході країни, що їх значною мірою складають пустелі.

XS
SM
MD
LG