Доступність посилання

ТОП новини

Савченко повернули до СІЗО


Надія Савченко під час засідання Басманного суду. Москва, 17 квітня 2015 року
Надія Савченко під час засідання Басманного суду. Москва, 17 квітня 2015 року

У святкові дні українську льотчицю планують відвідати російські правозахисники

Українську льотчицю Надію Савченко перевели з міської лікарні Москви назад до СІЗО «Матроська тиша». Напередодні її адвокати говорили в соцмережах про те, що в тюремному відділенні 20-ї лікарні умови значно гірші, ніж у СІЗО. Сьогодні ж Європарламент планує ухвалити окрему резолюцію з вимогою негайно звільнити Надію Савченко.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Одразу після того, як стало відомо, що Надію Савченко перевели назад до СІЗО «Матроська тиша», її адвокат Ілля Новиков відправився туди. Однак зустрітися з підзахисною йому не вдалося. Співробітники Федеральної служби виконання покарань мотивували це тим, що оформлення Савченко займає майже цілий день. А значить потрапити до неї адвокати зможуть тільки після свят – 5 травня.

Напередодні захист Савченко почав бити на сполох з приводу того, що умови утримання в міській лікарні №20 значно гірші за ті, що були у неї в СІЗО-1. В інтерв’ю Радіо Свобода Ілля Новиков сказав, що надалі ні адвокати, ні сама Надія Савченко не мають наміру погоджуватися на переведення до цивільної лікарні.

«Принаймні, ми переконалися, що у всіх розмовах, які виникали вже віддавна – щоразу, коли Надії ставало гірше, обов’язково йшла така тема, що, мовляв, «ми ж не звірі», «ми все розуміємо» і ми переведемо її в міську лікарню. Зараз ми переконалися, що за цими розмовами нічого не стоїть, що переведення до міської лікарні – це не поліпшення, а навпаки погіршення умов утримання. Надалі, якщо у нас виникне подібна ситуація знову, такі розмови вже не виникатимуть, оскільки ця тема вже повністю закрита», – сказав Ілля Новиков.

За його словами, в лікарню до Надії Савченко не змогли потрапити ані її родичі, ані український консул. Навіть спілкування з адвокатами було пов’язане з труднощами. Конвой, який охороняв Савченко в лікарні, приписаний до СІЗО, яке розташоване в іншому кінці Москви. А дозвіл на відвідування своєї підзахисної адвокати могли отримати лише там. Крім того, як сказав Ілля Новиков, його спілкування з Надією відбувалося, хоч і українською мовою, але в присутності охоронців, а це порушує закон.

Чия відповідальність?

У святкові дні Надію Савченко планують відвідати правозахисники, зокрема член Громадської спостережної комісії Зоя Свєтова. Вона сказала, що переведення Савченко до цивільної лікарні пояснити можна тільки небажанням тюремників брати на себе відповідальність за стан її здоров’я.

Зоя Свєтова
Зоя Свєтова

«Кваліфікації лікарів «Матроської тиші» цілком достатньо. І цілком достатньо такого медичного обладнання як крапельниця. Тобто для того, щоб стежити за людиною, яка голодує, у них все є. Тому мені абсолютно не зрозуміло, чому раптом вони її вирішили перевести до 20-ї лікарні. І те, що вони так швидко везуть її назад до СІЗО «Матроська тиша», мені говорить про те, що причиною її переведення було небажання тюремної адміністрації і тюремних медиків, щоб вона перебувала у них», – зазначила Зоя Свєтова.

Відразу після свят, 6 травня у Надії Савченко черговий суд, який розгляне скаргу адвокатів на відмову відпустити делегата ПАРЄ на сесію, що відбулася в квітні. Ще один суд на початку травня з великою ймовірністю буде вирішувати питання про продовження терміну утримання під вартою української льотчиці. Нинішній закінчується 13 травня.

(Військовополонена Надія Савченко)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG