Доступність посилання

ТОП новини

У Празі протестують проти «банди» «Нічних вовків»


«Очікуємо, що наш уряд висловиться щодо цього, що займе якусь позицію, що заборонить в’їзд тій банді».

У центрі Праги у п’ятницю зібрались місцеві активісти, щоб передати урядові Чехії відкриті листи з вимогою не впустити російських байкерів, які називають себе «Нічними вовками», на територію Чеської Республіки. Мотоциклісти, яких підтримує президент Росії Володимир Путін, запланували собі автобпробіг країнами Європи (у тому числі й Чехією), який має стартувати 25 квітня, а 9 травня – вони планують проїхати маршем столицею Німеччини Берліном.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Організатором акції в столиці Чехії є організація Open Doors та Празький Майдан, разом із Консервативною партією та «Клубом ангажованих безпартійних». На сторінці акції у мережі «Фейсбук» зазначено: «Найлегше, що можемо зробити – не впустити їх сюди. Це перша акція протесту у Європі». І хоча акція не дуже численна, однак вона привернула велику увагу місцевих ЗМІ.

Радіо Свобода зв’язалось з одним із організаторів акції – активістом Празького Майдану і відомим блогером Томашем Пешинським, і поцікавилось, скільки відкритих листів від громадян Чехії вдалося зібрати?

Томаш Пешинський
Томаш Пешинський

– Петиція про заборону переїзду «Нічних вовків» територією Чехії існує короткий період, і за цей час ми назбирали понад тисячу листів.

– Що це за листи?

– Таких листів у нас є кілька типів. З одного боку, це відкритий лист-звернення до уряду Чехії від організації Open Doors. Далі там листи від менших право-орієнтованих партій – також на адресу уряду Чехії, також на адресу міністра внутрішніх справ Чеської Республіки, до губернаторів областей, мерів міст. Тобто ми маємо намір передати кілька листів, призначених для кількох державних органів, можна сказати, більшості державних органів, які можуть мати з цим справу.

– Чого ви очікуєте від своєї нинішньої акції, від зібраних та переданих листів? Чи взагалі буде якась реакція, на Вашу думку?

Очікуємо, що наш уряд висловиться щодо цього, що заборонить в’їзд тій банді

– Очікуємо, що наш уряд висловиться щодо цього, що займе якусь позицію, що заборонить в’їзд тій банді. Щойно я побачив у польських медіа, що Польща заборонила вступ «Нічних вовків» на свою територію. Те ж саме вчинила Німеччина, згідно з польськими ЗМІ. Тобто ми хочемо бути впевнені, що чеський уряд, у випадку, якщо ця вістка не підтвердиться про заборону проїзду Польщею та Німеччиною, або якщо ці «вовки» знайшли би якийсь інший спосіб – як обійти цю заборону – що чеський уряд буде з тим щось робити, і що зупинить вступ тієї банди.

– Так, якраз на сайті Радіо Свобода у нас є інформація з Польщі про те, що цим російським байкерам заборонили в’їзд на польську територію. Про це рішення йдеться в дипломатичній ноті, яку польське МЗС передало в посольство Російської Федерації у Варшаві. А повертаючись до акції в Празі – чи її охороняють?

– Так, тут є поліція, а також представники ЗМІ.

Президент Чехії Мілош Земан прокоментував у п’ятницю розголос довкола російських байкерів – «Нічних вовків» – як «істерію». Він нагадав про проїзд територією Чехії американського військового конвою і критикував тих, хто в півтисячі військових бачив американську окупаційну армію.

«Тому я не бачу нічого поганого в тому, що проїжджають мотоциклісти, які хочуть повторно провезти російський прапор до Берліна і згадати 70-ту річницю завоювання Берліна Червоною армією», – сказав президент Чехії Земан.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG