Доступність посилання

ТОП новини

Фейк ЗМІ Росії: Порошенко затвердив символом Дня Перемоги бандерівський прапор


Так інтерпретували слова Порошенка про червоно-чорні кольори

30 квітня російські ЗМІ опублікували новину із заголовком: «Бандерівський стяг стане символом 9 травня в Україні». Так російські канали інтерпретували цитату президента Петра Порошенка про червоно-чорні кольори. Однак, символом пам’яті жертв війни, який запропонували до 70-ї річниці перемоги над нацизмом, в Україні став червоний мак.

Дезінформацію поширили на телеканалі Міноборони Росії, на російському «5 каналі», на сайті видання Pravda.ru та в інших інтернетних ЗМІ.

На підтвердження цього використали реальну цитату Петра Порошенка.

«Дуже приємно, що Україна в цьому році буде в червоно-чорних кольорах, і ми відсвяткуємо 9 травня з пошаною і повагою до ветеранів, які дожили до 70-ї річниці Перемоги у Другій світовій війні, а також ветеранів нашої Вітчизняної війни 2014-2015 років, тому що це єдина Вітчизняна війна, де ми захищаємо нашу Батьківщину від агресора», – заявив президент України.

Про це глава держави сказав у середу на нараді з головами районних державних адміністрацій у Києві. Однак, починалась його заява словами: «Мені надзвичайно приємно бачити червоні маки». А про стяг ОУН УПА глава держави нічого не казав, про що свідчить і відео із наради.

На каналі «Звезда», посилаючись на прес-службу Порошенка, з цього приводу повідомили: «Президент висловив думку, що кольори полотна націоналістичної організації ОУН-УПА на святкуванні Дня Перемоги це символ поваги до ветеранів». Ані в повідомленнях прес-служби, ані у відео, про ОУН-УПА взагалі не йдеться.

30 квітня, саме того дня, коли ЗМІ Росії дезінформували, що буцімто «бандерівський прапор» став символом 9 травня в Україні, на урядовому порталі держави повідомили про те, що відтепер символом пам’яті жертв війни є червоний мак:

«Червоний мак як символ пам’яті жертв війни вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку, воно уособлює квітку маку, з другого – кривавий слід від кулі. Поруч із квіткою розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни».

Раніше про це повідомив і прем’єр міністр України Арсеній Яценюк.

У 2014 році поруч із квіткою було гасло «Ніколи знову». Цього року, з огляду на те, що «знову» стало реальністю – Росія веде війну проти України, запропонували нове гасло: «Пам'ятаємо. Перемагаємо».


На цю ж тему:

29.04.2015
Польський телеканал просить вибачення: Крим – це Україна

У ЗМІ поширили новину, буцімто у Польщі визнали Крим частиною Росії далі
27.04.2015
Полк «Азов»: відео із нібито «підпаленням ополченця» – провокація

В «Азові» звернули увагу на суперечності у ролику, який поширили російські та проросійські ЗМІ далі
24.04.2015
Російське агентство спотворило слова Коморовського про УПА

Польський президент не заявляв, що героїзація УПА ускладнить відносини України та Польщі далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG