Доступність посилання

ТОП новини

Фейсбук забанив учасника флешмобу «Че там у хохлов» (огляд соцмереж)


Одна з фотожаб флешмобу. Автор – Євгенія Чуприна
Одна з фотожаб флешмобу. Автор – Євгенія Чуприна

Як блогери висміяли надмірну зацікавленість росіян новинами в Україні

Тренд «Че там у хохлов?» зародився ще на початку місяця, але піку своєї популярності досяг після спілкування президента Росії Володимира Путіна з народом 16 квітня. Ми прослідкували за тим, як усе починалося і чим закінчилося.

Останній рік Україна і Росія перебувають у стані неоголошеної війни. ЗМІ обох держав прискіпливо слідкують за подіями у сусідів. Щоб переконатися в цьому, можна подивитися, скільки ефірного часу та місця на вебсайтах виділяють Україна та Росія для повідомлень одна про одну.

Останнім часом у соціальних мережах став популярним хештег #четамухохлов, який натякає на надмірну зацікавленість українськими новинами в Росії.

Перші жарти на цю тему з’явилися ще на початку квітня.

Однак після того, як під час «Прямої лінії» президент Росії Володимир Путін чимало часу приділив питанням про Україну, лише наприкінці другої години відповівши на запитання про допомогу родинам, які постраждали від пожеж у Хакасії та Забайкальському краї, соцмережі вибухнули численними жартами та фотожабами із хештегом #четамухохлов.

А хтось навіть створив сайт, де можна дізнатися відповіді на запитання, яке останнім часом найбільше цікавить користувачів соцмереж. Серед відповідей, які дає сайт, є такі:

«в Нацгвардию снимают»

«чистят кулеметы»

«ищут золотой батон»

«из-за дыма не видно»

«следят за курсом рубля»

«мусор лучше б вынес»

За «че там у хохлов?» Фейсбук забанив відомого блогера й поета

Деякі українські та російські поети на хвилі тренду цікавості до новин в Україні вирішили провести поетичний флешмоб. Фейсбук на добу заполонили двовірші, які висміюють надмірну цікавість росіян до подій в Україні.

Тарас Малкович

Пожарнику в Хакасии

Ну очень горячо!

Но все вопит сквозь едкий дым:

«Ну, у хохлов там чё?»

Євгенія Чуприна

Раздался с неба глас богов:

Ну чо там, чо там у хохлов?

Лев Рубинштейн

Стою на площади Пяти углов

И думаю: «А как там у хохлов?»

Александр Ройтбурд

орел российский двухголов

а кстате, чё там у хохлов?

Andrij Bondar

Спросите вы у тишины,

Чей зов торжествен и суров:

«Хотят ли русские войны?»

И «Чё там, чё там у хохлов?»

Український поет, перекладач і блогер Андрій Бондар був одним з найактивніших у цьому поетичному флешмобі, чим, очевидно, допік користувачам із Росії. Отримавши скарги на один із постів письменника, соцмережа на добу забанила його сторінку через вірш: «Хотел спросить у рыбака, как клев, Но вырвалось: «А че там у хохлов?».

Про це повідомив український художник Олександр Ройтбурд:

​У правилах для користувачів йдеться, що Facebook видаляє ворожі висловлювання, «які містять матеріали з прямими нападками на людей на основі їхньої раси, етнічної приналежності, національності, віросповідання, сексуальної орієнтації, статі, гендерної приналежності або стану здоров'я чи серйозних захворювань».

При цьому соцмережа запевняє, що дозволяє використовувати «гумор, сатиру чи соціальні коментарі з таких питань».

Ситуація з блокуванням користувача обурила українську блогосферу, тому потік віршиків із хештегом #четамухохлов лише збільшився. Користувачі писали і розміщували їх на сторінці у Андрія Бондаря.

Після розблокування Андрій Бондар на своїй сторінці написав про потребу створити український офіс соціальної мережі: «Справа ж насправді не в мені, а в тому, що кілька мудрагелів у Москві керують українським інформаційним полем за допомогою глобальної соціальної мережі. Кремль використовує найбільшу міжнародну соціальну мережу для того, щоб заткати рота людям у сусідній країні. Facebook – не ЖЖ, не ВК, не «Одноклассники» і не Yandex».

Цю тему порушують вже не вперше.

Раніше українські користувачі стикалися з баном за цитування віршів Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Любов Багацька

    Web/SMM-редактор програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). На Радіо Свобода з квітня 2014 року. Закінчила Інститут журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Займалася громадською діяльністю. Працювала літературним редактором (Видавництво «Махаон-Україна»), культурним та книжковим оглядачем. Дописувала у видання «Українська правда», «День», «Український тиждень», «Zaxid.net», «Україна молода», УНІАН, «Лівий берег», «Літературна Україна» та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG