Доступність посилання

ТОП новини

Першотравневі свята: удар по економіці чи час відновлення сил?


«Для економіки важливіше витрачати менше часу і продуктивніше використовувати кожну годину» – Лановий

Київ – Травневі свята чимало українців використовують зовсім не для того, щоб продемонструвати солідарність з «трудящими всього світу» чи відсвяткувати День Перемоги. Майже двотижнева відпустка, яку отримала ледь не ціла країна, потрібна їм, щоб покопати картоплю, відремонтувати дачу чи посмажити шашлики на природі. Від звичайних громадян не відстають й урядовці та чиновники: замість дбати за подолання соціально-економічної кризи, депутати здебільшого відлітають на теплі моря. Економісти, які підраховують, скільки коштує країні така солідарність у відпочинкових настроях, говорять, що для України, котра стоїть на межі економічного краху, це недозволена розкіш.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ще увечері 30 квітня на дорогах на виїзді з великих міст утворилися «транспортні корки», а дістати квитки на потяги, автобуси і маршрутки у напрямку від центрів міст було доволі складно. Українці роз’їхались на травневі свята.

Вихідні дні (а у травні цього року це майже два тижні, тобто ледь не половина місяця) незабаром можуть «відгукнутись» українській економіці, яка перебуває у глибокій кризі. Непрацююча економіка не дасть надходжень до державного бюджету, а відтак постраждає соціальна сфера, що лише загострить соціальні проблеми українців, які, у свою чергу, на травневі свята працюють не на державу, а на себе.

Чим платити зарплати? Звідки? З яких грошей?
Арсеній Яценюк

«Чим платити зарплати? Звідки? З яких грошей?», – у ці дні питання прем’єр-міністра Арсенія Яценюка експерти розцінюють як риторичне.

Через неробочі дні у травні українська економіка зазнає втрат уже у короткостроковому періоді, вважає провідний експерт Київської школи економіки Олена Нізалова.

У своїх дослідженнях вона зауважує, що майже два тижні в урядових установах, на підприємствах робота фактично зупинена. Адже і керівники підприємств, і звичайні працівники здебільшого відпочивають, і це цілком законно.

«Не підписуються договори, не перевіряються виконані роботи, не вирішуються навіть прості робочі питання, оскільки хтось із керівників або провідних спеціалістів, взявши пару днів відпустки до оголошених державою свят, поїхав більш як тиждень відпочивати», – вважає експерт.

Травневі свята – «це відновлення робочих сил» – Лановий

Щоправда, голова Центру ринкових реформ Володимир Лановий пропонує не драматизувати ситуацію: на його думку, першотравневі святкові дні не мають жодного стосунку до економіки. Їх варто розглядати у соціальному аспекті, адже у вихідні дні працівники різних галузей відпочивають від рутини й набираються сил.

До речі, в Європі зараз ставиться питання, щоб не лише суботу й неділю, а і п’ятницю зробити вихідним днем і скоротити робочий тиждень до чотирьох днів
Володимир Лановий

«Це відновлення робочих сил, відновлення здоров’я і, у результаті, це більш ефективна робота. Тобто баланс між вихідними і трудовими днями має бути. До речі, в Європі зараз ставиться питання, щоб не лише суботу й неділю, а і п’ятницю зробити вихідним днем і скоротити робочий тиждень до чотирьох днів», – пояснив професор Лановий у розмові з Радіо Свобода.

Володимир Лановий
Володимир Лановий

Крім того, за його словами, успіх економіки залежить не від кількості зайнятого персоналу на виробництвах і балансу між робочими і неробочими циклами, а від використання в економіці сучасних технологій та кваліфікації працівників. Сучасна економіка, її розвиток залежать не від кількості робочих годин, а від кваліфікації робітника та якості його праці, зазначив фахівець.

Для економіки важливіше витрачати менше часу і продуктивніше використовувати кожну годину
Володимир Ланович

«Для економіки важливіше витрачати менше часу і продуктивніше використовувати кожну годину», – зазначив Лановий.

Володимир Чемерис
Володимир Чемерис

​А політолог Володимир Чемерис переконаний, що наразі не варто «ламати традиції» і відмовлятись від відзначення того ж 1 травня. Тим більше, що це свято не автентично українське, а міжнародне, нагадав експерт.

Не забуваймо, що 1 травня до нас прийшло зі США, через Європу, а дні 8-9 травня відзначають усі країни, яких торкнулася Друга світова війна
Володимир Чемерис

«Свята ці не ми придумали, і так вже склалось історично, що ми їх відзначаємо разом з усім світом, або, принаймні, з багатьма державами світу. І взагалі, не забуваймо, що 1 травня до нас прийшло зі США, через Європу, а дні 8-9 травня відзначають усі країни, яких торкнулася Друга світова війна. Нема сенсу відмовлятися від цих свят задля виробничих процесів», – зазначив Чемерис у розмові з Радіо Свобода.

На його думку, владі вигідно відпускати працівників у тривалі свята, адже зміна обстановки і перебування на весняній природі відволікають увагу людей від гострих соціальних проблем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG