Доступність посилання

ТОП новини

Заява батальйону «Донбас» про «додаткові підрозділи» в Широкині є піаром – полк «Азов»


Бійці «Азову» в Широкині, архівне фото
Бійці «Азову» в Широкині, архівне фото

Командир полку спеціального призначення «Азов» Національної гвардії, народний депутат Андрій Білецький назвав піаром повідомлення батальйону спеціального призначення Нацгвардії «Донбас», що той ввів додаткові підрозділи до села Широкина під Маріуполем, де останніми тижнями точаться бої між українськими військами і російсько-сепаратистськими силами.

Ідеться про приблизно одну роту «Донбасу», яку що п’ять днів вводять у Широкине, а потім так само виводять, тому йдеться не про «додатковий», а про єдиний підрозділ цього батальйону в цьому селі, пояснив Білецький в ефірі телеканалу «112 Україна».

За його словами, присутність цієї роти «Донбасу» в Широкині протягом п’яти днів, а потім відсутність протягом п’яти наступних днів – це звичайна подія протягом уже півтора місяця. Ця рота «Донбасу» щоразу замінює одну з приблизно двох рот «Азову», які перебувають у селі, але ще одна рота «Азову» завжди залишається в Широкині, розповів Білецький.

«Донбас» іще не коментував цієї заяви.

Раніше в неділю, 3 травня, батальйон спеціального призначення Національної гвардії «Донбас» заявив, що ввів до Широкина додаткові підрозділи. Причиною передислокації є планова ротація, в рамках якої з Широкина вивели частину сил полку спеціального призначення «Азов» Нацгвардії, мовилося на сторінці «Донбасу» у фейсбуці.

Останнім часом за ініціативи Організації з безпеки і співпраці в Європі точаться розмови про демілітаризацію цього села, частину якого захопили підтримувані Росією сепаратисти, ще частину утримують українські війська і яке є місцем частих боїв останніми тижнями. В ОБСЄ переконують, що демілітаризація не має нічого спільного зі здачею сепаратистам української території. Критики нагадують, що вже в багатьох випадках відведення українських військ із якихсь територій, що мали лишитися нейтральними, відразу закінчувалися тим, що їх без жодного пострілу захоплювали сепаратисти. Зокрема, днями голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Олександр Кіхтенко виступив із закликом не відводити війська з Широкина, а, навпаки, зміцнювати там оборону.

При цьому Широкине є стратегічно важливим пунктом, контроль за яким дозволив би сепаратистам полегшити потенційний наступ на Маріуполь, а українським військам – зірвати такий можливий наступ.

XS
SM
MD
LG