Доступність посилання

ТОП новини

Чиновників убезпечать від виконання злочинних наказів ­– депутат


У законопроекті про держслужбу є норма, яка дає змогу держслужбовцям не виконувати злочинних накази своїх керівників. Про це в ефірі Радіо Свобода повідомив народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Максим Курячий.

За його словами, якщо чиновник отримав неправомірний наказ від свого начальника, він зобов’язаний про це повідомити керівнику вищого рівня. ​

«Я вважаю, що у цьому законопроекті закладено хороший запобіжник. Це спеціально виписана норма щодо неможливості виконання злочинних чи неправомірних наказів. Більше того, якщо ти вважаєш, що твій керівник надає тобі неправомірну вказівку, ти маєш вимагати від нього письмовий наказ. Одночасно, якщо він тобі дав письмову вказівку, але ти маєш сумніви щодо законності цієї вказівки, ти зобов’язанийзвернутися до керівника вищого рівня для того, щоб отриматироз’яснення», – зазначив Максим Курячий.

У четвер Верховна Рада ухвалила за основу законопроект про державну службу. Він передбачає розмежування політичних та адміністративних посад, врегульовує статус державного службовця, конкурсні процедури добору на державну службу. Очікується, що документ також гарантуватиме рівний доступ до державної служби, поєднання системи винагород з оцінкою роботи, надання пріоритету кар’єрній службі та посилення персональної відповідальності за виконання обов’язків.

Документ також передбачає запровадження посади державного секретаря міністерства, створення комісії з питань вищого корпусу державної служби та запровадження інституту наставництва державного службовця.

XS
SM
MD
LG