Доступність посилання

ТОП новини

Коморовський: закон щодо УПА ускладнює історичний діалог Польщі та України


Президент Польщі Броніслав Коморовський
Президент Польщі Броніслав Коморовський

Ухвалений Верховною Радою закон про визнання Української повстанської армії борцями за незалежність ускладнює польсько-український діалог щодо історії відносин між Україною і Польщею. Про це президент Польщі Броніслав Коморовський заявив в інтерв’ю польському телеканалові TVN24.

«Без діалогу не може бути примирення між Польщею та Україною. І у польського-українських відносинах попереду ще багато роботи. Біда цього закону в тому що він ускладнює польсько-український історичний діалог», – зазначив Коморовський.

Група науковців із різних країн світу раніше закликала президента України Петра Порошенка і голову Верховної Ради Володимира Гройсмана не підписувати закони про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті (№ 2538-1) і про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів (№ 2558).

Верховна Рада 9 квітня за основу і в цілому ухвалила закон про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті. Того ж дня парламент ухвалив внесений Кабінетом міністрів закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, заборонив їхню пропаганду і символіку. Ці закони ще не набули чинності.

У Польщі Українську повстанську армію звинувачують, зокрема, в участі в так званій Волинській різанині 1943 року. Тоді внаслідок загострення міжетнічного протистояння на Волині бійці УПА вбивали місцевих поляків, а польська підпільна Армія крайова знищувала мешканців українських сіл. Із обох сторін загинули тисячі чи й десятки тисяч людей, точне число жертв не встановлене.

XS
SM
MD
LG