Доступність посилання

ТОП новини

Вибір Кличка: «Сонячна Рів’єра» чи кияни? (Розслідування)


Мер Кличко покриває скандальну забудову берега, бо товаришує з фігурантами оборудки?

Буває, державний діяч втрапляє в таку ситуацію, яка стає для нього тестом. Чи він на боці громади, яка його обрала, чи на боці своїх друзів та партнерів, бо має перед ними якісь підкилимні зобов’язання? Схоже, таким тестом для мера Віталія Кличка може стати житлова забудова прямо на березі Дніпра – у серці київського лівобережжя. Зелена зона та пляж мікрорайону Микільська Слобідка ризикують перетворитись на черговий житловий комплекс, в порушення Генплану та низки норм закону. Якщо, звичайно, столична влада не зупинить це. Ось тут Віталій Кличко перед вибором: захищати інтереси громади чи закривати очі на те, що виглядає як абсолютно незаконне будівництво.


Мешканці столичного мікрорайону Микільська Слобідка уже вісім років протистоять забудовникам – борються за чи не єдиний громадський пляж на лівому березі Дніпра і право вільного доступу до води.

«Якщо говорити саме про історію, як це було ще з радянських часів, то це була саме облаштована територія для відпочинку. Все інше – це були піски, на пісках росли великі дерева, тому що це приватний сектор», – розповідає «Схемам» місцева мешканка Інга.

Однак цього року «висотки» таки почали рости. Під брендом державної корпорації «Укрбуд» зводять першу чергу житлового комплексу «Сонячна Рів`єра».

«Це перша черга тільки. Як на сайті «Укрбуду» пишуть, це перша черга будівництва, вулиця Микільсько-Слобідська, 1. За греко-католицьким храмом, на Микільсько-Слобідській, 7-9, мають такі ж бути «монстри», – додає Анатолій Шаповал, який теж мешкає в цьому мікрорайоні.

А ще початок цього будівництва співпав із появою тріщин у Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Я думаю, тріщини ще проявляться після завершення будівництва
Василь Букатюк

«Тріщини почали з’являтися на початку їхнього будівництва. А саме – коли вони почали готувати будмайданчики. Я думаю, тріщини ще проявляться після завершення будівництва. Потріскалася підлога з грецького мармуру, яка є невід’ємною частиною оздоблення», каже Василь Букатюк, відповідальний за технічний стан собору.

Це одна із багатьох історій про незаконне будівництво на ділянці, де, відповідно до Генплану Києва, не може бути житлової забудови. Тут киян переконують у протилежному не документами, а силою і зброєю.

Ось ділянка, де зводять «Сонячну Рів`єру», на карті. Її площа – понад 7 гектарів. У перспективі і берег, і найбільший у Східній Європі храм греко-католиків може обрости тридцятип`ятиповерхівками.

Журналісти програми «Схеми» з’ясували, що це будівництво стало можливим завдяки брехні у документах, нехтуванню кадастровими матеріалами, непрозорій схемі роботи держкорпорації «Укрбуд» та покровительству чи, щонайменше, бездіяльності самого мера.

І відбувалося це свавілля, немов за чітко розписаним планом.

До 2007 року ділянки площею 7,06 гектара, де усіма силами намагаються звести «Сонячну Рів’єру», в кадастрі не було. Було п`ять окремих ділянок із різними цільовими призначеннями і у різних власників. Дві ділянки з цільовим призначенням «благоустрій території» перебували у власності Києва. Ще одна – для «будівництва готельно-офісного центру», але зі збереженням зеленої зони теж була у комунальній власності. На ще одній мали звести виставковий центр, земля належала ЗАТ «Міжнародний виставковий центр». Земля за храмом була у власності ТОВ «Терра Капітал», фірма мала звести реабілітаційний центр, водно-спортивну базу і облаштувати громадські пляжі.

Але, починаючи з 2004 року, всі ці ділянки почало скуповувати ТОВ «Майк». А далі свою справу зробила більшість Київради часів Леоніда Черновецького. 27 липня 2007 одним рішенням було змінено цільове призначення усіх п’яти ділянок на одне – для «будівництва та обслуговування багатофункціональних комплексів готельно-офісного та торговельно-розважального призначення, житлово-офісного комплексу з апартаментами, яхт-клубу, дельфінарію та аквапарку, благоустроєних набережних». Тобто одним махом Київрада закреслила і реабілітаційний центр, і виставковий центр, і сам пляж.

І вже у 2009 році фірма «Майк» продає всю скуплену землю ТОВ «Терра Капітал», можливо, щоб замести сліди. Бо дві фірми тісно пов’язані між собою – мають одних і тих самих людей в засновниках та керівниках.

Нова фірма «Терра Капітал» отримує документ від Департаменту містобудування і архітектури – містобудівні умови для будівництва виключно житлового комплексу, всупереч цільовому призначенню землі.

Оскільки цільове призначення землі Київрада не змінювала, це нове порушення. Але будівництво розпочалося. Територію обнесли будівельним парканом.

Коли ми прийшли, паркан стояв впритул до паркана
Віктор Глеба

При цьому, парканом під забудову була оточена ділянка площею понад гектар, яка, як показує витяг із земкадастру, розташована поза межею землевідведення. Власне, цей незаконний паркан і знесли мешканці, по яких відкрили вогонь. Але мер Віталій Кличко винними зробив місцевих: «Замість того, щоб вирішувати в комісії нормальними методами, починається там свистопляска з поножовщиною».

«Кличко виступив адвокатом цієї незаконної огорожі. Подивіться, яка відстань до заправки – це 35 метрів. Коли ми прийшли, паркан стояв впритул до паркана!» – обуруюється архітектор і громадський активіст Віктор Глеба.

Дніпро за документами – це річка Десенка

Насправді мешканці мають всі підстави обурюватись та конфліктувати з державною корпорацією «Укрбуд» та мером Кличком. Бо для реалізації проекту «Сонячної Рівєри», наприклад, «понизили» у статусі Дніпро, щоб будувати не за 100, а за 50 метрів від води.

Наш Дніпро, який тече по всій Україні, визнаний цим папірцем середньою річкою. Всі суди, всі документи, які видавалися за всі роки, базуються ось на цьому аркуші паперу
Віктор Чумак

Про це розповів Віктор Чумак, заступник голови комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції: «Уявіть собі. Наш Дніпро, який тече по всій Україні, визнаний цим папірцем середньою річкою. Всі суди, всі документи, які видавалися за всі роки, базуються ось на цьому аркуші паперу».

Про що ж, власне, йдеться. Відповідно до Статті 88 Водного кодексу України, для великих річок встановлюється 100-метрова прибережна захисна смуга, де не можна будувати «висотки». Тож три будинки, які за проектом розташовані найближче до Дніпра, не мали б там стояти.

Однак забудовник демонструє лист від 2005 року за підписом заступника голови комітету з водного господарства. У ньому йдеться, що в цьому місці протікає річка Десенка, яка є середньою річкою, і захисна смуга має бути звужена до 50 метрів. А свіжі листи Державного агентства водних ресурсів, які спростовують цю цікаву теорію, ніяк на будівельників не впливають.

Всі кінці ведуть в офшор

Крім того, дуже дивна роль у цій історії української державної будівельної корпорації «Укрбуд». Це «парасолька», що прикриває приватні фірми.

Саме державна корпорація чомусь презентує проект, який на замовлення власників землі будує приватне товариство зі схожою назвою ТОВ «Укрбуд Девелопмент». Засновник якого – «Веріс Інвестмент ЛТД» – відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, ховається в Белізі, в офшорах.

Максим Микитась, президент «Укрбуду» і депутат київради від фракції Кличка «Удар-Солідарність», заявив «Схемам», що «не бачить нічого поганого в офшорах», і, якщо це когось бентежить, радить не купувати квартир.

Виникають ризики того, що кошти, які отримують ці компанії з державного бюджету України на будівництво певних об’єктів, будуть виведені через офшор, і податки не будуть спрямовані в бюджет України
Ігор Грищенко

Водночас, юрист Ігор Грищенко відзначає, що така співпраця держкорпорації з «офшорками» може бути небезпечною: «Виникають ризики того, що кошти, які отримують ці компанії з державного бюджету України на будівництво певних об’єктів, будуть виведені через офшор, і податки не будуть спрямовані в бюджет України».

А хто ж власник землі? Засновники фірми-власника «Терра Капітал» теж ховаються в офшорах. У структурі «Терри Капітал» є компанія «Синемон Естейтс Лімітед», зареєстрована у Лондоні. Її директорка – Синтія Беріл Алкіндор, мешканка Сейшелів, окрім «Синемон», керує кількома десятками інших офшорних компаній. Що цікаво, «Синемон Естейтс Лімітед» хоч і досі є кінцевим співвласником землі на Микільській Слобідці, ліквідована ще у жовтні минулого року.

Віталій Богданов, керуючий партнер і адвокат, бачить у цьому серйозну проблему. «У випадку, наприклад, невиконання компанією зобов’язань, то контрагент матиме право висунути вимоги до засновників. А якщо цього засновника немає? Потім може виникнути спір про законність цієї компанії».

Максим Микитась заявив, що не має жодних сумнівних даних щодо ТОВ «Терра Капітал», для проекту якої фактично виступає парасолькою.

Чому це масштабне та непрозоре будівництво все ж таки відбувається? І хто може його покривати? Можливо, відповідь слід шукати серед керівників і засновників товариства «Майк», яке з 2004 року скуповувало землю, немов готуючи її для «Сонячної Рівєри»? Згодом «Майк» перепродав землю «Террі Капітал».

На трьох із п’яти договорів купівлі-продажу земельних ділянок від товариства «Майк» свій підпис ставив Михайло Столар.

Його дружина – Яна Столар – була серед засновників компанії. Син подружжя – Вадим Столар – депутат Київради, заступник голови бюджетної комісії. І тема скандального будівництва для нього близька. Свого часу він був співзасновником сумнозвісного ТОВ «Еліта-Будінвест» з групи компаній «Еліта-Центр». Тоді будівництво квартир не велося, а шахраї укладали договори подвійного, а іноді й потрійного продажу тих самих квартир у неіснуючих будинках.

Крім цього, цей же Вадим Столар – бізнес-партнер відомого забудовника Вагіфа Алієва. Останній був одним із співзасновнків компанії «КАН» (абревіатура від прізвищ засновників Крапивин, Алієв, Ніконов). Ніконов тепер – заступник голови міськадміністрації Віталія Кличка.

Ми намагалися взяти коментар у Вадима Столара, домовлялися з ним про зустріч. Але після того, як ми надіслали список запитань, більше слухавки він не підіймав.

Прізвище Крапивин теж фігурує в історії забудови на Микільській Слобідці. Син бізнесмена Дмитро Крапивин був серед засновників компаній-власників землі під «Сонячну Рів’єру». До того, як їх власники сховалися в офшорах.

Місцеві мешканці показали нам «Схемам» іще один будівельний паркан, яким обгородили три ділянки одразу за землею «Терри капітал». За ним ось-ось може продовжитися забудова берега такими ж висотками. Не зважаючи на плакат, який повісили для замилювання очей.

Більша ділянка належить фірмі «Нова Слобідка», дві менші – орендує товариство «ЛВ-холдинг». Обидві фірми мають одного директора. Цільове призначення найбільшої ділянки – справді, не озеленення, а будівництво готельного комплексу з паркінгом. В офіційному реєстрі нерухомості засвідчено: орендар землі, ТОВ «ЛВ-Холдинг», зареєстроване у… «Мандарин Плаза» в Києві (вул. Басейна, 6). Цей торгівельний центр – власність Вагіфа Алієва.

Отже, маємо ряд відомих прізвищ з однієї бізнесово-політичної групи, які так чи інакше «засвітилися» в історії із забудовою Микільсько-Слобідської. Чому ж мер столиці Віталій Кличко так ревно виправдовує забудову, не зважаючи на благання киян зупинити це свавілля? Можливо, відповіддю на це питання є інтерв’ю його заступника – співзасновника КАНу і бізнесмена Ігоря Ніконова. Він розповідає про давні дружні стосунки Кличка і засновників товариства КАН – його, Алієва та Крапивина.

Схоже, будівництво на Микільсько-Слобідській стало для Віталія Кличка серйозним тестом. І найближчим часом йому доведеться дати чітку відповідь, на чиєму він боці – на боці громади, яка обрала його мером, чи на боці своїх давніх друзів та партнерів, бо має з ними давні та гарні стосунки.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG