Доступність посилання

ТОП новини

1 травня у Львові – місто під посиленою охороною


Разом з правоохоронцями за порядком у місті пильнуватимуть громадські формування

Львів – У ці травневі вихідні у Львові посилена охорона, особливо 1 травня. Кілька громадських організацій подали заявки на проведення маршу солідарності, тому у місті побоюються провокацій. Адже, за інформацією СБУ, до бійок можуть залучити молодих людей. Львівська міськрада через суд домагалась заборони всіх заходів 1 травня, але вночі суд відмовив у задоволенні позову.

1 травня у Львові – місто під посиленою охороною
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За інформацією СБУ, львівські комуністи обходили спортивні клуби Львова, щоб загітувати спортсменів виходити на акції у Львові 1 травня, щоб залучити їх до провокацій задля дестабілізації ситуації у місті. Окремі організації, прикриваючись національно-патріотичними ідеями, мають створити інформаційний плацдарм для спецслужб Росії, стверджують у відомстві.

Тим часом львівські комуністи повідомили, що традиційно лише покладуть квіти до підніжжя пам’ятника радянським воїнам. Жодних заявок на проведення масових акцій комуністи не подавали. Але кілька громадських організацій таки проведуть у місті соціальний марш за участі півтисячі осіб, про це вони повідомили міську раду.

Львів 1 травня 2013 року
Львів 1 травня 2013 року

Якихось провокацій й негативу ми від цього маршу не очікуємо. Але до нас звернулись активісти, які забезпечуватимуть громадський порядок
Дмитро Загарія

«Якихось провокацій й негативу ми від цього маршу не очікуємо. Але до нас звернулись активісти, які забезпечуватимуть громадський порядок. Ми забезпечимо спокій і мир у місті. У нас розроблений план, відпрацьований алгоритм дій, як діятиме у тій чи іншій ситуації, перевіряємо інформації, які до нас надходять. Реальних загроз ми не маємо», – наголосив Радіо Свобода начальник Головного управління МВС у Львівській області Дмитро Загарія.

Громадські формування долучаться до охорони

За порядком у місті пильнуватимуть правоохоронці разом з громадськими активістами. Чергуватиме на вулицях міста формування «Варта-1», каже її представник Ігор Зінкевич.

Кожен відповідає за конкретний сектор, технічно ми обладнані. Моя робота 102, щоб швидко опрацьовувати інформацію
Ігор Зінкевич

«Кожен відповідає за конкретний сектор, технічно ми обладнані. Моя робота 102, щоб швидко опрацьовувати інформацію. Якщо картинка потрібна для Росії, то звісно, що її зроблять, а ми покажемо, що у нас є міліція, є громадські активісти, і сподіваємось, проблем не буде», – каже активіст.

Соціальний марш у Львові ініціював рух «Автономний опір», акції якого особливо привертають увагу російських медіа, які постійно намагаються накинути Львову бренд « фашистського» міста». Активіст руху Ярина Волошин розповіла Радіо Свобода, що під час маршу активісти використовуватимуть соціальні гасла, пройдуть від пам’ятника В’ячеславу Чорноволу до пам’ятника Франкові.

1 травня має певну символічність, свою історію боротьби народу за свої права
Ярина Волошин

«1 травня має певну символічність, свою історію боротьби народу за свої права. Якщо хтось намагається пов’язати це свято з радянщиною. А перші виступи були в США у 1886 році. Гасла будуть загальні, це вимога відмінити антинародні закони, які ухвалює парламент, мова про тарифи, заклик до людей відстоювати свої права, бо чиновники навчились все списувати на війну», – каже Ярина Волошин.

А на запитання, чому Автомний опір називають у Львові провокаторами, Ярина Волошин відповіла:

Провокації на наших заходах відбуваються лише тоді, коли на наші акції проходять певні політичні суб’єкти з Львівщини
Ярина Волошин

«Мабуть, це комусь вигідно. Багато нарад було в СБУ, МВС. Провокації на наших заходах відбуваються лише тоді, коли на наші акції проходять певні політичні суб’єкти з Львівщини, а не заїжджі. Зовнішніх загроз ми не чекаємо, провокації можуть бути, якщо це вигідно місцевим політикам».

Переважна більшість львів’ян ігнорує участь у будь -яких першотравневих заходах уже роками. Львів’яни воліють садити город, аніж вигукувати першотравневі гасла. Зазвичай збирається 20-30 літніх людей, прихильників комуністів, щоб покласти квіти до радянського пам’ятника.

Однак посилена охорона у місті передусім пов’язана з тим, що на ці вихідні у Львів приїде дуже багато туристів, а вони мають почуватись безпечно. Всі готелі і хостели заброньовані не лише у Львові, але й в околицях. З 1 до 3 травня Львів святкуватиме день міста.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG