Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина: Росія має знати поняття «геноцид» через її політику


МЗС Туреччини засуджує президента Росії Володимира Путіна за використання слова «геноцид» щодо масового вбивства вірмен в Османській імперії.

«Зважаючи на масові вбивства, депортації…, які Росія проводила на Кавказі, Центральній Азії і у Східній Європі під час минулого сторіччя, ми думаємо, що вона має найкраще знати, що таке геноцид і що таке правові аспекти», – йдеться у заяві МЗС Туреччини, опублікованій у п’ятницю, 24 квітня.

Під час жалобної церемонії вшанування пам’яті масового вбивства вірмен в Османській імперії, яка відбулася сьогодні у Єревані, президент Росії Володимир Путін використав щодо цього слово «геноцид». Він заявив про небезпеку націоналізму і, як він сказав, «русофобії», розкритикувавши проєвропейську владу в Україні.

4 квітня парламент Німеччини ухвалив резолюцію, визнавши вбивство вірмен в Османській імперії геноцидом. Таким чином Німеччина стала 24-ю країна, яка визнала це.

15 квітня Європейський парламент оголосив 24 квітня європейським Днем пам’яті жертв геноциду вірмен в Османській імперії у 1915 році і закликав Туреччину визнати факт геноциду, на що Стамбул відповів звинуваченням у намірі «переписати історію».

Президент Вірменії Серж Сарґсян висловив сподівання, що останні кроки світової спільноти щодо визнання вбивства вірмен геноцидом, «розсіє темряву 100-річного заперечення» цього факту.

XS
SM
MD
LG