Доступність посилання

ТОП новини

Група російських байкерів повертається з Польщі після законних відвідин


Російські байкери з Калінінграда на цвинтарі радянської Червоної армії у Бранєві, фото 25 квітня 2015 року
Російські байкери з Калінінграда на цвинтарі радянської Червоної армії у Бранєві, фото 25 квітня 2015 року

Близько 500 російських громадян, серед яких була група з приблизно 200 мотоциклістів-байкерів, повернулася до Росії після участі в низці жалобних заходів у Польщі, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Ідеться про росіян, які від суботи, 25 квітня, брали участь у таких заходах у польському місті Бранєві, приблизно за 50 кілометрів від Калінінграда. Серед них була й делегація байкерського клубу «Нічні вовки», але їх заборона в’їжджати до Польщі не стосувалася. Деякі засоби інформації помилково припускали, що ці байкери потрапили до Польщі всупереч забороні.

Байкерів на всьому шляху супроводжувала польська поліція, ніяких інцидентів із участю росіян не було.

У п’ятницю, 24 квітня, Міністерство закордонних справ Польщі оголосило, що повідомило Росію про відмову у в’їзді на польську територію групі мотоциклістів, серед них і членам російського пропутінського байкерського клубу «Нічні вовки», які планували широко розрекламовану поїздку кількома країнами Європи з тим, щоб 9 травня прибути до Берліна з нагоди 70-річчя перемоги над нацизмом, яке в Росії святкують саме цього дня. При цьому в повідомленні МЗС Польщі було наголошено, що ця заборона не стосується учасників, серед них і групи мотоциклістів, іншої акції, яку російська сторона планувала провести в місті Бранєві.

Тим часом у Росії повідомляють, що байкери з клубу «Нічні вовки», які планували брати участь у цій поїздці, все одно вирушили в неї і мають опинитися на кордоні між Білоруссю й Польщею і спробувати перетнути його вранці в понеділок, 27 квітня.

Клуб «Нічні вовки» став відомий завдяки близьким стосункам його ватажка Олександра Залдостанова на прізвисько «Хірург» із президентом Росії Володимиром Путіним і його демонстративній «російсько-патріотичній» позиції. Зокрема, члени цього клубу і Путін кілька разів здійснювали проросійські агітаційні заїзди у Криму до окупації півострова; одного разу, за повідомленнями, через таку зустріч російський президент змусив тодішнього українського керівника Віктора Януковича кілька годин чекати на плановану у Криму їхню зустріч.

XS
SM
MD
LG