Доступність посилання

ТОП новини

Для чого Кремль призначив дотеперішнього керівнка Краснодарського краю міністром АПК?


Олександр Ткачов
Олександр Ткачов

Губернатора Краснодарського краю Росії Олександра Ткачова відправили у відставку, а потім призначили міністром сільського господарства

Відправлений 21 квітня у відставку губернатор Краснодарського краю Росії Олександр Ткачов призначений міністром сільського господарства Росії. А Микола Федоров, який покинув цей пост, перейшов на роботу до адміністрації президента. Інформація про це в середу була опублікована на сайті Кремля. Пізніше тут же з’явилося повідомлення про те, що Федоров офіційно призначений радником президента. На новій посаді в адміністрації Кремля Федоров буде курувати розвиток агропромислового комплексу (АПК).

Орім того Кремль повідомив, що президент провів зустріч з Олександром Ткачовим і заступником керівника справами президента Веніаміном Кондратьєвим. На ній обговорювалися питання розвитку сільського господарства, зокрема заходи, спрямовані на вирішення «проблеми імпортозаміщення».

Пізніше на сайті Кремля з’явилася інформація, що Ткачов офіційно призначений міністром сільського господарства. У зв’язку з достроковим припиненням повноважень Ткачова, тимчасово виконуючим обов’язки голови адміністрації Краснодарського краю призначений Веніамін Кондратьєв.

Про кар’єру Олександра Ткачова на посаді губернатора Краснодарського краю розповів кореспондент Радіо Свобода на Кубані Євген Титов: «За роки керівництва Ткачова край удвічі збільшив збір зернових культур, майже до 12 мільйонів тонн. Також постійно зростав загальний обсяг сільгосппродукції. Водночас Ткачову приписують цілу низку серйозних помилок. По-перше, підготовка до Олімпіади все-таки відбувалася не зовсім гладко. Досить згадати, що ділянки деяких олімпійських переселенців довелося кілька разів оцінювати, тобто це все затримувало терміни будівництва олімпійських об’єктів. По-друге, звичайно, під час повені в Кримську загинули 172 людини, бо влада не попередила людей про насування лиха. По-третє, в станиці Кущевській злочинці одночасно вбили 12 людей, включно з дітьми, хоча про те, що коїться у станиці, крайові чиновники і поліція знали ще за кілька років до цього. Він завжди висловлював лояльність Путіну, а для Путіна людські життя ніколи не були пріоритетом».

Офіційна пропаганда приписує Олександру Ткачову численні досягнення на губернаторській посаді, одним з головних називають проведення Олімпіади. Але жителі Сочі, постраждалі від олімпійського будівництва, з цим не згодні: для багатьох Олімпіада зруйнувала нормальне життя. Під час будівництва в місті з’явилося безліч несанкціонованих звалищ, що спровокували зсуви. (Цьому було присвячено спеціальний репортаж Радіо Свобода ще в 2012 році.) У результаті кілька будинків на Бакинській вулиці похилилися і отримали тріщини.

Олександр Ткачов також не розв’язав проблеми жителів Кримська, які втратили своє житло під час масштабної повені влітку 2012 року. Жителі міста розповіли Радіо Свобода про отримані постанови судів, що продовжують терміни апеляції щодо виплати компенсацій за зруйноване житло. По суті, влада намагається відібрати у людей вже отримані і витрачені ними гроші:

У роки правління Олександра Ткачова місцеві екологи не раз розповідали про численні порушення природоохоронного законодавства, з якими забудовувалися найкрасивіші місця на узбережжі Чорного моря і не тільки. Активісти стверджували, що сам Ткачов побудував собі дачу на території заповідника під Туапсе також незаконно, і намагалися звернути на це увагу громадськості та правоохоронних органів. В результаті один із представників Екологічної вахти Північного Кавказу Євген Вітішко потрапив у колонію за звинуваченням у псуванні паркану навколо губернаторської дачі, а його товариш Сурен Газарян змушений був залишити Росію після того, як його оголосили у федеральний розшук після порушення кримінальної справи за статтею «Погроза вбивством».

У мережі сперечаються, що може означати для кар’єри Ткачова його відставка з поста губернатора і призначення на посаду міністра сільського господарства. Політолог Григорій Голосов вважає, що політичним досягненням екс-господаря Кубані поступово приходить кінець.

– Я б з високим ступенем достовірності оцінив це як падіння. Були численні випадки призначення губернаторів на адміністративні позиції в центрі, і практично завжди це закінчувалося однаково. Так що, швидше за все, це означає, що через деякий час із високих посад на державній службі пану Ткачову доведеться піти. Відбудеться це, звичайно, не відразу, і якийсь час він попрацює.

– У чому причини відставки Ткачова?

Якщо губернатори надто довго залишаються на чолі регіонів, то вони набувають непропорційно великого впливу, нічого в регіоні федерального центру стає вже неможливо зробити без згоди цього губернатора, а це не завжди зручно
Григорій Голосов

– Уже давно одна з принципових установок роботи Путіна – це ротація кадрів. Якщо губернатори надто довго залишаються на чолі регіонів, то вони набувають непропорційно великого впливу, нічого в регіоні федерального центру стає вже неможливо зробити без згоди цього губернатора, а це не завжди зручно. Тобто я не думаю, що Ткачов якось особливо проштрафився, але те, що він займав свою посаду занадто довго і став занадто впливовим саме на регіональному рівні, це безсумнівно. Колись цьому мав настати кінець.

– Наскільки ефективний буде Ткачов на посаді міністра сільського господарства?

Перспективи російського сільського господарства зараз пов’язані з політикою контрсанкцій
Григорій Голосов

– Питання цікаве, але на нього важко відповісти. Це залежить не від Ткачова. Перспективи російського сільського господарства зараз пов’язані з політикою контрсанкцій, і як триватиме ця політика – незрозуміло, а залежить від цього дуже багато. Можна сказати, загалом, що ця галузь завжди була для Росії проблемною, і люди, які займаються нею на федеральному рівні, ніколи великих лаврів не здобули, це факт.

Блогер і опозиціонер Олексій Навальний припустив, що відставка Олександра Ткачова з поста губернатора Краснодарського краю пов’язана з тим, що він нібито «посварився» з близькими друзями Володимира Путіна братами Ротенбергами. «Партія прогресу» Навального випустила заяву з приводу відставки губернатора. Там зазначається, що «за 15 років перебування Ткачова на цій посаді в краю склалася авторитарна модель управління, Кубань прославилася на всю країну корупційними скандалами, в Краснодарському краї склалися владно-кримінальні синдикати (як приклад – станиця Кущевська), а розкрадання під час підготовки до Олімпіаді в Сочі стали об’єктом безлічі громадських розслідувань».

Повний текст матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG